Regenboogvlag met bruine en zwarte streep verscheurt LGBT-gemeenschap
Begin juni introduceerde de stad Philadelphia een nieuw ontwerp van de regenboogvlag, waarbij een bruine en zwarte streep werden toegevoegd aan de gebruikelijke variant. Intussen is duidelijk dat de alternatieve vlag de LGBT-gemeenschap verscheurt.
Sommigen argumenteren dat de kleuren in de vlag nooit over ras gingen, anderen argumenteren dat het verzet tegen de alternatieve vlag vooral illustreert dat er nog veel racisme bestaat bij holebi’s en transgenders.
Alternatieve vlag
Eerst even terug naar hoe de alternatieve vlag ontstond. De regenboogvlag met extra strepen (bruin en zwart) is een samenwerking van de ontwerpfirma Tierney en de stad Philadelphia. In de Amerikaanse stad Philadelphia waren er de voorbije maanden in de homobuurt enkele incidenten die met ras te maken hadden.
De stad vond het daarom tijd om campagne te voeren met de hashtag #MoreColorMorePride. “Het nieuwe ontwerp is een symbolische weergave van het engagement van Philadelphia om de ervaringen, de bijdragen, het activisme en de toewijding van de zwarte en bruine leden van onze gemeenschap centraal te plaatsen”, zei Amber Hikes, uitvoerend directeur van kabinet voor LGBT-zaken van de stad Philadelphia.
Visie Gilbert Baker
Charley Beal, een vriend van de ontwerper van de originele regenboogvlag, Gilbert Baker, zei tegen televisiezender NBC dat de strepen in de vlag niet verwijzen naar huidskleur. “Ze werden gekozen om het spectrum aan kleur in de natuur te weerspiegelen.”
“Vijf, zes, acht of honderd kleuren? Het maakt niet uit. De regenboog symboliseert alle kleuren”, zei Gilbert Baker in 2013 nog in een interview met ZiZo-Magazine. De kleuren hadden abstracte betekenissen. Rood staat voor leven, oranje voor genezing, geel voor zonlicht, groen voor de natuur, blauw voor vrede en harmonie en violet voor de geest.
Gilbert Baker zag de vlag wel degelijk als politiek symbool, maar geen partijpolitiek symbool. “De regenboogvlag staat voor LGBT’s en mensenrechten.” Gilbert Baker stierf op 31 maart 2017. Hij kan zich niet meer in het huidige debat mengen.
"LGBT-gemeenschap niet geconsulteerd"
Rebecca Juro, een journaliste uit Philadelphia, was niet te spreken over het feit dat de bredere holebi- en transgendergemeenschap niet werd geconsulteerd door de stad.
“Philadelphia, een stad die wordt beschouwd als een van de meeste progressieve in ons land, besloot unilateraal om een van de meeste gekoesterde de symbolen van de LGBT-gemeenschap significant te wijzigen zonder de moeite te doen om input van de bredere holebi- en transgendergemeenschap te vragen", schrijft Juro in een opiniestuk. "Hoezeer ik het gevoel achter deze verandering steun en waardeer, de manier waarop het gebeurd is, is allesbehalve inclusief.”
"Fragiel wereldbeeld uitgedaagd"
Tegelijk zijn er ook sterke verdedigers van de nieuwe vlag. Zij zien in de weerstand tegen de vlag vooral een teken dat racisme in de LGBT-gemeenschap wijdverspreid is. Over zij die weerstand boden, schreef Phillip Henry in Teen Vogue: “Velen waren kritisch over het nieuwe ontwerp omdat ze uitgedaagd worden op een manier te denken die hun fragiele wereldbeeld niet centraal plaatst.”
“De reactie op deze nieuwe strepen (de bruine en zwarte streep, n.v.d.r.) herinnert ons eraan hoe blanke superioriteit zich verspreidt in vele ruimtes, zelf die van een behoorlijk gemarginaliseerde groep als de LGBT-gemeenschap.” “Dit gaat niets veranderen”, hoort Henry als kritiek op de nieuwe vlag. Hij vraagt zich af of critici daar niet mee willen zeggen: “We willen niet dat er iets verandert.”
Pijnlijke discussie
Amber Hikes van de stad Philadelphia reageerde op de verdeelde reacties op de nieuwe vlag. “Het is geen ‘in plaats van’, het is een ‘als toevoeging aan’. Extra vlaggen in onze gemeenschap maken de originele vlag niet waardeloos.”
Het is een stilaan pijnlijke discussie aan het worden, zeker uitgerekend in het jaar dat de ontwerper van de originele vlag overleden is. Wordt er gediscussieerd over symbolen? Of gaat via een omweg van onderhuidse frustraties en wederzijds onbegrip toch over hoe je racisme het best aanpakt? Het is niet altijd duidelijk.
Populair of niet?
Slaagt de vlag intussen aan? Wel, verscheidene roze huizen en LGBT-gemeenschapscentra hebben hun logo’s aangepast aan het alternatieve ontwerp van de regenboogvlag.
In Europa zijn ook de eerste vlaggen met bruine en zwarte strepen gespot, onder andere tijdens CSD Berlin liep er een delegatie mee die de vlaggen en slagon ‘More Color, More Pride’ uitdroeg.
Tegelijk blijft de originele vlag het beeld van prides domineren. Van een echte doorbraak van de alternatieve vlag is voorlopig nog geen sprake. Maar misschien komt die er nog? To be continued…
Eigen verslaggeving, The New York Times, Teen Vogue, lgbtqnation.com