In quarantaine maar niet alleen: tips om eenzaamheid te voorkomen
Het coronavirus zorgt ervoor dat ons sociaal leven op pauze wordt gezet. Voor vele LGBTI+-personen betekent dat minder contact met anderen en de buitenwereld. Toch hoef je je tijdens deze quarantaineperiode niet alleen te voelen. ZIZO zet een aantal mogelijkheden op een rij om contact met anderen te zoeken.
Sinds woensdagmiddag is ons land in lockdown, maar we mogen het zo niet noemen. Naar buiten komen mag alleen nog om te gaan werken, boodschappen te doen, naar de apotheek te gaan of snel, met maximaal een andere persoon, een frisse neus te halen.
Een op vier
Vlamingen zijn eenzaam: één op vier volgens recent onderzoek. Eenzaamheid is een van de grootste problemen van deze tijd. Of je nu jong of oud bent, in de stad of op het platteland woont, ziek of gezond bent, je jezelf als LGBT+ of hetero identificeert. Eenzaamheid is iets wat iedereen kan overkomen, dat lazen we een tijd geleden al op ZIZO. Vorig najaar maakte Xavier Taveirne het taboe ook bespreekbaar in de reeks Eenzaam.
Lege agenda
De voorbije dagen werd het ene na het andere LGBT+-evenement afgelast of uitgesteld: het Eurovisiesongfestival, Mister Gay World, RuPauls Drag Race Werq The World. Voor andere evenementen, zoals de Belgian Pride, Mister Gay Belgium of de ShowQueen Awards is het nog bang afwachten of ze al dan niet zullen plaatsvinden.
Çavaria en de provinciale regenbooghuizen sloten hun deuren en cancelden alle geplande events in de nabije toekomst. Ook heel wat LGBTI+-verenigingen zagen zich genoodzaakt om hun activiteiten af te gelastsen. Ook de LGBTI-horeca moest de deuren sluiten, waardoor spontane ontmoetingen op café ook niet meer mogelijk waren.
Voor vele mensen valt hun sociale vangnet nu voor een groot deel weg. Maar je hoeft deze periode niet alleen door te brengen. Er zijn verschillende manieren een luisterend oor te vinden of om contact te zoeken met anderen.
Telefoon- of videogesprek
Een mens zou nog vergeten dat je met je fancy smartphone ook nog gewoon met mensen kunt bellen. Een gezellige babbel met een vriend*in, een familielid of een buur is zo gefikst. In plaats van de laatste Netflix-reeks die je gebinged hebt op café te bespreken, doe je het gewoon via de telefoon.
Nog leuker wordt het als je elkaar ook kan zien tijdens een videogesprek. Dat kan met gekende apps zoals Skype, Facetime, Whatsapp of Facebook Messenger. Of met Houseparty, een app die nog niet zo gekend is maar die het mogelijk maakt om met verschillende vrienden samen naar muziek te luisteren, pictionary te spelen of lekker te keuvelen.
Heb je zelf minder last van eenzaamheid? Denk dan even na wie in je omgeving nood kan hebben aan een babbel maar voor wie de drempel om zelf contact op te nemen misschien te groot is.
Brieven en kaarten
Doordat vele mensen nu thuiswerken, hebben we iets meer tijd. Die tijd kunnen we besteden om een (brief)kaart te schrijven. Zo verras je enkele dagen later iemand als die iets anders dan reclame of een factuur in de brievenbus vindt.
Lumi
Lumi, de hulplijn van çavaria; verdubbelt vanaf deze week hun chat-capaciteit. Lumi staat klaar voor wie nood heeft aan een gesprek. Isolatie kan leiden tot eenzaamheid. Extra stress kan negatieve gedachten versterken. Daarom verdubbelen ze hun chat-capaciteit. De chatters staan voor je klaar op maandag, woensdag en donderdag van 18.30 uur tot 21.30 uur. Op maandag en woensdag is Lumi ook telefonisch bereikbaar op het gratis nummer 0800 99 533. Mailen kan altijd naar [email protected].
Heb je nood aan dringende hulp? Dan vind je hier terug waar je terecht kan.
Transgender Infopunt
Ook het Transgender Infopunt biedt een luisterend oor aan. Ze zijn telefonisch en via mail bereikbaar van dinsdag-vrijdag tussen 9 uur tot 16 uur op het gratis nummer 0800 96 316. Mailen kan naar [email protected].
Zelfmoordlijn
Heb je donkere gedachten, aarzel dan niet. Je kan steeds terecht bij de Zelfmoordlijn. De Zelfmoordlijn 1813 is bereikbaar via het telefoonnummer 1813 en de website.
Facebookgroepen
In een aantal nieuwe en bestaande queer Facebookgroepen zoals Antwerpse queers against COVID-19 staan de leden ook klaar voor elkaar. Sommigen geven aan dat mensen hen gerust mogen contacteren als ze nood hebben aan contact. Anderen bieden er ook praktische hulp aan, of posten een leuk topic om de sociale interactie te verhogen.
Ter ondersteuning van de verenigingen wil çavaria alle online initiatieven in deze tijden in kaart brengen zodat mensen een plek vinden, zeker degene die thuis in eenzaamheid vertoeven. Heb je zelf nog weet van een andere groep? Mail dan naar [email protected].
Alle betrouwbare info over het virus kan je op deze webpagina vinden. Blijf in je kot maar zorg goed voor jezelf én voor elkaar. Samen komen we hier doorheen.
Eigen verslaggeving