T-Day 2019: alle workshops op een rij
Op zaterdag 16 november 2019 is het weer zo ver: de T-Day! Dé trefdag voor trans personen en hun omgeving. Het thema van deze achtste editie is ‘activisme’ als eerbetoon aan de Stonewall-rellen maar ook om verder te gaan met ons activisme vijftig jaar later.
T-day start dit jaar met een plenaire theaterlezing door Emma Voerman. Zij is een Nederlandse trans vrouw die theaterlezingen geeft rond zelfzorg, je interne criticus en jezelf graag zien als trans persoon.
Na de opening kunnen de deelnemers kiezen uit een resem workshops. Ben je nog aan het twijfelen? Dan helpt dit overzicht je vast en zeker een goede keuze te maken.
Alles wat je moet weten over genderkinderen/jongeren
Beni Monsecour, de papa van Nora op wie de film GIRL gebaseerd is, is al jarenlang de bezieler van Berdache. Berdache is een vereniging voor ouders van genderkinderen/jongeren. Beni neemt je mee in een verhaal doorspekt met leuke anekdotes, schrijnende verhalen en psychologische valkuilen. Deze workshop is bedoeld voor (groot)ouders, familie, vrienden en indirecte omgeving (klas, vereniging, sportclub,...) van een (mogelijks) gendervariant kind of jongere.
Wat betekent het om man te zijn?
Wat is mannelijkheid voor jou? Hoe uit zich dit zowel fysiek als emotioneel? Hoe kan je jouw man zijn en mannelijkheid op een gezonde manier vorm geven? Tuur Van Hove van Puur na Tuur gaat hier op in en toont hoe we ons tegen toxic masculinity kunnen beschermen.
Grenzen
Waar liggen jouw grenzen en waar liggen die van een ander? Hoe voel je dat? Wat doe je als een ander jouw grenzen overgaat? In deze workshops wordt je je bewust van waar jouw grenzen en die van anderen liggen. Wat doe jij wanneer iemand jou grenzen overschrijdt en je dat niet wil? Hoe kun je reageren en de relatie met de ander zo goed als mogelijk bewaren?
Genderinclusieve taal
Wat is 'genderinclusieve taal' precies? En waarom is dit zo belangrijk? Wat zijn de praktische implicaties als we een taal genderinclusiever proberen maken? In deze workshop gaan we kijken naar de verhouding tussen taal en perceptie en naar de manieren waarop taal inclusiever kan worden gemaakt. Vanuit een korte taalkundige inleiding wordt er opgebouwd naar praktische oefeningen die kunnen helpen om bewuster om te gaan met taal. Er is geen voorkennis vereist.
Trans* & muziek
Welke muziek staat zeker op de playlist van jouw leven? Wie zijn jouw trans*, non-binaire of genderbending idolen in de muziekwereld? Welke lyrics zijn raak, en welke maken je kwaad? Maak je zelf muziek, of luister je bepaalde liedjes op repeat? En op welke manier speelt muziek een rol in jouw leven als trans* of non-binaire persoon? Samen gaan we naar muziek luisteren, naar video’s kijken, en over opmerkelijke trans*, non-binaire en genderbending momenten in de pop-wereld nadenken. Wat we nog gaan doen, ligt mee in jullie handen. Geen zorg, je moet geen karaoke zingen – maar ook dat mag!
Verzekering & terugbetaling
De workshop van het Transgender Infopunt zal gaan over de algemene regels met betrekking tot terugbetaling en de conventie van transgenderzorg. Tijdens deze workshop kom je te weten welke medische kosten vergoed worden door het RIZIV, en wat het verschil is tussen de aanvullende ziekteverzekering en de hospitalisatieverzekering in terugbetalingen. Tevens wordt de conventie transgenderzorg toegelicht die zowel de psychologische als de psychosociale gesprekken en puberteitsremmers vergoed.
Transgenderwet en beslissing Grondwettelijk Hof
Wat is de transgenderwet nu eigenlijk? Waarom is çavaria naar het Grondwettelijk Hof gestapt? En wat hebben zij eigenlijk beslist? We geven in deze workshop allerlei informatie en gaan er dan over in gesprek.
Discriminatie en werkvloer
Hannah Van Borm geeft een presentatie omtrent discriminatie van trans personen en wat hun trans identiteit juist signaleert naar werkgevers. De workshop geeft je ook tips over het opstellen van je CV en je motivatiebrief.
Twijfel niet langer en schrijf je als de bliksem in zodat je er morgen bij kunt zijn.
Eigen verslaggeving