
Hongarije treedt opnieuw LGBTI+-rechten met de voeten: een overzicht
Na de LGBTI+-vrije zones en het verbod op adoptie voor mensen van hetzelfde geslacht, mag er in Hongarije geen 'promotie' meer gemaakt worden voor LGBTI+ als minderjarigen het kunnen opvangen. Dat betekent geen reclame meer met LGBTI+-koppels, geen films meer over het thema, geen LGBTI+-lessen op school...: "De EU kan de goedkeuring van deze wet in Hongarije, lidstaat van de EU, niet zomaar laten passeren," zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria.
Op 15 juni werd in Hongarije een wet goedgekeurd die de 'promotie' van LGBTI+- onderwerpen voor minderjarigen verbiedt. De wet roept heel wat verontwaardiging op.
"Naast het feit dat hiermee enkele Europese wetten overtreden worden, tast dit de grondbeginselen van de EU aan die gelijkheid onder haar inwoners voorop stelt. Wij vragen dan ook dat de EU én ons land zich krachtig uitspreken tegen de wet en er alles aan doen opdat Hongarije deze wet en andere discriminerende wetten opheft," zegt Eef Heylighen. Organisaties zoals LGBTI+-belangenverdediger, çavaria, de verschillende Regenbooghuizen, Amnesty International en de politiek in België en Europa doen er ondertussen alles aan om de wet te laten opheffen.
'Çavaria volgt dit van dichtbij op en staat in communicatie met zowel Hongaarse als Europese LGBTI+- en mensenrechtenorganisaties, over wat er moet gebeuren. De Europese commissie moet alles in het werk stellen om de wet te doen intrekken. België moet daarvoor pleiten bij de Europese Commissie en ook bilateraal via alle mogelijke kanalen de wet verwerpen en eisen dat die wordt ingetrokken en de aanval op LGBTI+ personen in Hongarije stopt,' zegt Eef Heylighen.
Hiervoor nam çavaria al de nodige acties op politiek vlak om de druk hoog te houden zoals de ministers Wilmès en De Croo bevragen, contact met relavante kabinetten en administraties opnemen en de verdere opvolging. En met succes. Op dinsdag 22 juni verenigden dertien EU-lidstaten zich op initiatief van België om de rechten van LGBTI+ te verdedigen in Europa. "Çavaria drong aan bij het kabinet van Wilmès om actie te ondernemen en een statement op te stellen dat niet louter symbolisch was, maar concrete acties moest eisen van de Europese Commissie. We zijn dan ook blij om te zien dat België hier het voortouw in nam en een duidelijke boodschap opstelde," zegt Eef Heylighen.
Op woensdag 23 juni sprak de Europese Commissie zich uit met een sterke boodschap. De Commissie maakte duidelijk dat ze al haar macht zal gebruiken om ervoor te zorgen dat de rechten van álle EU burgers worden gegarandeerd.
"Dit gaat in tegen alle fundamentele waarden van de Europese Unie: gelijkheid, menselijke waardigheid en fundamentele mensenrechten. We zullen op deze principes geen compromissen sluiten," zegt Europees Commissievoorzetter Ursula Von Der Leyen.
Op donderdag 24 juni richtten Didier Reynders (EU Commissaris van Justitie) en Thierry Breton (Commissaris van Interne Markt) een brief aan de minister van Justitie Hongarije. Daarin maakten ze duidelijk dat de nieuwe wet een directe inbreuk is op Europese wetgeving en waarden en normen. Daarom vraagt de EU Commissie in hun brief verduidelijking, extra uitleg en informatie over de aangehaalde punten en acht ze een 'loyale dialoog' tussen de EU Commissie en de Hongaarse autoriteiten noodzakelijk vooraleer de wet definitief wordt aangenomen. Als de wet van kracht wordt, zal de EU Commissie niet aarzelen actie te ondernemen in lijn met haar bevoegdheden. Ze vroegen een antwoord voor 30 juni. Dat antwoord is er niet gekomen.
Daarop heeft Groen een resolutie klaargemaakt waarin de partij de Belgische regering oproept om Hongarije voor het Europees Hof van Justitie te dagen als de Europese Commissie geen initiatief neemt. Daarnaast roepen ze in de resolutie ook op om een verzoekschrift in te dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en ten slotte om op Europees niveau te blijven pleiten voor de toepassing van het nieuwe rechtsstaatmechanisme.
Wat ging er vooraf aan de wet van 15 juni?
Hátter Society, een lokale Hongaarse LGBTI+-vereniging, schetst op hun website in een duidelijke tijdslijn hoe regeringspartij Fidesz sinds 2010 stelselmatig de rechten van LGBTI+- personen inperkt.
Wil je iets doen en weet je niet goed wat? Op de site van çavaria vind je meer info.
Maakt dit nieuws je bang of overstuur? Heb je nood aan een luisterend oor? De info- en hulplijn van çavaria, Lumi is er voor je. Je kan bij hen terecht met je vragen en bezorgdheden via lumi.be.
Eigen verslaggeving