VTM Nieuws, 11.11.11. en Ulrike Lunacek winnen Çavaria Award
Zaterdagavond reikte çavaria, de Vlaamse koepel van LGBT+ verenigingen, haar jaarlijkse awards uit. VTM Nieuws ging aan de haal met de Çavaria Media Award, 11.11.11. won de Çavaria Campaign Award en voormalig Europarlementslid Ulrike Lunacek verdiende de Çavaria Lifetime Achievement Award.
De Awards werden uitgereikt op SPARKLE, het jaarlijks feest van çavaria in kunstencentrum Vooruit in Gent. "Het wordt elk jaar moeilijker om een winnaar te kiezen omdat zoveel organisaties en mensen zo ongelofelijk goed bezig zijn", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.
Çavaria Media Award
VTM Nieuws won de Çavaria Media Award naar aanleiding van de manier waarop de coming-out van Bo Van Spilbeeck werd aangepakt. “VTM Nieuws onderscheidt zich als een vooruitstrevende werkgever die ruimte biedt aan mensen om zichzelf te zijn in al hun diversiteit”, zegt Borghs. “Transgenders ervaren vaak onbegrip en discriminatie op de werkvloer. VTM Nieuws toont dat het ook anders kan.”
Daarnaast werd in samenspraak met Bo ook beslist om redactionele aandacht te geven aan haar coming-out en transitie. “De complexiteit en gelaagdheid van het coming-out proces werd niet uit de weggegaan maar bespreekbaar gemaakt in duizenden huiskamers. De positieve maatschappelijke impact daarvan kan moeilijk onderschat worden”, aldus Borghs.
"Het is niet mijn award, maar de award van iedereen bij VTM en Medialaan die mij met open armen hebben ontvangen en gesteund hebben tijdens mijn transitie. Alle collega's die me toegelaten hebben om te blijven doen wat ik zo graag doe: televisiejournaliste zijn", zei Van Spilbeeck.
"We zijn heel blijk en dankbaar met de award", zei Nicolas Lateire, hoofdredacteur VTM Nieuws. "Het toont aan dat iedereen bij ons zichzelf kan zijn op de werkvloer en in het dagelijkse leven. Bo vertelde dat ze nu zo veel gelukkiger is als vrouw dan toen als man. Wie zouden wij zijn om zoveel geluk in de weg te staan."
De andere genomineerden voor de Çavaria Media Award waren Voor de mannen, een programma gepresenteerd door Xavier Taveirne van De Chinezen voor Canvas, en Girl het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont. De award werd uitgereikt door Tom Devroye, algemeen coördinator van Arc-en-ciel-Wallonie, de Waalse regenboogkoepel.
Çavaria Campaign Award
11.11.11. sleepte met haar campagne #AllemaalMensen de Çavaria Campaign Award in de wacht. De organisatie kreeg de award overhandigd door Alexander De Croo, uittredend vicepremier en minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking in de federale regering.
De campagne pleit voor een menselijk migratiebeleid omdat we allemaal mensen zijn op weg naar beter. “Niet alleen is #AllemaalMensen een LGBT+ inclusieve campagne die meer respect vraagt voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit, 11.11.11. strijdt ook tegen onrecht en voor duurzame verandering op een verbindende en inclusieve manier. Iets wat vandaag meer dan ooit nodig is”, legt Borghs uit. “Enerzijds is het negatieve discours rond migratie levensbedreigend voor holebi’s en transgenders op de vlucht. Anderzijds worden LGBT-rechten steeds meer gebruikt ter rechtvaardiging van xenofobe en islamofobe agenda’s en dat is onaanvaardbaar.”
"Deze award doet ons enorm veel deugd. Met deze campagne toonden we dat er echte mensen en echte verhalen achter de vluchtelingen zitten. Dat het echte mensen zijn. Iets wat in Beglië vaak wordt vergeten', zei Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11. Een van die getuigen was Lucy, haar verhaal kon je al op ZIZO lezen. Ook zij was verheugd met de award.
De Schrijf-ze-Vrijdag van Amnesty Vlaanderen en de #sharethecolor-campagne van Brussels Staatsstecretaris voor Gelijke kansen Bianca Debaets en equal.brussels (in samenwerking met RainbowHouse Brussels) waren ook genomineerd voor de Çavaria Campaign Award.
Çavaria Lifetime Achievement
De Çavaria Lifetime Achievement Award ging naar voormalig Oostenrijks Europarlementslid Ulrike Lunacek. Zij spande zich gedurende haar volledig carrière in voor de rechten van holebi’s en transgenders, eerst in Oostenrijk, later in het Europees parlement waar ze als eerste lesbische vrouw ondervoorzitster werd. “Het Lunacek-rapport dat haar naam draagt, ligt aan de basis van de Europese inspanningen tegen holebifobie en transfobie”, zegt algemeen coördinator van çavaria Yves Aerts. “Tegelijk bleef ze altijd activistisch en reisde ze Europa rond om lokale activisten een hart onder de riem te steken en mee op de barricaden te staan.” Lunacek nam in 2017 afscheid van de politiek.
Lunacek drukte ons op het hart dat we moeten blijven vechten voor mensenrechten, of het nu gaat over LGBT+ rechten, rechten voor mensen met een migratieachtergrond en/of mensen van kleur, vrouwenrechten, of rechten van andere gediscrimineerde groepen. Ze onderstreepte ook het belang van de nakende Europese verkiezingen in mei. "In verschillende Europese landen zijn er momenteel mensen willen afbreken die waar Europa voorstaat en wat Europa heeft opgebouwd. Ze willen niet enkel nieuwe geografische grenzen, ze willen ook opnieuw grenzen aan onze gedachten en hart opleggen."
Lunacek is samen met Eurovisiesongfestivalwinnaar Conchita Wurst ambassadeur van de Europride 2019 in Wenen. "Ik roep op om op 15 juni massaal naar Wenen af te zakken zodat we alle personen die ons terug in de kast willen duwen kunnen tonen met hoeveel we zijn en hoeveel bondgenoten die we hebben. We moeten hen tonen dat we willen vrij leven, zonder angst."
Eigen verslaggeving