Lesbian Visibility Day gaat over zichtbaarheid van lesbiennes
26 april is Lesbian Visibility Day, sinds 2008 de dag waarop lesbische vrouwen in de kijker worden gezet. Anno 2020 zijn de lesbische rolmodellen nog altijd zeer schaars en blijft de ‘L’ in LGBTI+ relatief onzichtbaar in de Vlaamse media. LGBTI+-rolmodellen zijn broodnodig en daarom lijst ZIZO enkele Belgische lesbische vrouwen binnen verschillende domeinen op.
Laten we beginnen bij het begin. In een lijstje van Belgische lesbische rolmodellen mag Suzan Daniel (foto) niet ontbreken. De lesbische activiste uit Brussel was de voortrekster van de allereerste holebibeweging in België die ze in 1953 oprichtte. Dat was uniek: in andere landen lagen meestal mannen aan de grondslag van de holebibewegingen. Daniel overleed in 2007, vorig jaar werd een brug in Brussel naar haar vernoemd.
Andere pioniers
Sinds de jaren tachtig geldt Marian Lens als een van de luide stemmen binnen de lesbische en feministische beweging. De Brusselse sociologe baatte tussen 1985 en 2001 Artemys uit, de eerste boekhandel in Europa waar lesbische en feministische literatuur werd verkocht. Sinds 2014 organiseert ze de L-tours in Brussel, waar ze je meeneemt in het verleden en het heden van de LGBTI+-gemeenschap als reactie op de onzichtbaarheid van lesbiennes. In Brussel zijn homobars en -feestjes voor mannen economische activiteiten die de meeste toeristen naar Brussel halen, “maar een lesbische bar met concertenprogrammatie als de Crazy Circle wordt niet vernoemd op het LGBTQI+-stadsplan van het Gewest en krijgt ook geen steun of vermelding ergens”, zei ze daarover in Bruzz.
Nyiragasigwa, of kortweg Nyira, Hens richtte met Jaouad Alloul BeHuman op, een vereniging die rond het thema identiteit werkt. Zij organiseerden de eerste People of Color Pride in Antwerpen om de LGBTI+-gemeenschap inclusiever te maken. In een interview met De Standaard zei ze dat ze op een POC Pride “als Afrikaanse en lesbische vrouw niet de vreemde eend in de bijt is en zichzelf in anderen kan herkennen”.
Maggy Doumen is coördinator van de Regenboogambassadeurs, een vereniging onder de koepel van çavaria die zich inzet voor LGBT-ouderen. Ouderen die holebi of transgender zijn, vormen een groep die helaas maar al te vaak onzichtbaar blijven. De Regenboogambassadeurs helpen roze ouderen die intrek nemen in een woonzorgcentrum of gebruik maken van externe zorg.
Zangeres Yasmine († 2009), pseudoniem voor Hilde Rens, is een van de eerste holebi-iconen die Vlaanderen gekend heeft. Op haar 24ste deed ze haar coming-out. In 2005 werd ze door Wel Jong Niet Hetero (WJNH) uitgeroepen tot de Grootste Holebibelg.
Cultuur
Auteur en journalist Saskia De Coster (foto) heeft met haar partner een zoon waarvan zij niet de biologische moeder is. In haar roman Nachtouders, die ze vorig jaar uitbracht, schrijft ze eerlijk over meemoederschap. Haar zus Tanja is ook lesbisch en in een dubbelinterview met De Morgen praten zij openlijk over hun ouders, die nooit geaccepteerd hebben dat twee van hun kinderen lesbisch zijn.
De Antwerpse Hind Eljadid (rechts hoofdfoto) is een grote naam in de Vlaamse slam poetry. In 2017 won ze de Van Dale Spoken Award en een jaar later de Bill Award tijdens de Ultimas, de belangrijkste cultuurprijzen van Vlaanderen. Haar werk is maatschappijkritisch en viert diversiteit. ZIZO interviewde haar en haar zus Zahra vorig jaar.
Kunstenaar, activiste en auteur Fleur Pierets, die sinds kort ook ambassadrice van Lumi is, startte met haar vrouw Julian een kunstproject. Het opzet was om in elk land waar het holebihuwelijk legaal was te trouwen, maar Julian stierf na het vierde ja-woord. Fleur schreef hierover de roman Julian.
Ook auteur en scenarist Gaea Schoeters, bekend van haar roman Meisjes, Moslims & Motoren, en dichteres Maud Vanhauwaert zijn uit de kast als lesbisch.
Wetenschap
Het domein van de wetenschappen is vandaag nog steeds overwegend mannelijk. Hetty Helsmoortel (foto) is moleculair bioloog, doctor in de gezondheidswetenschappen en werkte acht jaar lang als kankeronderzoeker aan de UGent. Daarnaast is ze freelance wetenschapscommunicator. Ze is openlijk lesbisch en bedankte fertiliteitsonderzoekers met een filmpje op Twitter. Voor ZIZO schreef ze op een bevattelijke manier over het homogen.
Prof. dr. Petra De Sutter (links hoofdfoto) is gynaecologe, hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het UZ Gent, buitengewoon hoogleraar aan de UGent en sinds 2019 Europees Parlementslid voor Groen. In haar boek {OVER}LEVEN schrijft ze over haar strijd als trans vrouw en politica.
Sport
In 2018 deed tennisster Alison Van Uytvanck (foto) haar coming-out op Sporza toen ze haar relatie met medetennisster Greet Minnen bekendmaakte. De Vilvoordse stond in 2015 in de kwartfinale van Roland Garros.
Basketbaltopper Ann Wauters woonde met haar vrouw en kinderen al in Turkije en Zuid-Korea, landen waar het als lesbische vrouw niet even evident is. Met de Belgian Cats, de nationale vrouwenbasketbalploeg, won ze brons in 2017 op het EK en haalde ze de vierde plaats op het WK in 2017. De ploeg plaatste zich voor de Olympische Spelen van dit jaar, maar wegens de coronacrisis gaat dat niet door. Haar plan was om na de Spelen definitief afscheid te nemen van de topsport.
Media
Karolien Debecker is al van bij het begin van haar carrière openlijk lesbisch en zet zich in om een rolmodel te zijn voor lesbische vrouwen. In 2005 presenteerde zij op JIM het programma ‘shOut!’ in samenwerking met WJNH, het eerste programma in Vlaanderen dat zich specifiek richtte op jonge holebi’s. Sinds 2014 is ze ambassadrice van WJNH.
Toen Karolien stopte met ‘Generation M’, nam Dorianne Aussems de fakkel van haar over. In mei 2019 outte ze zich als lesbisch in de hoop dat jonge, lesbische vrouwen ook voor hun geaardheid zouden uitkomen. Dorianne verscheen vorig jaar met een interview in ZIZO.
Ook radiopresentatrices Alexandra Potvin (JOE) en Natalie Delporte (NRJ) zijn openlijk lesbisch.
Jitske Van de Veire (foto) baat haar eigen kapperszaak De Wakko Kapper in Gent uit, ze verspreidt boodschappen van body positivity op haar Instagramaccount en is woordvoerder van WJNH.
Eigen verslaggeving, Bruzz, Knack, De Standaard, De Morgen