Belgische hiv-cijfers daalden opnieuw in 2017
In 2017 werden in België 890 nieuwe diagnoses met hiv vastgesteld, een daling met 27,5 procent in vergelijking met het piekjaar 2012 en 2 procent in vergelijking met 2016.
De daling van de diagnoses wordt vastgesteld bij de twee groepen die het zwaarst door hiv getroffen worden, aldus het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa:
- mannen die seks hebben met mannen;
- heteroseksuele mannen en vrouwen afkomstig uit Sub-Saharaanse landen.
Met de hiv-testen slaagt Sensoa er in België in bijna de helft van de diagnoses bij Belgische mannen die seks hebben met mannen en een kwart van alle nieuwe diagnoses vroegtijdig vast te stellen. De behandeling kan na die vroege diagnose snel opgestart worden en met succes: 97 procent van de mensen met hiv die minstens zes maanden hiv-medicatie kregen, hadden zo’n geringe hoeveelheid in het bloed dat het niet langer vastgesteld kon worden. Het gevolg daarvan is dat de persoon met hiv het virus niet kan overdragen via onbeschermde seks!
Motor van de epidemie
Sommige van die diagnoses zijn vroegtijdig, maar een belangrijk deel gebeurt nog steeds laattijdig. Daarom moeten we blijven inzetten op meer en makkelijk testen. Want er wordt geschat dat zo’n 2.059 mensen nog steeds met hiv leven, zonder het te weten.
Zij worden niet behandeld, zijn dus besmettelijk en vormen de motor van de epidemie. Hen moeten we bereiken en aan het testen krijgen. Want eens iemand zijn/haar diagnose kent, stopt de infectie bij die persoon. Mensen passen hun gedrag aan en worden behandeld. Bovendien is het beter voor de gezondheid als met behandeling gestart wordt.
In 2017 kreeg 99 procent van de mensen met hiv opgevolgd door een aidsreferentiecentrum hiv-medicatie. Van zij die in 2017 hun behandeling opstartten, bereikte 92 procent een niet-detecteerbare virale lading binnen de zes maanden. Vanaf dan kan het virus niet langer overgedragen worden door seks.
Combinatiepreventie werkt
Sensoa blijft preventie voeren aan de hand van een aantal methoden:
- de combinatie van sensibiliseren over veilig vrijen;
- distributie en beschikbaarheid van condooms en glijmiddel in de homosekshoreca;
- meer en makkelijker testen op hiv;
- sneller behandelen van mensen met een diagnose.
Daarnaast promoten ze ook het gebruik van PrEP: dat is het slikken van hiv-remmende medicatie door mensen zonder hiv om zo een besmetting met hiv te voorkomen.
“In ons land is hiv een chronische aandoening geworden. Preventie blijft evenwel belangrijk.", aldus Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. "Via campagnes als ‘ik weet wat ik doe’, de samenwerking met holebi-uitgaansgelegenheden en de website Mannenseks.be richten we ons tot de belangrijkste doelgroepen." De minister vindt het 'uitermate positief' dat deze preventieve aanpak in samenwerking met o.a. Sensoa en het Instituut voor Tropische Geneeskunde aanslaat.
Persbericht