België blijft op tweede plaats in Rainbow Index
Jaarlijks publiceert ILGA-Europe, de Europese belangenverdediger van holebi’s, trans en intersekse personen, een Rainbow Index die alle Europese landen rangschikt naar hoe holebi- en transgendervriendelijk hun wetgeving is. België blijft dit jaar op de tweede plaats in de ranking met 73 procent, maar met 70 procent zit buurland Luxemburg ons op de hielen. Malta blijft de onbetwiste leider met 90 procent.
ILGA-Europe stipt aan dat België nog heel wat werk heeft op het vlak van rechten van intersekse personen, dat zijn personen die geboren zijn met geslachtskenmerken die niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn. “Net als seksuele oriëntatie moeten ‘geslachtskenmerken’ ook expliciet worden opgenomen in onze antidiscriminatiewetgeving”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Momenteel zijn intersekse personen die gediscrimineerd worden op het werk of op school afhankelijk van de interpretatie van de rechter.”
“Er moet ook een verbod komen op onnodige medische ingrepen op intersekse kinderen. Baby’s en kinderen opereren om hun lichaam meer in overeenstemming te brengen met dat van een jongen of meisje, zonder dat zij daartoe hun toestemming kunnen geven, is nefast voor de verdere ontwikkeling van het kind en bovendien een schending van de mensenrechten”, aldus Borghs.
Genderregistratie
ILGA-Europe kijkt ook uit naar de uitspraak van het grondwettelijk hof in de zaak rond de nieuwe transgenderwet. De huidige wet is een grote stap voorwaarts maar sluit non-binaire personen (mensen die zich niet thuis voelen in de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’) nog steeds uit. “Je kan kiezen uit een M of V, een andere optie is er niet”, verklaart Borghs. “Dat is discriminatie van mensen op wie die M of V niet van toepassing is. We hopen dat het grondwettelijk hof ons daarin volgt.”
Haatmisdrijven
Holebifobe haatmisdrijven kunnen momenteel zwaarder bestraft worden omwille van de grote impact die ze hebben op heel de gemeenschap. Voor de meeste transfobe of interseksefobe haatmisdrijven gaat dat momenteel niet. ILGA-Europe en çavaria vragen dan ook een uitbreiding van de wetgeving.
Alert blijven
Leider Malta wordt in de Rainbow Index gevolgd ons land en Luxemburg. Nederland staat voor een tweede jaar op rij niet langer in de top tien. Minder goed gaat het in Armenië (7%) Turkije (5%) en Azerbeidzjan (3%), die landen bengelen onderaan de ranking.
In bepaalde landen is er nog veel werk aan de winkel, maar ook in de landen waar er de voorbije jaren stappen voorwaarts gezet zijn op vlak van LGBT+-rechten mogen LGBT+-organisaties en -activisten niet op hun lauweren rusten.
"Als er ooit tijd was om hoge politieke prioriteit te geven aan LGBTI-gelijkheid, dan is het nu. Vorig jaar waarschuwden dat we niet mogen denken dat al het werk al gedaan is. Helaas zien we dit jaar concrete bewijzen dat bepaalde rechten op politiek en wetgevend vlak in een aantal landen worden afgeschaft of teruggeschroefd. Er is geen tijd te verliezen", aldus Evelyne Paradis, van ILGA-Europe.
- In Zwitserland zijn werknemers niet beschermd tegen discriminatie op basis van hun seksuele voorkeur.
- Alleenstaande vrouwen hebben in Polen niet langer toegang tot begeleiding bij medische voortplantingtechnieken zoals IVF.
- Bulgarije schrapte alle administratieve procedures voor het wijzigen van naam/geslacht in de officiële documenten voor trans personen..
- Servië en Kosovo vernieuwden hun actieplannen voor gelijkheid niet.
- Bulgarije, Hongarije en Turkije zakken in de ranking omdat fundamentele burgerlijke en politieke rechten zoals vrijheid van vergadering, vrijheid van vereniging en bescherming van mensenrechtenverdedigers ontbreken.
IDAHOT
De ILGA-Europe Rainbow Index wordt elk jaar bekend gemaakt naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei.
Om dezelfde reden vindt zaterdag The Belgian Pride plaats in Brussel. Met de slogan #AllforOne focust men dit jaar op intersectionaliteit of kruispuntdenken. Mensen bestaan uit veel meer lagen dan enkel hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Waar verschillende vormen van discriminatie en uitsluiting elkaar snijden, spreken we van intersecties of kruispunten. De realiteit voor iemand die verschillende vormen van discriminatie ervaart, is dan ook complex en mogen we niet uit het oog verliezen.
Eigen verslaggeving, persbericht