Campagne #letstalkpositive2020 doorbreekt stigma en stereotypen rond leven met hiv
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) lanceerde naar aanleiding van Wereldaidsdag de campagne #letstalkpositive2020. Met deze campagne vraagt het instituut aandacht voor het stigma en stereotypen die nog bestaan rond leven met hiv.
In de aanloop naar Wereldaidsdag op 1 december lanceerden het ITG en Vhiva de mondmaskercampagne #letstalkpositive2020. Vhiva is een peer supportgroep die geleid wordt door sociaal verpleegkundigen Cora Lamonte en Wenne Mertens. De campagne wil 1200 mondmaskers verspreiden binnen en buiten het ITG en roept mensen op om via sociale media het stigma dat nog steeds op hiv kleeft te doorbreken.
Met deze campagne willen Wenne en Cora samen een positief verhaal brengen: “Het stigma is nog steeds aanwezig en maakt dat mensen die leven met hiv niet vrijuit kunnen praten met hun omgeving”, zeggen de sociaal verpleegkundigen. “Elke dag krijgen we als psychosociale counselors verhalen van onze patiënten over uitsluiting en het noodgedwongen zwijgen over hun aandoening. Tijdens de counseling ervaren we vaak onmacht en kunnen we niet meteen iets aan het stigma doen, met deze actie wél.”
Op de mondmaskers staat aan de ene kant “Let’s talk positive”, en aan de andere kant “U=U”. Dit staat voor “undetectable = untransmittable” (niet-detecteerbaar = niet-overdraagbaar). Wanneer een persoon met hiv onder effectieve behandeling is, wordt hun virale belasting ondetecteerbaar en kan hiv in dit stadium niet meer worden overgedragen via seksueel contact. Deze campagne nodigt mensen uit om het stigma te doorbreken door een selfie met het mondmasker te delen op hun sociale media met de hashtag #letstalkpositive2020.
Verschillende belangenorganisaties zoals çavaria, Sensoa, Lumi, het adviescentrum migratie, verschillende hiv-referentiecentra, ziekenhuizen, wijkgezondheidscentra en asielzoekerscentra nemen deel aan de campagne.
Thank you Erika Vlieghe for supporting #letstalkpositive2020 to stop #HIV stigma. #WAD2020
— ITM Antwerp (@ITMantwerp) November 27, 2020
(Photo (c) Jerry De Brie for @aktweetsbe) pic.twitter.com/mi8HquorqL
Hoewel de campagne officieel eindigt op Wereldaidsdag, zou de boodschap moeten voortleven. Het ITG roept daarom op om deze boodschap van solidariteit ook na 1 december te blijven verspreiden. Wie graag nog een mondmasker krijgt (zolang de voorraad strekt) kan contact opnemen met Wenne Mertens ([email protected]) en Cora Lamonte ([email protected]). Je kan ook zelf een foto posten met jouw quote met de hashtag #letstalkpositive2020.
Het ITG is al decennialang medisch dienstverlener en taboedoorbrekend pleitbezorger voor mensen die leven met hiv. Zij kunnen terecht in het HRC (Hiv Referentie Centrum), waar het afgelopen jaar 3300 mensen werden opgevolgd. Het multidisciplinaire team geeft hen de nodige ondersteuning om te leven met een chronische ziekte als hiv.
Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met Lumi kan via www.lumi.be of 0800 99 533.
Eigen verslaggeving