Sensoa lanceert nieuwe campagne 'PROTECT, TEST, TREAT, REPEAT'
Op 18 mei neemt Sensoa neemt deel aan de Belgian Pride in Brussel met een nieuw campagneconcept voor mannen die (ook) seks hebben met mannen. De tijd dat preventie gelijk stond (of beperkt was) tot condoomgebruik is voorbij. Preventie betekent vandaag een menu van mogelijkheden waaruit je kan kiezen en die je kan combineren: condooms, PrEP (preventief gebruik van hiv-remmende medicatie), regelmatig testen en behandelen bij soa en hiv. De vormgeving van de nieuwe campagne is dan ook duidelijk seksgericht.
PROTECT, TEST, TREAT, REPEAT, dat is de krachtige, positieve en duidelijke boodschap van hun nieuwe campagne! De norm van veilig vrijen wordt zo herbevestigd zodat mannen die seks hebben met mannen veilige en prettige seks kunnen hebben.
De vier begrippen worden getoond tegen een erotische achtergrond en zullen te zien op al het materiaal (affiches, condooms, T-shirts, stickers, banners...) dat Sensoa gebruikt bij zijn acties naar bars, clubs, sauna’s en andere plaatsen waar mannen (ook) seks hebben met mannen.
“Deze nieuwe campagne past binnen het Vlaamse preventiebeleid dat duidelijk aanslaat. Het is positief dat het aantal hiv-diagnoses daalt. Dat neemt niet weg dat behoedzaamheid binnen en buiten de relatie uiteraard raadzaam blijft. Daar zet deze campagne op in. Vrij veilig en laat je geregeld testen", zegt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in het persbericht van Sensoa.
Combinatiepreventie werkt
Al twee jaar op rij tonen de dalende cijfers van de nieuwe hiv-diagnoses dat preventie zijn vruchten begint af te werpen. Daarbij combineren we 'klassieke' preventiemethodes zoals sensibiliseren over veilig vrijen en distributie en beschikbaarheid van condooms en glijmiddel in homosekshoreca met nieuwe inzichten en mogelijkheden.
Zo promoot Sensoa het gebruik van PrEP: dat is het slikken van hiv-remmende medicatie door mensen zonder hiv om zo een besmetting met hiv te voorkomen.
Daarnaast sporen we homo- en bimannen aan zich (sneller) te laten testen op soa en hiv. Hoe sneller een soa opgespoord wordt, hoe sneller behandeld kan worden en hoe minder deze kan doorgegeven worden.
Hiv kan nog niet genezen worden, maar het snel starten met medicatie heeft een dubbel voordeel: het is beter voor de gezondheid van de persoon met hiv én het zorgt ervoor dat het virus zo onderdrukt wordt dat het niet meer via seksueel contact kan doorgegeven worden. Die laatste boodschap wordt soms vertaald als N=N (niet detecteerbaar=niet overdraagbaar).
Quick and dirty
Het nieuwe concept is duidelijk en de vormgeving is seks-gericht. Voor een organisatie die over seks praat, is dit ook geloofwaardig. De boodschap van beschermen, testen en behandelen is complex, zeker op evenementen waar het vooral draait om verleiden, dansen en plezier maken. Daarom kiezen we voor korte seksgerichte boodschappen (zogenaamde ‘quick and dirty’-prikkels), geen ‘slow and thorough’-prikkels (bv. lezen en cognitief verwerken). Op deze manier zal de boodschap van hiv, soa’s en veilig vrijen beter worden opgenomen als mensen de campagne zien passeren op een pride of een feestje.
Deze worden vertaald in Engelse termen. Op de grote events waar we veel volk bereiken is het grootste deel van het publiek niet-Nederlandstalig. Bovendien begrijpt een groot deel van de Vlaamse mannen die seks hebben met mannen Engels.
Persbericht