Steeds meer Britse scholen verbieden LGBT+ lessen
Nog eens vier scholen in de Britse stad Birmingham hebben LGBT+ lessen op school verboden na klachten van ouders. Eerder deze maand begon het verbod bij de lagere school Parkfield Community, ook in Birmingham, nadat er enkele protestacties waren.
In februari waren er verschillende protestacties in Birmingham tegen het No Outsiders-project. Andrew Moffat, directielid van de Parkfield Community School, ontwikkelde het project in 2014. Het doel van het No Outsiders-project was om kinderen de verschillen in de maatschappij te leren kennen. Het project draait dus niet alleen rond LGBT+ problemen maar even goed rond etniciteit, religie, gender, leeftijd en mensen met een beperking. Enkel het LGBT+ aspect krijgt negatieve reacties.
Gelijkheid voor iedereen
Sommige ouders vinden dat de kinderen, die tussen drie en elf jaar oud zijn, nog te jong zijn om over zo’n zaken te leren. Dat alles heeft geleid tot verschillende protestacties door de ouders van de leerlingen van de Parkfield Community School. Die school heeft besloten om tot in juni van dit jaar de LGBT+ lessen stop te zetten, in de plaats zullen er levensbeschouwelijke lessen komen. De school voegt er wel nog aan toe dat dat altijd al het plan was.
Vier andere scholen in Birmingham hebben nu de Parkfield Community School gevolgd en gaan ook voor de rest van het schooljaar geen lessen meer te geven in het kader van het No Outsiders-project. De scholen benadrukken dat de focus van de lessen niet op LGBT+ lag, maar op gelijkheid voor iedereen. De bedoeling van de lessen was om de leerlingen te leren dat iedereen welkom is.
Alle vijf de scholen die het No Outsiders-project ondertussen verboden hebben, zullen voor het volgende schooljaar in gesprek gaan met de ouders om de lessen toch verder te kunnen zetten. Zeker omdat de overheid bezig is om tegen september 2020 zo’n lessen verplicht te maken in lagere scholen.
Hoe zit in in Vlaanderen?
Kaj Poelman, beleidsmedewerker voor onderwijs bij çavaria, zegt dat zij nog nooit zoiets gelijkaardig hebben meegemaakt. Ook hebben ze nooit klachten binnengekregen over de workshops die çavaria op scholen organiseert. Hij zegt wel dat zij zich vooral focussen op leerkrachten, wat het al iets makkelijker maakt.
In hun vormingen aan scholen besteedt çavaria onder andere aandacht aan hoe de leerkrachten om kunnen gaan met vragen van ouders. Daar leren ze dat de scholen hun mening niet onvoorwaardelijk zou moeten doordrukken op ouders of leerlingen maar om respectvol met elkaar om te gaan. De focus van die vormingen ligt op het samenleven: “De reden waarom scholen lesgeven over diversiteit is omdat we in een diverse samenleving leven. We hoeven het niet altijd eens te zijn met elkaar, maar we kunnen elkaar wel beter leren begrijpen met respect.”
* Dit artikel werd aangepast omdat bepaalde info gedateerd was en anno 2019 een vertekend beeld gaf.
Eigen verslaggeving, BBC