‘We are family’: regenboogfamilies in boekvorm
In september verschijnt er een boek over homoseksuele mannen en lesbische vrouwen die hun kinderwens hebben vervuld: ‘We are family’. Fotografe Bernice Siewe (links op bovenstaande foto) en schrijfster Emma van Zalinge (rechts) maakten fotoportretten en bijhorende verhalen over veertien families. Ook de kinderen in het gezin komen aan bod.
In ‘We are family’ vertellen mannen en vrouwen hoe ze hun kinderwens hebben vervuld: als ouder, meeouder, donorvader, betrokken vriend of pleegouder.
Ontstaan in de tennisclub
“Een jaar of wat geleden bedacht ik dat het leuk zou zijn om de verhalen op te schrijven van de families van Smashing Pink, de gay tennisvereniging in Amsterdam waarvan ik sinds de oprichting (1996) lid ben”, vertelt Emma van Zalinge. “Ik hoorde er twintig jaar geleden voor het eerst van, van twee mannen van de club, die lesbische vrouwen geholpen hadden bij hun kinderwens. Ik vond dat heel bijzonder. En nu ik er de tijd voor had, vond ik dat ik er maar eens aan moest beginnen. Het leek me leuk om het samen met een fotograaf te doen en zo kwam ik bij Bernice terecht. Zij is ook lid van Smashing Pink.”
Veertien families
“In eerste instantie wilden we dit boek exclusief aanbieden aan de leden van Smashing Pink, maar terwijl we bezig waren dachten we: dit boek moeten we verder brengen in de (gay family) wereld. Er is nog steeds niet veel over bekend. Het wordt de laatste tijd wat beter, er is meer over verschenen, maar het is nog steeds niet heel veel. Vanaf het moment dat we dachten: we willen het verder brengen dan de tennisvereniging, gingen we kijken naar de verhalen die we al hadden en hebben we er andere familieconstellaties bij gezocht. We konden putten uit een haast eindeloze lijst van families. Jammer genoeg hebben we ze niet allemaal kunnen spreken. Je moet er een keer een punt achter zetten, anders komt het boek er nooit.”
In het boek komen veertien verschillende families aan bod. ‘We are family’ gaat over hoe de kinderen er gekomen zijn, hoe de familie is samengesteld, wat ieders rol daarin is, hoe het is om op te groeien in een niet-gebruikelijk gezinsverband en om dat als ouder mee te maken.
Weloverwogen keuzen
“Gay families denken enorm na over wie welke rol heeft bij de opvoeding. Het hele proces vraagt er natuurlijk om dat je goed nadenkt. Van een ongelukje zal nooit sprake zijn”, weet Emma. “Hoe gaan we het uitvoeren, wat willen we van elkaar? Alle betrokkenen hebben weloverwogen keuzen gemaakt. Veel meer dan gebeurt in heterofamilies zoals wij die kennen. We denken dat die trouwens ook wat aan dit boek kunnen hebben. Wat verwacht je nou van elkaar als je aan kinderen begint, hoe ga je dat nou doen? Daarover zijn we veel meer te weten gekomen. We willen met dit boek mensen meenemen in hun proces en hen helpen bij hun keuzes. Het is een ervaringsboek.”
“Het beeld dat bij je opkomt als je het over homo’s hebt, is niet: kinderen,” zegt Bernice Siewe. “Dat geldt nog meer voor mannen dan voor vrouwen. Homo’s en kinderen is een niet-alledaagse combinatie. Het blijkt ook wel uit de reactie van ouders op de coming-out van veel mannen. Vaak was het: dan word ik dus geen grootmoeder/-vader. Inmiddels is daarin wat veranderd, maar voor degenen die nu in de kinderen zitten, was dat vaak niet het geval.” Het onderwerp van het boek is heel persoonlijk en de geïnterviewden zijn heel openhartig geweest.
Uitklapbare foto’s
“Mijn nieuwsgierigheid werd gaandeweg steeds meer geprikkeld”, gaat Bernice verder. “Het project is wel wat uit de hand gelopen. Zoals bijna altijd; het kost meer tijd dan je van tevoren inschat om iets moois en goeds te maken. Als fotograaf had ik vrij snel een idee over hoe ik de families in beeld wilde brengen. Mensen willen toch altijd weten hoe de familierelaties zijn: wie is de biologische moeder, wie is de vader, hoe zit het nou precies? Ik wilde dat ‘met een knipoog’ zichtbaar maken en heb ervoor gekozen iedereen vrij close te portretteren. Wanneer je die in een uitklapbare reeks opneemt in het boek, kan elke lezer gaan onderzoeken wie er volgens hem/haar op wie lijkt. Dat idee omzetten in een boek bleek heel kostbaar.”
Tweetalig boek
Beide makers hebben zelf geen kinderen. Emma houdt wel van kinderen, maar heeft zelf nooit echt een kinderwens gehad. Bernice voelde nooit de behoefte om moeder te zijn.
Hun boek wordt op 8 september in Amsterdam gepresenteerd in De Pits, Pand Zuid, IJsbaanpad 9-11, 1076 CV Amsterdam. Die locatie is vlakbij het Olympisch stadion. De makers hopen met ‘We are family’ zowel in Nederland als in het buitenland mensen mee aan te spreken. Het boek is dan ook tweetalig: Nederlands en Engels.
Bestellen
Zin om het boek al te kopen? Bij voorintekening kost het boek 25 euro. Na 8 september wordt de prijs 30 euro, exclusief 5 euro verzendkosten Maak je bedrag over naar NL66INGB 000 23 67 960 ten name van Stichting Oog en Co en stuur een email met je naam, adres en de gewenste hoeveelheid exemplaren naar [email protected]. Je ontvangt direct een bevestiging.
Monique van Miltenburg en eigen verslaggeving