Homo- en transfobe agressie in Luik toont belang van IDAHOT aan
Dinsdag 12 mei werden aan het station van Luik-Guillemins, in het kader van een fotoproject voor The Belgian Pride, de coördinator van Arc-en-Ciel Wallonie en een vriendin die aan het project deelnam, evenals de fotograaf en zijn man aangevallen door een groep individuen. Daarbij werd een klacht ingediend bij de politie van Luik.
Volgende week zou The Belgian Pride plaatsvinden, een feestelijke gelegenheid waarbij de ervaringen en worstelingen van LGBTQI+ personen belicht worden. “Het is een feestdag waar velen van ons zichzelf kunnen zijn, één dag per jaar”, vertelt Tom Devroye, coördinator van Arc-en-Ciel Wallonie. Doordat de Pride dit jaar niet kon plaatsvinden door de coronamaatregelen besloot fotograaf Bob Reijnders portretten te maken van leden van de LGBTQI+-gemeenschap. In die reeks zou het lijken alsof ze naar de pride gaan om zo hun identiteit en claims te benadrukken.
“We zagen er goed uit, ik in een roze legging en Megan, een vriendin van mij, in een rode zomerjurk. We hadden regenboogvlaggen vast en waren vastberaden om voor een aantal minuten de diva in ons naar boven te halen”, vertelt Tom. “Maar Megan werd onderweg naar de shoot al beledigd door verschillende mannen. Toen we naar een rustigere plek gingen en de vlaggen lieten zien, begon een groep mensen naar ons te roepen dat we walgelijk zijn en bedreigden ons. Als wij niet zouden weggaan, zouden zij ons wel verplaatsen. Tijdens de shoot werd er ook een bierblikje naar ons gesmeten.”
Devroye probeerde de situatie aan twee Securail-medewerkers uit te leggen. “Een van hen keek mij vol walging aan en de andere persoon zei dat dit hun bevoegdheid niet is en dat het politiebureau niet ver weg is”, getuigt Devroye.
Erover praten
Dit is zeker geen uniek geval. Zo blijkt uit een recente studie van het Europees Bureau voor de Grondrechten dat 42 procent van de LGBTI+ respondenten het voorbije jaar lastiggevallen zijn omwille van hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit en/of -expressie. Meer dan 60 procent durft zichzelf niet te zijn in de publieke ruimte uit angst om bedreigd te worden. Een op de drie vermijdt om die reden zelfs bepaalde plaatsen.
We zijn er niet om het slachtoffer te zijn. We zijn hier om gerespecteerd te worden.
“Ik praat erover omdat we ons anders onzichtbaar maken”, vertelt Devroye. “Het identificeren van deze aanvallen benadrukt het dagelijkse geweld dat we ervaren. Er is ongelooflijk veel kracht en karakter voor nodig om te overleven in een samenleving die in je gezicht spuugt. LGBTQI+ personen zijn helden. Ons gevecht is actueler dan ooit en België is geen paradijs. We zijn er niet om het slachtoffer te zijn. We zijn hier om gerespecteerd te worden.”
IDAHOT
Het incident vindt net in de week van IDAHOT plaats, de internationale dagen tegen holebi-, trans- en interseksefobie. Het zal 17 mei dertig jaar geleden zijn dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. Op deze dag worden over heel België regenboogvlaggen uitgehangen om solidariteit te tonen met de LGBTI+ gemeenschap en duidelijk te maken dat holebi-, trans- en interseksefobie niet meer door de beugel kunnen.
Eigen verslaggeving