Genderqueer personen getuigen over hun weg naar zelfacceptatie
Italiaanse fotografe Francesca Menghini startte enkele maanden geleden met een fotoreportage rond genderdiversiteit. De focus ligt op mensen die zich niet thuis voelen binnen de traditionele hokjes van man en vrouw.
Met dit project wil Menghini licht werpen op het leven van genderqueer personen en hoe zij omgaan met hun eigen identiteit. Hiervoor ging ze in gesprek met Tobias, Juul en Vince
Tobias
"Ik dacht altijd dat ik vrij ruimdenkend was, maar toen ik startte met mijn transitie besefte ik hoe binair mijn manier van denken echt was. Juist omdat ik een vrouwelijke genderexpressie heb, twijfelde ik continu aan mezelf en mijn gender alsof een keuze tussen bepaalde delen van mezelf onvermijdelijk was. Ondertussen heb ik geleerd om mijn ervaringen en wie ik ben met beide armen te omarmen. Ik besef nu ook dat er niets mis is met mij, maar dat de maatschappij raar in elkaar zit. Dat is aan de ene kant een opluchting voor mezelf, maar tegelijkertijd is het ook teleurstellend hoe die binaire manier van denken seksisme, holebifobie en transfobie veroorzaakt."
Juul
"Ik heb lang getwijfeld aan een medische transitie tot ik mezelf dwong om stil te staan bij mijn lichaam. Toen besefte ik dat ik ook mannelijk kan zijn, in combinatie met mijn borsten. Het zijn twee zaken die voor mij in harmonie samengaan. Die conclusie bracht mij veel voldoening, rust, maar ook vooral geluk. Het was een echte last die van mijn schouders viel. Op dat moment besloot ik ook om niet door te gaan met de geslachtsoperatie. Nu heb ik een geweldig lichaam en ik vind mijn borsten prachtig. Ik heb echt het gevoel dat ik de wereld aankan elke keer als ik naar mezelf kijk."
Vince
"Voor een lange tijd had ik het idee dat ik niet binnen een schoonheidsideaal paste, iets wat fundamenteel al genderconform is. Dat zorgde ervoor dat ik voor een lange tijd mijn transitie uitstelde. De maatschappij verwacht dat trans personen volledig hetzelfde blijven of zich compleet aanpassen, alsof er geen grijze zone mogelijk is. Dat creëerde een ‘transgender burn-out’, wat echt een probleem vormt: er wordt continu verwacht dat je een verhaal vertelt dat duidelijk maakt hoe gelukkig je nu bent, zonder een ruimte is voor gesprekken over negatieve ervaringen, al dan niet over de transitie. Het is voor mij belangrijk dat mensen openstaan voor zulke gesprekken want trans personen hebben nu eenmaal verschillende ervaringen."
Meer van Francesca Menghini? Volg haar op Instagram of neem een kijkje op haar website.
Eigen verslaggeving