nieuws
Holebi- of transfoob geweld of haatboodschappen? Meld ze via Uni-form
Op 22 februari, de Europese Dag van het slachtoffer, roept ZiZo op om elk voorval van geweld te melden. Sinds kort word je daarbij handig op weg geholpen door de website en app ‘Uni-form’.
Precies 25 jaar geleden werd de Europese 'verklaring van de rechten van het slachtoffer' opgesteld. Sindsdien is er elk jaar op 22 februari de symbolische 'Europese Dag van het slachtoffer'.
Helaas kent de holebi- en transgendergemeenschap heel veel slachtoffers. Uit bevragingen blijkt hoe het verbaal geweld nog steeds alomtegenwoordig is, maar ook lichamelijk, seksueel, psychisch en materieel geweld komen frequent voor. Bekende recente voorbeelden zijn de vooral via de sociale media geuite scheldpartijen aan het adres van Bo Van Spilbeeck en het afranselen van Mister Gay Belgium Jamie Deblieck.
Meld elk voorval via Uni-form
Çavaria heeft vorig jaar meegewerkt aan een Europees project getrokken door ILGA Portugal. Dat project had als doel de samenwerking tussen de LGBT-verenigingen en de politie te bevorderen. Het leverde een zeer nuttig resultaat op: een meldingsplatform met de naam Uni-form, beschikbaar als website en als app.
“Via het meldingsplatform van Uni-form kan je gevallen van holebifoob en transfoob geweld signaleren”, verduidelijkt Kenneth Mills, beleidsmedewerker van çavaria. “Gebruikers kunnen online melding doen door middel van een korte vragenlijst. Het platform is niet bedoeld voor dringende situaties, want op meldingen kan er niet onmiddellijk gereageerd worden. Voor noodsituaties moet je nog altijd het noodnummer bellen. De app is eerder bedoeld voor mensen die nog geen klacht hebben neergelegd bij de politie of om anoniem een melding te doen.”
Meld ook haatboodschappen
“Je kan er ook haatboodschappen melden, bijvoorbeeld wanneer iemand via internet anderen aanspoort om LGBT’s te discrimineren, te haten of geweld tegen hen te plegen. Het kan iets zijn wat je leest in een e-mail, maar het bericht moet wel naar meerdere mensen gericht zijn. We spreken dus niet van een haatboodschap als iemand een uitlating doet in een privébericht”, licht Mills toe.
Hoewel het bericht naar meerdere personen gericht is, komt het voor dat één specifieke holebi of transgenderpersoon wordt geviseerd. Zoals in het geval van BV’s, maar ook een collega op het werk. Je kan dat melden, al ben je zelf niet het (rechtstreekse) slachtoffer van de haatboodschap.
Behandeling van de meldingen
Binnen çavaria zijn het de medewerkers van de Holebifoon die de meldingen verwerken. Zij nemen contact met je op als je een melding doet. Mills: “Als je slachtoffer werd van een haatmisdrijf en klacht wil neerleggen, moet je meestal nog naar de politie gaan. Çavaria kan dat niet doen in de plaats van het slachtoffer, maar zelfs dan kan een melding via de app nuttig zijn. Ten eerste zijn we dan op de hoogte en kunnen we je adviseren voor je naar de politie gaat. Ten tweede heb je je melding al neergeschreven. Daardoor moet je niet alles opnieuw vertellen als dat te moeilijk is. Je kunt de politie de melding gewoon laten lezen. De politie kan dan nog bijkomende vragen stellen. Wij kunnen ook vragen hoe het contact is geweest met de politie en de melding mee opvolgen. We hopen op die manier alleszins een groep te bereiken die anders nooit melding zou doen van strafbare feiten.”
Download de Uni-form app of ga naar de website van Uni-form.
Bron:
Eigen verslaggeving
Gerelateerd nieuws: