B Curious, dag rond biseksualiteit en seksuele fluïditeit, onmiddellijk succes
B Curious, een uniek evenement in België rond biseksualiteit en seksuele fluïditeit, trok tijdens zijn eerste editie meteen bijna honderd deelnemers. “Dit had ik nooit verwacht”, zegt Leopold Lindelauff, de voorzitter van bi-vereniging Ertussenin. “We schrijven geschiedenis.”
“B curious is een evenement dat volledig draait rond biseksualiteit en seksuele fluïditeit. Het is niet alleen gericht op bi-personen, maar ook op de bredere holebi-trans*gemeenschap”, zegt Alex De Greef. Tijdens deze dag kunnen bi-personen gelijkgestemden vinden en merken dat er een gemeenschap bestaat. Daarnaast wil het evenement biseksualiteit zichtbaarder maken. “Bi-personen vormen een grotere groep dan alle andere LGBT-gemeenschappen, maar zijn tegelijkertijd veel minder zichtbaar.”
Workshops
De sfeer tijdens B Curious was zeer uitgelaten. Het evenement speelde zich af in Leuven, in de prachtige locatie 3Hoog. Daar vind je zalen in verschillende gebouwen midden in het groen. Doorheen de dag waren er zeer interessante en gevarieerde workshops over het bi-thema: van workshops voor verengingen en regenbooghuizen over hoe ze inclusiever kunnen zijn, tot een discussiegroep over de vraag of de Kinsey-schaal vandaag niet achterhaald is, tot een workshop over consent. Er was zelfs een workshop om samen een bi-muziekplaylist te maken die je hier kunt beluisteren.
Voordat de receptie was er een poetry slam, waar iedereen die het wou eigen gedichten kon voordragen.
“Dit had ik nooit verwacht”, zegt Leopold Lindelauff. “Het is fantastisch dat we bijna honderd mensen hebben kunnen bereiken. Het kon alleen gebeuren met de steun van organisaties als çavaria en de vrijwilligers van de bi-werkgroep. Dit is een mijlpaal, we schrijven geschiedenis.”
Rouwregister
De dag werd opgedragen aan holebi-trans*personen die vrijwillig uit het leven zijn gestapt. Ook Leopold worstelde vroeger met zijn seksuele geaardheid, en zag de wereld somber in, wat hij in een ontroerende openingsspeech vertelde.
Spijtig genoeg zijn er recent twee jonge mensen uit het leven gestapt, die van plan waren naar het evenement te komen. Voor hen en alle andere holebi’s en transgenders die uit het leven zijn gestapt, was er ter plaatse een rouwregister.
Alex’ openingsstoespraak ging over het onbegrip en de vooroordelen die nog steeds rond biseksualiteit bestaan. Alex riep op om de taboes te doorbreken en biseksualiteit meer zichtbaarheid te geven.
Vooroordelen
Er bestaan nog veel vooroordelen tegenover biseksuelen, zelfs in de LGBT-community. Volgens verschillende studies zijn er nochtans meer biseksuelen dan homo’s en lesbiennes. De cijfers variëren per studie. Volgens Debruynes studie ‘Help de biseksueel uit de kast!’ uit 2016 omschrijft 2% van de mensen in België zich als biseksueel, terwijl de homo’s en lesbiennes samen 1,3% vormen. Bovendien komen biseksuelen minder uit de kast en stellen ze zich vaak voor als hetero, homo of lesbisch.
Volgens Alex is er te weinig informatie over biseksualiteit: “Bifobie en bisexual erasure (de tendens om feiten te verzwijgen die het bestaan van bi's en biseksualiteit bevestigen, alsook het kwaadwillig kaderen van de geschiedenis om te doen uitschijnen dat biseksualiteit niet bestaat, n.v.d.r.) komt eigenlijk voort uit hetzelfde bronprobleem: er is niet genoeg informatie voorhanden. Ik denk dat uit bisexual erasure veel problemen voortkomen, zoals zogezegd onschuldige mopjes. Ook bijvoorbeeld de uitspraak: ‘Je bent nu in een relatie met een vrouw. Betekent dat nu dat je hetero bent?’ Ik denk niet dat zo'n uitspraak onstaat uit kwade wil, maar uit misinformatie.”
Zich sterker voelen
Alex hoopt dat biseksuelen zich gesterkt voelen door B Curious, zodat ze kunnen zien dat er een gemeenschap bestaat en ze niet alleen zijn. “Ik weet dat ik me als 15-jarige tiener gesterkt zou gevoeld hebben, als ik had geweten dat er een event rond biseksualiteit bestond. Als ik had geweten dat mijn seksuele oriëntatie niet ‘maar een fase was’, zoals iedereen tegen me zei.”
Wie naar aanleiding van dit artikel nood heeft aan een gesprek of vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij het gratis nummer van de Zelfmoordlijn 1813 of op de chatservice van zelfmoordlijn1813.be.Je kan ook contact opnemen de Holebifoon op het gratis nummer 0800 99 533 op maandag, woensdag en donderdag van 18.30 tot 21.30 uur. Je kan ook chatten op maandag, woensdag en donderdag van 18.30 tot 21.30 uur of je kan mailen naar [email protected].
Bron:
Eigen verslaggeving