B Curious 2018: waarom zichtbaarheid zo belangrijk is

02/10/2018 - 10:35
nieuws
Mensen zitten aan tafel en lachen met iets
Zondag vond de tweede editie van B Curious plaats, een evenement dat volledig draait rond seksuele fluïditeit en biseksualiteit. Gedurende de dag konden geïnteresseerden zich verdiepen in deze thema’s via workshops, praatgroepen en andere ludieke activiteiten. Maar waarom is zo’n event nu juist zo belangrijk?

B Curious is georganiseerd door de Werkgroep Bi van çavaria samen met Holebihuis Vlaams-Brabant en Wel Jong Niet Hetero. Leopold Lindelauff is coördinator van Ertussenin, de bi+ groep van het Regenbooghuis in Limburg. We vroegen hem waarom het nodig is om dit evenement te organiseren.   

“B Curious is nodig om zichtbaarheid te creëren”, vertelt Leopold. “Als je niet zichtbaar bent, besta je niet meer. Zeker niet in deze tijd, met al die sociale media. Er zijn onnoemelijk veel verenigingen, groepen en organisaties. Ik ben eigenlijk tegen hokjes maar als we dit hokje niet maken, blijven we onzichtbaar.”

Noodzakelijk

“Het is nu het tweede jaar en we merken dat mensen blij zijn om hier te zijn. Dit vertellen ze ons ook. Ze komen hier een soort van lotgenoten tegen. Je hoeft niet meer uit te leggen wat het betekent om biseksueel te zijn, wat je vaak buiten deze gemeenschap wel moet doen. Je kan daardoor vrij snel een gesprek beginnen en we begrijpen elkaar. Het is goed voor elkaars gesteldheid.” 

“Er waren een aantal mensen die mij verteld hebben dat het voor hen persoonlijk moeilijk was om te komen. Sommigen hebben er lang over moeten nadenken. Ze moesten over een drempel maar waren uiteindelijk blij dat ze gekomen waren. Dit geeft ook aan dat het nodig is. Je merkt het ook tijdens de gesprekken bij de praatgroepen, workshops en tussendoor tijdens de lunch. Mensen voelen zich hier thuis. De diversiteit valt ook op. Er zijn mensen van alle leeftijdsgroepen. Het komt overal voor.”

Acceptatie

“Je ziet of hoort ook hoe moeilijk sommige mensen het hebben gehad. Jongere mensen kunnen zich daar dan aan optrekken. Je kan al die ervaringen uitwisselen. Het is gewoon prachtig om minstens een dag in het jaar te hebben waarop je met de hele bi+ gemeenschap samen bent. Je hebt het gevoel dat je geaccepteerd wordt en dat je mag zeggen, denken en voelen wat je wilt. Daarvoor is een dag als dit echt levensbelangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat er mensen zijn die dankzij zulke dagen weer een hele tijd ertegen kunnen. We geven mensen dat extra duwtje zodat ze weer even verder kunnen.”

Tijdens het evenement worden de woorden van Leopold enkel bevestigd. Het valt op dat mensen echt een plek nodig hebben waar ze volledig zichzelf kunnen zijn. Ines Rombouts, inhoudelijk coördinator bij het Roze Huis bevestigt het nog even. “Ik ben moe, maar enorm voldaan. Het is leuk dat je al deze mensen kan ontmoeten tijdens zo’n dag. Ik ben zelfs speciaal deze ochtend van Berlijn naar hier gekomen om op dit evenement aanwezig te kunnen zijn.”

Bron: 

Eigen verslaggeving

Groep personen luistert naar een spreker
Lachende mensen, iemand gooit met een frisbee


Hier niet op klikken aub