Marleen Hufkens vraagt als eerste M/V-aanpassing aan
Woensdag 3 januari is een grote dag voor Marleen Hufkens. Om 8 uur stond ze klaar aan het districtshuis van Deurne in Antwerpen om de geslachtsaanduiding 'M' op haar identiteitskaart te laten wijzigen in een 'V'. De procedure is pas veranderd.
Marleen Hufkens had zich voorgenomen om als eerste aan het loket te staan wanneer de wet veranderd was. De geslachtsaanduiding op haar identiteitskaart komt niet overeenkomt met wat mensen zien. Dat creëert lastige situaties. Bijvoorbeeld in het containerpark, waar ze te horen kreeg dat ze haar man moest meebrengen, omdat de medewerkers op haar identiteitskaart een mannennaam en een M zagen.
Dit bezoek aan het loket van het districtshuis volstaat niet. "Want ik mag jammer genoeg nog twee keer, drie maand wachten. Maar ik strijd hier al tien jaar voor. Die extra maandjes kunnen er wel bij."
"Zoals veranderen van adres"
Çavaria, de belangenorganisatie van holebi's en transgenders, is niet helemaal tevreden met de nieuwe wet. Yves Aerts, algemeen coördinator van çavaria, ziet geen reden voor de wachttijd. "Zelfbeschikking is voldoende. Deze M/V-verandering zou een eenvoudige administratieve aanpassing moeten zijn, zoals veranderen van adres."
Het liefst wil Hufkens af van de geslachtsregistratie. "Welk nut heeft die informatie? Als er een derde, open optie komt, zal ik die aanvragen."
Om haar voornaam officieel te veranderen heeft Marleen een brief geschreven naar de Federale Overheidsdienst Justitie, dienst Naamsverandering. De naamsverandering duurt een zestal maanden.
Voor verbetering vatbaar
Dat 16- en 17-jarigen een attest van een psychiater moeten hebben, vindt çavaria ook niet juist.
Bovendien kan de simpele aanvraag maar één keer gebeuren. Als je na een wijziging opnieuw een wijziging wil aanvragen moet dat via een juridische procedure. "We vinden dat een miskenning van de genderfluïditeit", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "Niet iedereen voelt zich altijd honderd procent man of vrouw en mensen moeten daarom het recht hebben om hun geslacht gewoon terug te kunnen veranderen."
Mensenrecht
De nieuwe procedure is wel een verbetering ten opzichte van de vorige. "Het is erg positief dat mensen nu zelf kunnen bepalen welk geslacht er op hun identiteitskaart staat”, zegt Borghs. "Vroeger moest je langs de dokter gaan en zover als medisch verantwoord was, je laten aanpassen aan de geslachtsrol die je wou aannemen. Dat wilde de facto ook zeggen dat je gesteriliseerd moest worden, wat een schending van de mensenrechten was. We zijn blij dat de nieuwe regeling dat oplost."
Voortaan zijn personen niet meer verplicht om medisch van geslacht veranderen als ze hun geslachtsaanduiding willen laten wijzigen. De schrapping van deze 'medische eis' was een strijdpunt van de holebi- en transgenderbeweging.
Steun
Het Roze Huis - çavaria Antwerpen organiseerde een hele delegatie voor Hufkens. Ze stond er dus niet alleen voor. Ook Antwerp Pride stuurde een delegatie.
Eigen verslaggeving