Optimalisatie transwet: uitspraak pas tegen de zomer verwacht
Begin 2018 trok çavaria, de belangenverdediger van holebi's en transgenders, naar het Grondwettelijk Hof om de transgenderwet te optimaliseren. Çavaria benadrukte dat ze heel blij zijn dat de wet er gekomen is maar kaartte aan dat de wet in haar huidige vorm niet-binaire en genderfluïde personen discrimineert. Een uitspraak van het Grondwettelijk Hof wordt pas tegen de zomer verwacht.
"De huidige wet helpt de non-binaire en genderfluïde personen niet verder. Er zijn namelijk maar twee genderaanduidingen mogelijk, M of V. Bovendien heeft de wet een onherroepelijk karakter waardoor je maar één keer de administratieve procedure kan volgen. Als je terug wilt wijzigen, dan moet je het gaan uitleggen op de rechtbank. We willen met deze procedure duidelijk maken dat de wetgever in de nieuwe genderregistratiewet non-binaire en genderfluïde personen discrimineert. Die discriminatie willen we wegwerken”, klonk het toen bij çavaria.
Wat vooraf ging
Op 10 juli 2017 heeft het Belgisch Staatsblad de zogenaamde Transgenderwet gepubliceerd. De wet schaft de diagnose en sterilisatie-eis af voor wie op officiële documenten de 'M' wil omzetten in een 'V' of de 'V' in een 'M'. Ook voor een voornaamswijziging zijn er niet langer medische attesten nodig.
Op 3 januari 2018 ging de wet in voege, vanaf dan kun je aan het loket van de burgerlijke stand de wijziging van registratie van je M/V in je geboorteakte, en bijgevolg ook je e-ID kaart, aanvragen.
Een week later, op 10 januari 2018, maakte çavaria bekend dat ze, samen met RainbowHouse Brussels en Genres Pluriels, de twee lacunes in de Transgenderwet wil aanvechten bij het Grondwettelijk Hof. Dat was voor velen een verrassing. Het wekte een aantal vragen op waarop çavaria aan ZIZO antwoorden gaf.
Vanaf 1 augustus 2018 kan je ook voor een voornaamswijziging terecht aan het loket van de burgerlijke stand.
Stand van zaken
Een dik jaar later zijn beide partijen gehoord en bezorgden ze hun argumenten ook schriftelijk aan het Hof. Nu neemt het Hof de tijd om de argumenten te bestuderen. Een uitspraak wordt rond de zomer verwacht.
Van theorie naar praktijk
Om de twee lacunes in de wet iets tastbaarder te maken voor buitenstaanders, vroeg ZIZO aan redacteur Inke Gieghase (die niet-binair is) om te omschrijven welke invloed dit heeft op haar/hun dagelijks leven.
Inke over het ontbreken van een derde genderaanduiding (X):
"Mijn identiteitskaart ontkent nog steeds het bestaan van mijn genderidentiteit. Ik pas niet in het hokje van V en al zeker niet in dat van M. Bevestiging hebben van die identiteit kan een grote meerwaarde betekenen voor zowel mijzelf als de maatschappij rondom mij. Elke keer als ik mijn pas uit mijn portefeuille moet halen, wordt mijn genderdysforie groter. De letter die ze daarop lezen, is niet wie ik ben. Problemen met mentale gezondheid zijn buiten proporties binnen de trans, non-binaire en gendervariante community. Een correcte letter, of helemaal geen, op je identiteitskaart kan een stap zijn richting de oplossing."
Ik spring liever over hokjes heen dan eronder verpletterd te worden
Inke over het onherroepelijke karakter van de huidige transwet:
"Het feit dat de aanpassing van die letter maar een keer wordt toegelaten, is fout. Dat zou impliceren dat een persoon gedurende de rest van hun leven in dat ene hokje blijft zitten. Dat is absoluut niet het geval bij sommige mensen. Ik ben geen fan van labels. Ik spring liever over hokjes heen dan eronder verpletterd te worden. Mijn gender en genderexpressie fluctueren en die regenboog aan diversiteit wil ik niet laten vastpinnen door een letter."
Hopelijk leest het Grondwettelijk Hof mee en maakt het binnen enkele maanden de juiste beslissing zodat de transwet niet-binaire en genderfluïde personen niet langer discrimineert.
Eigen verslaggeving