West-Vlaamse steden en gemeenten verstevigen samen hun regenboogbeleid
Verscheidene West-Vlaamse steden en gemeenten zijn samengekomen in Brugge naar aanleiding van Coming-outdag. Er vond een congres plaats over lokaal regenboogbeleid. 34 van de in totaal 64 West-Vlaamse steden en gemeenten engageerden zich om in te spelen op de noden van inwoners die holebi en/of transgender zijn. Ze ondertekenden een regenboogcharter.
Het congres ‘Lokaal regenboogbeleid’ was een initiatief van REBUS, Regenbooghuis West-Vlaanderen, in samenwerking met provincie West-Vlaanderen. Alle Vlaamse steden en gemeenten waren welkom om bij te leren en ervaringen uit te wisselen over hoe ze het best aan de slag gaan met een lokaal regenboogbeleid.
“Het doel van ons project was om in te spelen op de noden van holebi- en trans*personen. Steden en gemeenten kunnen een grote impact hebben op het dagdagelijkse leven van hun holebi- en trans*inwoners.” vertelt Cathy Heyman, coördinator van REBUS. “In de praktijk blijkt dat we hiermee ook inspelen op een nood van steden en gemeenten. Vaak kwam er maar weinig overtuiging aan te pas: veel steden en gemeenten wilden wel iets doen maar zaten te wachten op een partner om hen hierin te ondersteunen.”
Regenboogcharter
De aanwezige vertegenwoordigers van steden en gemeenten plaatsen hun handtekening onder een regenboogcharter, waarmee ze zich er formeel toe verbonden om oog te hebben voor de noden en behoeften van inwoners die holebi en/of transgender zijn. Anzegem, Avelgem, Blankenberge, Brugge, De Panne, Diksmuide, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ingelmunster, Jabbeke, Knokke-Heist, Koekelare, Kortrijk, Kuurne, Menen, Mesen, Meulebeke, Middelkerke, Moorslede, Oostende, Oostrozebeke, Oudenburg, Roeselare, Ruiselede, Staden, Torhout, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke, Wingene, Zedelgem, Zonnebeke en Zuienkerke ondertekenden het charter.
Het regenboogcharter legt de nadruk op zes doelstellingen. Steden en gemeenten die het charter ondertekenen:
- maken de burgers bewuster en informeren;
- verzamelen kennis en omringen zich met experten;
- ondersteunen en versterken holebi’s en transgenders in hun gemeente/stad;
- verhogen de gelijke kansen en de veiligheid in hun stad;
- hebben aandacht voor holebi- en trans*personen in hun aanbod en in hun beeldvorming;
- hebben elkaar nodig, doen samen de inspanning.
Enthousiaste deelnemers
Babet Brilleman, beleidsmedewerkster diversiteit van Stad Brugge, nam enthousiast deel het congres. “Onze stad heeft al een lange weg afgelegd”, vertelt Brilleman. “Ik ben ongeveer drie jaar in dienst. In die tijd is de samenwerking met de LGBT-beweging verstevigd. Zo ben ik regelmatig aanwezig op het regionaal overleg van REBUS. We hebben een aantal initiatieven genomen op vlak van het welzijn van holebi’s en transgenders, maar ik heb soms de indruk dat die initiatieven nog beter ingebed kunnen worden. De dienst diversiteit wil met zijn initiatieven alle andere stadsdiensten bereiken. Op dit congres krijgen we handvaten aangereikt die we daarvoor kunnen gebruiken. Onze aandacht voor doelgroepen binnen de doelgroep werd hier ook aangescherpt. Zo denk ik aan holebi’s en transgenders in de woonzorgcentra. We hebben in Brugge een verouderende bevolking. Oudere holebi’s en transgenders zijn een specifieke deeldoelgroep. We willen ons voor hen inzetten en oog hebben voor hun noden. Onze schepen van welzijn en diversiteit Dirk De fauw heeft het regenboogcharter ondertekend. Dat is voor ons zowel een erkenning voor wat we al doen als een teken van blijvend engagement.”
“Ook ik heb namens de gemeente Avelgem het regenboogcharter vandaag met overtuiging ondertekend”, motiveert Trees Vandeputte (CD&V), OCMW-voorzitter in Avelgem. “Al verscheidene jaren hangt in Avelgem tijdens de week van 17 mei de regenboogvlag uit. De voorbije edities was dat enkel aan het gemeentehuis. Wellicht gaan veel mensen daar gewoon aan voorbij. Daarom streven we ernaar om vanaf 2018 ook een regenboogvlag te hijsen aan onze sporthal, het cultuurcentrum, het sociaal huis, de bibliotheek … Tegelijk kunnen we een artikel rond dit thema in onze gemeentelijke info en op de website plaatsen. Zo kan de zichtbaarheid vergroten en dat is dan weer een aanzet tot meer acties.”
Maria Vander Meiren (INSPRAAK), OCMW-voorzitter en schepen voor Gelijke Kansen in Zonnebeke, moest ook niet lang nadenken over deelname aan het congres: “Onze gemeente hees al wel een regenboogvlag tijdens de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie, maar ik vond dat we een tandje mochten bijsteken. Voor andere kansengroepen doen we al heel wat. Ik denk bijvoorbeeld aan de financiering van tolken voor nieuwkomers. Ik vind dat je als lokaal vertegenwoordiger oog moet hebben voor alle kansengroepen. Dit congres biedt ons de mogelijkheid om ons regenboogbeleid wat aan te scherpen. Uiteraard moeten we het warm water niet opnieuw uitvinden. Daarom kom ik hier om ervaringen uit te wisselen en informatie in te winnen. We zijn een landelijke gemeente en beschikken niet over een gigantisch budget. Grote projecten kunnen we dus niet opstarten, maar vaak is het vooral een kwestie van aandacht hebben voor specifieke noden. Waarom niet ‘m/v/x’ in de vacatures zetten in plaats van alleen man en vrouw? We kunnen ook afstappen van inwoners in briefwisseling aan te spreken met ‘Beste mevrouw, meneer’ en dat genderneutraal maken. Voor velen maakt die aandachtigheid een wereld van verschil. Ik wil die ideeën implementeren in ons gelijkekansenbeleid.”
Mister Gay Belgium blij
34 van in totaal 64 West-Vlaamse steden en gemeenten ondertekenden het regenboogcharter. Anzegem, Avelgem, Blankenberge, Brugge, De Panne, Diksmuide, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ingelmunster, Jabbeke, Knokke-Heist, Koekelare, Kortrijk, Kuurne, Menen, Mesen, Meulebeke, Middelkerke, Moorslede, Oostende, Oostrozebeke, Oudenburg, Roeselare, Ruiselede, Staden, Torhout, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke, Wingene, Zedelgem, Zonnebeke en Zuienkerke ondertekenden het charter.
Onder andere de stad Roeselare, de geboortestad van Mister Gay Belgium 2017 Jaimie Deblieck, ondertekende het charter. “Het is fijn om te horen dat Roeselare deelneemt aan dit initiatief van REBUS. Ik voel me helemaal thuis in Roeselare, wat niet wegneemt dat ik in het verleden er al eens vreemd bekeken werd omdat ik met mijn vriend hand in hand op straat liep”, reageert Deblieck. “Naar aanleiding van mijn verkiezing tot Mister Gay Belgium heb ik samengezeten met de burgemeester en de schepen van welzijn en sociaal beleid. Daarin verzekerden ze mij hoe belangrijk ze het vonden dat holebi’s en transgenders dezelfde rechten hebben als anderen en gelijk behandeld worden. Dat Roeselare op dit congres aanwezig was en zich gaat inzetten voor de doelstellingen van het regenboogcharter, is voor mij het teken dat ze woord houden. Een positief signaal! De lokale zichtbaarheid van holebi’s en transgenders heeft op hun welzijn immers een positieve impact.”
Niet zo conservatief
De organisatoren benadrukken dat door te zorgen voor meer begrip bij de inwoners voor thema’s als seksuele oriëntatie en genderbeleid, lokale besturen niet alleen het welzijn van holebi’s en transgender in hun stad of gemeente vergroten.
“Zo wordt in het dominante maatschappelijke discours geponeerd dat mannen geen gevoelens mogen tonen en vrouwen niet ambitieus mogen zijn”, argumenteert Cathy Heyman. “Wanneer we werken rond het doorbreken van starre genderstereotypen en genderrollen, komt niet alleen onze doelgroep ten goede, aangezien iedereen in deze krappe hokjes wordt geduwd en hier last van ondervindt.”
“De Provincie West-Vlaanderen zet zich al jarenlang in voor holebi- en trans*personen”, benadrukt gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (sp.a). “Het succes van dit project en het enthousiasme van de steden en gemeenten doorbreekt nog maar eens het onterechte imago van West-Vlaanderen als conservatieve provincie. Samen maken we met dit project een groot verschil in het dagdagelijks leven van onze burgers”
Eigen verslaggeving