De LGBT-verhalen van 2017 wereldwijd
Welke internationale LGBT-verhalen markeerden 2017? Welke kernwoorden hebben we onthouden? Welke stormen overstegen het spreekwoordelijk glas water? Waren er trends waar te nemen?
2017 stond in het teken van geschiedenis. Engeland en Wales vierden vijftig jaar decriminalisering van homoseks. Deze verjaardag vormde de gelegenheid voor de Britse en Schotse overheid om historische veroordelingen van mannen die consensuele seks hadden met mannen, te wissen van het strafblad. Canada en Duitsland volgden dit voorbeeld.
Naast gratie of amnestie is er hierbij soms sprake van een schadevergoeding, zoals onder meer in Uruguay.
Andere landen verontschuldigden zich. Nieuw-Zeeland en Canada uitten hun spijt. Ook Australische deelstaten deden dit.
Vervolgingen
We kunnen onze ogen niet sluiten voor de vervolgingen van holebi's. Vooral homo- en bimannen zijn een doelwit. In Tsjetsjenië zijn vele mannen verdwenen in 'concentratiekampen' en/of vermoord door hun eigen familie sinds president Ramzan Kadyrov de jacht op heb opende. De wereld bleef niet afzijdig. Hoewel het de laatste maanden windstil bleef rond Tsjetsjenië hebben NGO's en diplomatieke diensten Rusland onder druk gezet om de deelrepubliek tot de orde te roepen.
Een zeventigtal landen bestraffen homoseks. Dat is vaak een erfenis van de Britse koloniale periode. Indonesië en Egypte bestraffen homoseks niet, maar dat belet politiediensten niet om homo's op te jagen. Wetten tegen porno en/of openbare zedenschennis volstaan. Ook hier blijven NGO's als Human Rights Watch en Amnesty International niet afzijdig. Door regelmatig te berichten over deze vervolgingen, maakt de wereld duidelijk dat dit niet kan.
Censuur
Turkije liet zich ook niet onbetuigd. Onder het mom van veiligheid mogen LGBT's geen openbare activiteiten houden. Het Europees Parlement en de Raad van Europa volgen dit op.
Dat homokussen in films gecensureerd worden, is helaas geen nieuws meer. Maar een nieuw begrip dook in 2017 wel op: dat van de 'veilige modus'. Onder het mom de kinderen te beschermen tegen foute inhoud, installeerden YouTube en Tumblr een filter die iets te doeltreffend is. LGBT-inhoud werd vaak geblokkeerd.
Daar kwam protest tegen. De sociale media hebben onder druk wel toegevingen gedaan, maar toch zijn de filters niet weg.
Frustratie troef
Ah, Donald Trump. De Republikein (enfin, in naam toch) is sinds 21 januari 2017 president van de Verenigde Staten van Amerika. De man is niet populair en al zeker niet bij holebi's en transgenders. Transgenders uit het leger, het woord 'transgender' uit de woordenschat van gezondheidsagentschappen.
Zijn flaters, misstappen en boertigheden zijn niet meer op te sommen. Maar verrast dat nog? Er treedt gewenning op.
Beste reizigers
Toiletten en ander sanitair domineerden 2016. Dit jaar was genderidentiteit op een andere manier een thema.
Is "dames en heren" nog aanvaardbaar? Voor wie zich het een, noch het ander voelt alvast niet. Transport for Londen stopte met "ladies and gentlemen" in aankondigingen en spreekt nu van "everyone". De Nederlandse Spoorwegen (NS) stopt ook met "dames en heren" en spreekt nu van "beste reizigers". In de automatische aankondigingen in België wordt al langer geen melding meer gemaakt van "dames en heren", maar wordt meteen de informatie verschaft.
Ook gemeentebesturen gaan voor genderneutraal taalgebruik. In eigen land neemt Gent het voortouw, maar vooral in Nederland is er een tendens in die richting.
Ja, ik wil
Duitsland! Australië! Malta! Finland! Colombia! Faeröer! Sint-Helena! Steeds meer landen en gebieden maken het mogelijk voor holebikoppels om te trouwen.
Het Hooggerechtshof van Taiwan gaf in mei de regering twee jaar de tijd om het huwelijk open te stellen voor holebikoppels. Holebikoppels in Oostenrijk moeten wachten tot 2019.
Bermuda opende ook het huwelijk maar wil dit nu omzetten in samenlevingscontracten.
In Duitsland werd het homohuwelijk een verkiezingsthema, maar Angela Merkel was de oppositie te slim af. En zo werd het huwelijk vrij onverwachts opengesteld in Duitsland.
In Australië was de openstelling een processie van Echternach. Jarenlang ijverden holebi's, transgenders en sympathisanten voor het homohuwelijk. Na een volksraadpleging is het eindelijk zover.
In Roemenië echter komt een referendum tegen het homohuwelijk. Haïti en Kirgizië hebben het homohuwelijk alvast formeel verboden.
Kunstenaarskoppel Fleur Pierets uit België en Julian P. Boom uit Nederland wilden dit vieren met 22 huwelijken in de 22, nu 25 landen waren holebi's kunnen trouwen. Helaas is Boom terminaal ziek. Het koppel zal het project niet kunnen afronden.
L-reveil
In 2017 organiseerden een groep geëngageerde vrouwen de eerste European Lesbian* Conference, in Wenen. Deze L*-conferentie wil de zichtbaarheid van L*-vrouwen vergroten. De asterisk staat voor een ruime interpretatie van lesbisch.
Eigen verslaggeving