Ophef in Nederland door Nashville-verklaring
De Nashville-verklaring, tegenwoordig ook wel het ‘homohaatmanifest’ genoemd, heeft bij onze noorderburen voor flink wat ophef gezorgd. Maar wat is die verklaring en wat staat erin?
In 2017 werd er tijdens een conferentie van de Southern Baptism Convention, het grootste kerkgenootschap van de Verenigde Staten, een document gepresenteerd. Dat document gaf men de naam Nashville Statement. Daarin staat onder meer hoe Christenen moeten omgaan met geloof, seks en het huwelijk.
Wat staat er allemaal in?
Velen noemen het ook het ‘homohaatmanifest’, omdat er omstreden teksten in staan geschreven over thema’s als seksuele voorkeur, genderidentiteit en transgenderisme. Ruim 20.000 mensen ondertekenden de Nashville Statement. Het document kreeg een Nederlandstalige vertaling: de ‘Nashville-verklaring’. Zo suggereert de verklaring dat er een genezing voor holebiseksualiteit mogelijk is is en dat ‘goede christenen’ holebiseksualiteit altijd moeten afwijzen.
"Wij ontkennen dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie. Wij ontkennen ook dat het huwelijk een louter menselijk contract is in plaats van een verbond gesloten voor God."
“Wij bevestigen dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren. Wie deze wel goedkeurt wijkt fundamenteel af van de standvastigheid die van christenen verwacht mag worden en van het getuigenis waartoe zij geroepen zijn wij ontkennen dat de goedkeuring van homoseksuele onreinheid of transgenderisme een moreel neutrale zaak is, waarover getrouwe christenen onderling van mening mogen verschillen.”
Ruim 200 ondertekenaars
In Nederland kent de Nashville-Verklaring al ruim 200 ondertekenaars, waaronder leden van de gereformeerde, hervormde, protestantse en evangelische kerkgemeenschap. Daarnaast ondertekenden ook enkele hoogleraren die verbonden zijn aan de Vrije Universiteit Amsterdam én zelfs een aantal politici de verklaring. Samen zorgde dat ervoor dat er ophef ontstond bij onze noorderburen.
Dat enkelen van de kerkgemeenschappen de verklaring ondertekenden, wil ook niet meteen zeggen dat iedereen er zo over denkt. In enkele getuigenissen aan de Nederlandse krant Trouw getuigen twee LGBT+ personen over hoe het is om op te groeien met een reformatorische achtergrond.
Zo vertelt de 36-jarige Peter van der Wal hoe hij de moeilijke beslissing nam om het contact te breken met zijn ouders, want zijn moeder vertelde hem: “de liefde van god gaat boven die van mijn kinderen”. Je mag dan wel homo zijn maar je mag het niet ‘doen’ of een relatie hebben met andere woorden.
Ondertussen onderzoekt men of bepaalde passages uit de Nashville-Verklaring strafbaar zijn, want de teksten spreken de Nederlandse wet tegen, die al sinds 2001 als eerste land mensen van hetzelfde geslacht toelaat om met elkaar te trouwen.
Niet alle christenen over dezelfde kam scheren
Belangrijk bij dit alles is te onthouden dat niet alle christenen hiermee akkoord gaan. Een grote groep reageert in verbijstering over de verklaring. Enkele predikanten die de verklaring ondertekenden, hebben zelfs hun naam al teruggetrokken. De groep die dit ondertekend heeft is wel degelijk een minderheid onder protestantse gelovigen. De protestantse kerk heeft in een reactie al snel laten weten dat ze zich van de verklaring distantiëren, en op sociale media is te zien dat er veel gelovigen zijn die kiezen voor een inclusieve kerk.
Verkoop regenboogvlaggen piekt
Als reactie op de Nashville-verklaring hangen Nederlandse kerken, gemeentes en particulieren regenboogvlaggen op om hun steun uit te spreken voor de Nederlandse LGBT+ gemeenschap.
"De vraag naar de regenboogvlaggen is verviervoudigd ten opzichte van vorig jaar deze tijd," zei een woordvoerster van Dokkumer Vlaggen Centrale aan de Nederlandse krant Het Parool. Normaal ligt de verkooppiek rond evenementen zoals de Coming Out Day in oktober en de Pride Amsterdam in de zomer.
Dit stuk werd geschreven door ZIZO-redacteurs Elias Ysebaert en Cristina Vanlook.
Het Parool, Trouw, RTL