Wat betekent coronapandemie voor LGBTI+-evenementen zoals Holebifilmfestival en Mister Gay Belgium?
Het is duidelijk dat de coronapandemie een doorn in het oog is van de cultuur- en evenementensector. Veel organisatoren komen nu met alternatieven voor een klassiek concept. Dit om de evenementen toch te laten doorgaan. Zo kondigde Humo’s Rock Rally vorige week aan dat de wedstrijd online zal uitgevochten worden. Maar wat met de Vlaamse LGBTI+ en Queer events? Het Vlaamse Holebifilmsetival en Mister Gay Belgium, twee populaire evenementen binnen de gemeenschap, kampen met onzekerheden.
Het is geen makkelijke periode voor al wie in de evenementensector werkt. Op de Veiligheidsraad van 27 juli werd beslist dat enkel evenementen met maximaal 100 personen binnen, of 200 personen buiten mogen plaatsvinden. Er hangt nu een zweem van onduidelijkheid en ontreddering rond de toekomst van veel projecten. Want de inkomsten die organisaties genereren bij een aantal van 100 bezoekers, dekken voor velen van hen de kosten niet. Reken daarbij ook nog eens de extra gemaakte kosten ivm hygiënische en protectieve voorzienigheden, dan is het geen wonder dat de financiële impact van de coronacrisis op de sector enorm is.
Vanzelfsprekend voelen ook evenementen vanuit de holebigemeenschap de crisis. Sinds 3 april 2020 werden er wereldwijd meer dan 220 ‘pride celebrations’ geschrapt of verzet vanwege het coronavirus. Zo werd ook bij ons The Belgian Pride parade (Brussel) en Antwerp Pride afgelast. In een open brief op de site Pink In Our Lives, deed de Vlaamse gay-media in juli bijgevolg een oproep aan de leden van zijn gemeenschap. Ze hopen met z’n allen de lokale LGBTI+-onderneming en -horecazaken zo veel mogelijk te (onder)steunen.
Holebifilmfestival Leuven
Ondanks steunmaatregelen beseffen organisatoren dat ze het zekere voor het onzekere moeten nemen. Daarom kijken sommigen alvast uit naar alternatieve middelen om hun evenement zo volledig mogelijk te laten doorgaan. Zo nemen ze bij het Vlaamse Holebifilmfestival in Leuven, een filmfestival dat zich focust op holebi- en transgenderthema’s, geen risico’s in verband met de coronamaatregelen. Bepaalde activiteiten worden geschrapt, maar de organisatie wijkt nog niet te veel af van de gewone formule. “Wij hebben besloten om onze openings- en slotavond te schrappen. Verder moeten we als filmfestival natuurlijk rekening houden met de coronaregels die gelden voor de cinema’s in België. Concreet houdt dat in dat we de regelgeving rond ‘social distancing’ (1,5 meter afstand), de hygiënische voorzorgsmaatregelen en natuurlijk het maximum aantal bezoekers zo goed mogelijk opvolgen”, zegt Jorrit Ferket, coördinator van het Holebifilmfestival aan ZIZO.
We hopen dat de crisis op een manier een mooie opportuniteit kan zijn om terug te grijpen naar de basis van het filmfestival: namelijk, de films zelf - Jorrit Ferket, coördinator Holebifilmfestival
Het Holebifilmfestival gaat normaal gezien door van 3 tot 27 november. Er is nog veel onduidelijkheid over wat op die data wel en niet zal kunnen. Maar Ferket is hoopvol dat het project kan doorgaan. “Niemand heeft een glazen bol, wij dus ook niet. We doen er alles aan om te zorgen dat het festival op een mooie, maar veilige manier kan doorgaan. We hopen dat de crisis op een manier een mooie opportuniteit kan zijn om terug te grijpen naar de basis van het filmfestival: namelijk, de films zelf. We willen leden van de gemeenschap niet onthouden van wat voor hen een belangrijke aangelegenheid is. Dat we net dit jaar ook ons 20-jarig bestaan vieren, is een extra drijfveer om er vol voor te gaan.”
Financiële dreun
Gelukkig valt de financiële impact voor het filmfestival mee. Er wordt gewerkt met vrijwilligers, bijgevolg liggen de salariskosten een pak lager dan bij sommige andere organisaties. Mr Gay Belgium krijgt op financieel vlak rake klappen te verwerken. “Wij rekenen voor ons gala altijd op een duizendtal aanwezigen”, zegt Bram Bierkens, organisator van Mr Gay Belgium aan ZIZO. “Met de huidige maximum hoeveelheid aan bezoekers komen we niet in de buurt van dat aantal. Gezien wij onze inkomsten vooral uit ticketverkoop voor en het gala zelf halen, krijgen we het nu financieel zwaar te verduren.” De ticketverkoop werd door de pandemie de kop ingedrukt. “ De verkoop stagneerde volledig. We hebben nu ongeveer drie vierde van de tickets verkocht. Normaal is ons evenement altijd uitverkocht.”
De wedstrijd nu afgelasten zou oneerlijk zijn naar de kandidaten toe, die zich een heel jaar geweldig hebben ingezet. Ze verdienen hun finale - Bram Bierkens, organisator Mr Gay Belgium
Maar een afgelasting is voor de organisator geen optie: “De wedstrijd nu afgelasten zou oneerlijk zijn naar de kandidaten toe. Die jongens hebben zich een heel jaar ingezet. Ze verdienen nu dan ook een finale. Daarnaast hebben we ook een verplichting tegenover onze sponsors, en iedereen die zich inzet voor ons project.” Bierkens houdt wel een plan B achter de hand, voor mochten de maatregelen verstrengd worden. “Een van de opties die we bekijken is een livestream. Maar we willen het voortbestaan van Mr Gay Belgium garanderen. Ook daarom moet deze editie doorgaan.”
Het gala is verplaatst 17 oktober 2020. Het is duidelijk dat beide organisaties geweldige inspanningen leveren om hun projecten plaats te laten vinden. Wij hopen alvast dat corona niet nog meer roet in het eten gooit, en dat de komende edities onlangs alles toch een mooie ervaring worden.
Victor Traest is student journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent. Hij schreef dit artikel in het kader van zijn opleiding.
Eigen verslaggeving