Liefde in tijden van corona
Christophe is 'Blind Getrouwd' en deelt tweewekelijks zijn verhaal over het avontuur met een LGBTI+-bril op. Is blind trouwen voor holebi’s helemaal anders of net helemaal niet? Iedere zondag om 19.55 uur op VTM.
De wittebroodsweken zijn voorbij! Zowel in het getrouwde leven als in de uitzendingen is de eerste kennismaking achter de rug. Getrouwde koppels leren elkaar nu echt kennen (en de kijkers leren ons kennen) en dat gaat gepaard met de kleine kantjes. Daarbij valt vooral op hoe emoties voor Nick en mij identiek zijn als bij de rest van de deelnemers.
Verliefd
Tijdens de huwelijksreis wordt duidelijk dat Nick en ik op een verschillende snelheid zitten qua gevoelens voor elkaar. Terwijl ik net als Jonah ergens op een roze wolk aan het zweven ben, is het voor Nick moeilijker om dat gevoel te vinden. Daar was hij tijdens de huwelijksreis eerlijk en open over. Het is en blijft een van de belangrijkste punten in iedere relatie: open communicatie met een goede basis van vertrouwen en respect tussen twee personen.
Voor wie nog zou twijfelen aan het gegeven of dat voor holebi’s toch anders is, deze beelden maken duidelijk dat we met dezelfde uitdagingen zitten als ieder koppel. Hoe je daar mee om gaat is natuurlijk verschillend, maar dat is dan weer niet gebonden aan het feit of je een man of een vrouw bent. Zonder vertrouwen, respect en een constante stroom van communiceren is deze match tussen twee mannen evenzeer een onmogelijke opdracht.
‘Huwelijk’ is een werkwoord en er werd hard gewerkt in Mexico
De afgelopen weken kregen we de opmerking dat het allemaal wat vriendschappelijk is. Er wordt veel gelachen maar het ontbrak aan die diepere connectie. Naar het einde van de huwelijksreis ziet iedereen echter dat het zeker niet ontbreekt aan het betere gesprek. Op aangeven van Nick vaak, die de fantastische kunst heeft om gevoelige thema’s bespreekbaar te maken. Omgekeerd krijg ik dan vaak te horen dat hij die ruimte ook krijgt om het op tafel te leggen. Zo werkt dat in relaties.
In ons geval weliswaar overgoten met de nodige dosis humor. De boog kan niet altijd gespannen staan. Dat betekent ook de interesses van jouw partner volgen… zelfs als dat betekent dat je een half uur gehurkt moet zitten om foto’s te nemen van iemand die voor een vlag staat. ‘Huwelijk’ is een werkwoord en er werd hard gewerkt in Mexico.
Samenwonen
Maar het is en blijft vakantie. Het echt harde werk moest nog komen bij terugkeer als we gingen samenwonen. We keken er allebei naar uit om elkaar te leren kennen in die dagelijkse bezigheid, in de combinatie met het werk en de sociale contacten. Na een week met enkel tijd voor elkaar moest ook die test in de relatie gebeuren, het is daar dat je de band tussen twee mensen voelt.
Een band die niet alleen opgebouwd is uit gelijkenissen. Ieder heeft zijn karakter en persoonlijkheid, verschillen binnen een koppel horen daar nu eenmaal bij. Dat Nick graag een uitgebreide keuze heeft in kleren terwijl ik maar al te vaak gespot wordt in dezelfde basisstukken. Dat ik geen bananen in huis haal die het Fairtrade label niet dragen terwijl Nick gewoon bananen wil kopen. Of dat je mij niet kan wakker maken in het holst van de nacht terwijl mijn partner een job uitoefent waar hij toch iets vroeger voor uit bed moet.
Enigszins verrassend krijgen we veel reacties op het feit dat onze openheid en het respect voor elkaar een voorbeeld voor velen zijn
Het zijn allemaal verschillen die eigen zijn aan onze persoon en die we in de loop van de jaren opgebouwd hebben. Het is de dagelijkse communicatie van “wie kookt” en “wie doet boodschappen” die absoluut niet gebonden is aan een holebirelatie. Het zijn universele discussies die ons allemaal maken tot wie we zijn.
Enigszins verrassend krijgen we veel reacties op het feit dat onze openheid en het respect voor elkaar een voorbeeld voor velen zijn. Terwijl we daar beiden eigenlijk weinig moeite moeten voor doen en dat natuurlijk loopt. Het is ook vanaf het eerste moment zo gegroeid tussen ons. Of hoe een homohuwelijk op tv ongetwijfeld een voorbeeld is geworden van hoe een relatie er kan uitzien.
Corona
De uitzendingen vallen midden in een chaotische periode met veel onduidelijkheid. Corona overheerst het land en de wereld. Het laatste waar sommigen aan denken is het huwelijk van enkele wildvreemden volgen op tv, hun goed recht. Tegelijkertijd zijn de uitzendingen een welgekomen afwisseling van het dagelijkse nieuws.
Een ovenschotel die tegen de vlakte knalt of een Antwerpenaar die een Genst accent probeert, het tovert een glimlach op het gezicht. Maar naast de humor is toch ook wat nood aan de warmte die we uitstralen… zoals bij het begin van de uitzendingen blij dat Vlaanderen zich al lang niet meer stoort aan de warmte tussen twee mannen. Zo dragen we toch een beetje bij aan liefde in tijden van corona.
#Zorgvoorelkaar #Blijfinuwkot #Samentegencorona
Eigen verslaggeving