Bol.com schrapt boeken over conversietherapie uit aanbod
Toen Tiffany Van den Abeele boeken over homoseksualiteit opzocht op Bol.com, kwam ze tot de constatering dat de internetwinkel enkele boeken met titels als 'Reparative Therapy of Male Homosexuality', 'Homosexuality and Pedophilia' en 'How I Broke Free from the Spirit of Homosexuality' in de aanbieding had. Ze deelde de ontdekking op haar Facebookpagina. Ondertussen heeft Bol.com enkele titels uit hun aanbod geschrapt.
De copywriter had 'homosexuality' ingegeven als zoekterm. Groot was haar verbazing toen ze op de eerste pagina met zoekresultaten titels als Reparative Therapy of Male Homosexuality, Homosexuality and Pedophilia, When Homosexuality Strikes Your Family en How I Broke Free from the Spirit of Homosexuality zag staan. In de omschrijvingen van de boeken stonden zinnen te lezen als 'een zeldzame kijk op de ziekte van homoseksualiteit', 'dit boek biedt herstellende psychotherapie aan de niet-homoseksuele homo die ontevreden is met zich seksuele geaardheid' en 'medische hypnose is een effectieve tool die je cliënten zal helpen om homoseksualiteit, pedofilie en andere gedragsproblemen te overwinnen'.
"Als copywriter en auteur in spe ben ik geen voorstander van censuur. Maar als lesbienne ben ik nog minder voorstander van homofobie", schreef Van den Abeele op haar Facebookpagina. "Boeken die homoseksualiteit beschrijven als 'a psychological block', 'a behavioral problem', 'an illness' en het zelfs vergelijken met pedofilie horen niet thuis in de winkel voor ons allemaal. Meer nog: ze horen niet thuis op deze wereld. Wat als een twaalfjarig homoseksueel jongetje of meisje vragen heeft over zijn of haar geaardheid en op zoek gaat naar informatieve boeken? Wat als hij of zij dan leest dat wat hij of zij voelt een ziekte is, die genezen moet worden?"
To censor or not to censor
"Ik ben tegen censuur. Je maakt als commercieel bedrijf echter wel de keuze welke producten je verkoopt. Boeken die holebiseksualiteit als ziekte bestempelen horen gewoonweg niet thuis in jullie aanbod, @bol_com", tweette social media expert Sofie Verhalle. Ook Zuhal Demir, staatssecretaris voor Gelijke Kansen (N-VA), riep de internetketen tot de orde met de hashtag #nietgenezenwatnietziekis.
"In elke boekenwinkel ligt weleens een raar boek. Hoewel de verontwaardiging begrijpelijk is, is ‘vrijheid van mening’ onder art. 10 EVRM er wellicht nét om afwijkende meningen forum te geven. Censuur is immers nooit het goede antwoord, wel wetenschap & argumenten. Sociale media richt dus beter haar pijlen op de inhoud van het boek, dan op @bol_com of de auteur, hoezeer je ook niet akkoord gaat met een idee, visie of boek", reageerde Matthias Dobbelaere-Welvaert. Hij is jurist en professoraan de Erasmushogeschool in Brussel, waar hij het vak ‘Copyright and Mediarights’ doceert.
Sommige titels geschrapt
Op Bol.com zijn in totaal 16 miljoen artikelen beschikbaar. De internetketen volgt daarbij de wet. "Dit boek mag officieel aangeboden worden volgens de wetgeving, alleen hebben we het offline gehaald omdat we de strekking ongepast vinden", reageerde Bol.com op de vraag van Verhalle. In haar bericht stonden screenshots van de boeken Reparative Therapy of Male Homosexuality en When Homosexuality Strikes Your Family. Deze boeken werden uit het aanbod geschrapt maar de verschillende bedenkelijke andere titels zijn wel nog verkrijgbaar. Bol.com liet weten bezig te zijn met ook de andere titels uit deze categorie uit het assortiment te verwijderen.
Verbod op conversietherapie op komst
Conversietherapie is een verzamelnaam voor methoden die als doel hebben de seksuele geaardheid van holebi's te veranderen in heteroseksueel. Dat kan door middel van religieuze, spirituele, psychoanalytische, medische of gedragsveranderende benadering.
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir is bezig aan een wetsvoorstel om die praktijken in ons land te verbieden. Ze wil dat holebigenezers en holebi-uitdrijvers gestraft kunnen worden. “Ik ben bezig met een wetsontwerp, want het huidige strafrecht volstaat niet”, zegt Demir aan Het Belang van Limburg. Hoe vaak dit soort praktijken gebeurt, is onduidelijk. “Die worden niet geregistreerd omdat dit tot de persoonlijke levenssfeer hoort."
Eigen verslaggeving