Canadese ijshockeyspeelster Jessica Platt out zich als transgender
Na veel nadenken besloot de Canadese ijshockeyspeelster Jessica Platt vorige week om op haar Instagram uit de kast te komen als transgender. Ze prijst zichzelf gelukkig dat ze haar leven kan leiden als wie ze is, evenals haar passie te kunnen volgen en de sport te spelen waar ze zo van houdt. Ze is de eerste openlijke transgender in de Canadese Vrouwen Hockey Liga (CWHL).
Jessica Platt koos ervoor om haar aankondiging in januari te doen om het jaar met een positieve noot te beginnen. Ze kreeg veel positieve reacties en steun van familie, vrienden, de liga en haar teamgenoten van Toronto Furies. Ook op sociale media werd er goed gereageerd.
“Ik denk dat het belangrijk is om trans* atleten zichtbaarheid te geven en mensen te laten zien dat je je dromen kan volgen én jezelf kan zijn.” Met de steun van andere transgender sporters en het recente debat over trans* rechten en kwesties was het wel al wat makkelijker om uit de kast te komen dan twee jaar geleden. “Mijn hoofddoel is anderen helpen,” zegt ze tegen The Huffington Post. “ Ik weet nog dat als ik opgroeide ik niet veel mensen had om naar op te kijken. Ik wist niet echt wat het was om transgender te zijn.”
Betere aanvaarding
De CWHL was de eerste liga die aansloot bij het 'You Can Play' project in december 2012, dat gelijkheid wil verzekeren voor alle spelers, begeleiders en fans, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit. In Vlaanderen werden in het verleden ook al brochures, campagnes en actieplannen opgezet rond ’LGBT’s in de sport. Dat was echt wel nodig aangezien een groot deel van deze sporters hun geaardheid of genderidentiteit verborgen hielden, of zelfs stopten met sporten. Naast de reguliere sportverenigingen zijn er heel wat LGBT-sportgroepen waar je terecht kan, zoals voetbalgroep Stavazah in Antwerpen, maar ook sportevenementen als de EuroGames.
Transgender sporters ondervinden vaak problemen als ze in competitieverband willen spelen, dat gaat van transfobe reacties over beschuldigingen van 'voordeel' tot zelfs uitsluiting van wedstrijden. In 2016 bracht Sport Vlaanderen daarom samen met KLIQ vzw een brochure 'Trans in de sport' uit om sportfederaties beter te informeren. Ook internationaal vaardigde het Internationaal Olympisch Comité regels uit.
Sport speelt een belangrijke rol in het welzijn en de gezondheid, meer aanvaarding en zichtbaarheid van LGBT-spelers kan daarom helpen om sport toegankelijker te maken voor alle holebi's en transgenders.
Out For The Win
In het nieuwe Zizo magazine kan je trouwens kennismaken met het project Out For The Win, dat de zichtbaarheid en acceptatie van holebi's, transgenders, queers en intersekse personen in de sportwereld wil verhogen. Bezielers van het project, Arlena en Sharon, hopen in de toekomst nog meer inspirerende atleten te ontmoeten, hun verhalen te delen en jongeren te bereiken.
Ook op ZiZo kan je regelmatig hun verhalen van LGBT-sporters ontdekken, wie weet inspireert het jou wel om net als Jessica 2018 in te zetten met een positieve noot en een goed voornemen om gewoon lekker jezelf te zijn in de sport!
Bron:
Eigen verslaggeving, The Huffington Post, Transgender Infopunt
Lees meer over: