The Good People: is een beetje gay okay?
Begin mei neemt een handvol jonge makers DE Studio, de voormalige Studio Herman Teirlinck, over tijdens het Villanova Festival. Een van hen is Neal Leemput, samen met Danny De Jong tast hij in The Good People de grens tussen cultuur en genderidentiteit af. ZiZo woonde een repetitie bij.
Het Villanova Festival is een broedkast voor jonge makers, het geeft hen een podium voor hun onderzoeksprojecten, try-outs en afstudeervoorstellingen.
Grenzeloos
“Het gaat over grenzeloze liefde. Alles verterende liefde. Eindeloos veel liefde. En een klein beetje over seks”, zo luidt de omschrijving van de voorstelling op de website van het festival.
Tijdens de preview komen de thema’s liefde en seks zeker aan bod, maar wie een love story verwacht is eraan voor de moeite. Het stuk heeft veel meer lagen. Er is materialisme, snobisme, en seksisme op de scène. Geroep, gefluister, gezang en gekreun wisselen elkaar af. Er zijn kostuumwissels (en blote basten) die in de betere Eurovisiesongfestival act niet zouden misstaan.
Bekakt
Het stuk stelt het begrip ‘gay’ in vraag. Is gay zijn een genderidentiteit? Is het een culturele identiteit? Of kan het een kruising van de twee zijn? Zijn alle homo’s gay? Kan je als vrouw of hetero ook gay zijn door een bepaalde levensstijl te handhaven? Hoe tolerant zijn we ten opzichte van die levensstijl? Of vervallen we in hokjesdenken en discriminatie omdat we de andere bekakt of ongeletterd vinden?
Leemput en De Jong inspireerden zich voor The Good People op Faustrecht Der Freiheit van Fassbinder. De voorstelling kadert in het artistiek onderzoeksproject van Leemput aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
Alloul en Gielen
Jaouad Alloul en Martijn Gielen, twee queer makers, staan ook op het Villanova Festival.
Alloul brengt Zeemeermin, een monoloog over zelfaanvaarding, familie, liefde, rechtvaardigheid en vergiffenis. De titel van zijn monoloog verwijst naar zijn wens als kind om een zeemeermin te worden. Op vakantie in Marokko liet hij samen met zijn zus vaak de verbeelding de vrije loop. In die fantasiewereld zwommen er zeemeerminnen rond.
PROXY van Gielen vertrekt vanuit een fascinatie voor het Münchenhausen by proxy-syndroom waarbij moeders hun kinderen opzettelijk ziek maken opdat ze afhankelijker worden van hen – Iemand pijn doen om die dichtbij te kunnen houden uit angst, uit zelfzuchtigheid, uit liefde.
Villanova Festival, van 01/05 t.e.m. 04/05 in DE Studio
Meer info en tickets: http://www.villanovafestival.be
Eigen verslaggeving