Holebifilmfestival: De hoogtepunten op een rij
In november wordt in Vlaanderen het Holebifilmfestival georganiseerd, met films, documentaires en theater. Mede-organisator Bram Deschamps tipt vijf films die we zéker moeten zien.
Girl (België)
De internationaal gelauwerde film van de Belg Lukas Dhont toont prachtig de dromen en verlangens van een meisje gevangen in een jongenslichaam. In Cannes kreeg deze film een minutenlange staande ovatie en Girl werd bekroond met maar liefst vier prijzen, waaronder de prestigieuze Caméra d’Or, voor beste speelfilmdebuut. Dit waargebeurde verhaal is de Belgische inzending voor de Oscars.
Rafiki (Kenia)
De filmtitel betekent ‘vriend’. Twee meisjes verzetten zich tegen hun onderdrukking in Kenia. Het is een prachtige film over kiezen tussen liefde en veiligheid. De film ging in première op het filmfestival van Cannes en is de eerste Keniaanse film die de selectie haalde. In Kenia zelf werd Rafiki verboden omdat de film holebiseksualiteit zou normaliseren, legaliseren en promoten. In veel Afrikaanse landen is holebiseksualiteit nog steeds verboden. Met het tonen van deze film willen we dit probleem in de verf zetten.
Tom of Finland (Finland)
Een meeslepende biopic over Touko Laaksonen, een Finse artiest die na de Tweede Wereldoorlog zijn homoseksualiteit moet verbergen. Kunst is zijn redding en hij wordt beroemd met zijn homo-erotische potloodtekeningen. De gespierde leather boy met kloppende erectie in de broek is één van zijn iconische beelden. Het is een geweldig portret van een van de meest invloedrijke kunstenaars die bijdroeg aan de emancipatie van homo’s in de twintigste eeuw.
Mi Mejor Amigo (Argentinië)
Deze subtiele coming-of-agefilm brengt de eerste homoseksuele verliefdheid van een jongen op een originele manier in beeld, zonder te problematiseren. Dat aspect vinden we heel boeiend.Dit Argentijnse drama is een mooi verhaal over aantrekking, vertwijfeling en onbeantwoorde gevoelens. Een must-see voor iedereen.
The Cakemaker (Israël/Duitsland)
Een ingetogen debuutfilm van de Israëlische regisseur Ofir Raul Graizer, over de verborgen liefde tussen mannen uit twee heel verschillende milieus: een jonge, Berlijnse bakker en een Israëlische zakenman. Een pure film met een beklijvende boodschap. Onze crew is unaniem: dit is sublieme cinema.
Martijn Tulp schreef dit artikel oorspronkelijk voor Winq.nl.
Eigen verslaggeving