Ben & Jerry's: "Elk bedrijf kan een positieve impact hebben"
KLIQ reikt dit jaar het Inclusief Initiatief in de categorie ‘grote bedrijven’ aan Ben & Jerry’s. Het bedrijf zet zich al jaren in om een inclusievere werkplaats te zijn voor zijn werknemers en strijdt om structurele veranderingen in landen waar het actief is. Het doel van de award is om bedrijven en werkgevers aan te zetten om actief bezig te zijn met LGBTI-inclusie op de werkvloer. Het Inclusief Initiatief vervangt dit jaar de KLIQ Awards.
Ben & Jerry’s legt een sterke focus op seksuele oriëntatie en genderidentiteit. “Ook al worden we in België gezien als voorlopers van LGBTI-rechten op legaal vlak, blijft er nog een lange weg te gaan voordat iedereen in de gemeenschap zich overal aanvaard voelt,” zegt Eva.
Het bedrijf heeft dit jaar samengewerkt met onder andere çavaria, de Belgian Pride, KLIQ en andere LGBTI-partners. Zo gaf KLIQ een vorming over LGBTI+-inclusie op de werkvloer en heeft het bedrijf het charter van een inclusieve organisatiecultuur ondertekend. “Ambitieuze plannen werden helaas geannuleerd door COVID-19, zoals onze initiatieven voor de Pride maand in mei”, zei Eva Vanpeteghem (Junior Brand Manager).
“We wilden in mei een sterk signaal geven om diversiteit in België te vieren en LGBTI-fobie in de maatschappij bespreekbaarder te maken. Veel van onze fysieke plannen vielen in het water, zoals regenboogvlaggen met de hashtag #lovewhoyoulove uitdelen langs de route van de Belgian Pride om de gemeenschap een hart onder de riem te steken. Digitale plannen konden wel uitgevoerd worden. Zo paste de RTL op onze vraag hun logo aan naar aanleiding van IDAHOT (Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie).” Om de regenboogkleuren ook op de werkvloer te laten terugkomen kregen alle werknemers een sleutelkoord in regenboogkleuren voor hun toegangsbadge.
“2020 was voor ons helaas niet het jaar waar we op gehoopt hadden,” zegt Eva. “Gelukkig is 2020 niet het enige jaar dat we ons wilden inzetten voor de LGBTI-gemeenschap,” zegt Eva. “Ben & Jerry’s zet zich al meer dan 30 jaar in om structurele verandering te brengen voor de LGBTI-gemeenschap, in samenwerking met gewaardeerde partners.”
Verder zet het bedrijf zich ook al jarenlang wereldwijd in voor LGBTI-rechten. Ben & Jerry’s werkte bijvoorbeeld samen met een lokale organisatie in Warschau om een onbreekbaar beeld te maken voor LGBT-aanvaarding, nadat eerdere beelden zeven keer vernield werden. In 2017 verkocht het bedrijf maandenlang geen ijsjes met twee bollen met dezelfde smaak in hun ijssalon in Australië om politici te vragen om het huwelijk open te stellen aan mensen van hetzelfde gender. In 1989 was Ben & Jerry’s bijvoorbeeld de eerste grote werkgever in Vermont (VS) die een ziekteverzekering aanbood aan partners van werknemers, waaronder koppels van hetzelfde geslacht.
Het engagement voor meer diversiteit vindt haar basis in de kernwaarden van het bedrijf, dat gelooft dat alle mensen recht hebben op gelijke burgerrechten. Door problemen aan te kaarten en druk uit te oefenen op machthebbers, wil Ben & Jerry’s structurele verandering brengen in plaats van de symptomen van een probleem te bestrijden. “Oprichter Ben zei “don’t leave your values at the door” (laat je waarden niet achter aan de deur, nvdr)."
“Bedrijven en gemeenschappen floreren als mensen van alle smaken er deel van uitmaken”, zegt Eva. “Om het in de woorden van één van onze vorige CEO’s te zeggen: ‘We’re not an ice cream company. We’re an activism company that makes ice cream.’ (We zijn geen roomijsbedrijf. We zijn een activistisch bedrijf dat roomijs maakt nvdr.) We geloven dat bedrijven een belangrijke rol moeten spelen om verandering teweeg te brengen en mensen te mobiliseren.
Verdere stappen ondernemen
Eva vindt dat het bedrijf nog verdere stappen kan ondernemen. Volgens haar is een eerste stap een inclusief bedrijfsmentaliteit te creëren dat werkt als safe space, maar eindigt het werk daar niet. “Voor Ben & Jerry’s is het doel om altijd de oorzaak van problemen aan te kaarten en structureel zaken te veranderen in de maatschappij”, zegt Eva. Dat doen ze door hun merk en achterban te gebruiken als luidsprekers over zaken die er écht toe doen. “Daarom zijn onze partners ook zo belangrijk, aangezien zij kunnen aangeven wat er leeft. Zolang mensen niet aanvaard worden door hun genderidentiteit of seksuele oriëntatie, of het gevoel hebben hierdoor niet aanvaard te worden, zijn er nog heel wat stappen die we kunnen ondernemen.”
Als tips voor andere bedrijven geeft Eva nog mee dat het allemaal begint bij het besef welke positieve impact elk bedrijf kan maken. “Zoals Jerry zei: ‘Business can be one of the most powerful forces in the world. When business speaks, the media listens, the politicians listen.’ Het is dus tijd dat bedrijven en organisaties beseffen welke impact ze kunnen maken. Dat kan over het LGBTI-thema gaan, maar ook op andere vlakken zoals bijvoorbeeld het klimaat.”
Wil jij ook werken aan een meer inclusieve organisatie? Ga dan hier aan de slag met de vormingen en nieuwe pakketten van KLIQ: https://kliqvzw.be/themas/werkvloer en https://kliqvzw.be/hang-de-regenboogvlag-uit-en-toon-je-een-inclusieve-werkgever.
Eigen verslaggeving