Kijktip: Sex Education
Een serie over het seksuele leven van tieners op een middelbare school komt in de Verenigde Staten wellicht moeilijk van de grond. ‘Sex Education’ is daarom niet toevallig geen Amerikaanse, maar een Britse reeks die begin 2019 op Netflix, waarvoor we schrijfster Laurie Nunn dankbaar mogen zijn.
Specifieker focust ‘Sex Education’ op het leven van Otis Milburn (Asa Butterfield): een doordeweekse jongen die samenwoont met zijn allesbehalve doordeweekse moeder (Gillian Anderson). Zij is namelijk een sekstherapeute, waardoor ze te pas en te onpas ongeremde vragen aan haar zoon stelt over zijn seksuele activiteiten.
Cool kid Maeve Wiley (Emma Mackey) ziet in Otis’ ervaring met zijn moeder echter een lucratieve bijverdienste, wanneer ze hem aanspoort om zijn medestudenten seksadvies te geven tegen betaling. Wat volgt is een kleurrijk palet van individuele verhalen, die elk personage een eigen plaats geven in de luchtige, maar realistische reeks. Er worden namelijk heel wat verschillende aspecten van het leven van een tiener aangeschreven in ‘Sex Education’, die de serie af en toe een bittere nasmaak geven.
Eén van deze verhalen belicht de situatie van Eric (Ncuti Gatwa), Otis’ beste vriend. Eric is zwart en één van de twee openlijk homoseksuele jongens van de school. Hij komt uit een traditioneel, gelovig gezin, waardoor hij met twee werelden tegelijk de strijd moet aangaan. In het algemeen wordt hij op beide fronten met rust gelaten, maar één pester kan hij niet van zich afschudden en ook met zijn vader heeft hij geen goede relatie.
Ondanks deze dagelijkse tegenslagen, slaagt Eric er in om zichzelf te blijven, waarin hij onder andere door Otis gesteund wordt. Otis’ steun gaat zelfs zo ver, dat de jongens klaarblijkelijk de traditie hebben om op Erics verjaardag een voorstelling van ‘Hedwig and the Angry Inch’ (LGBT+-culklassieker uit 2001, red.) bij te wonen in Hedwig-outfit. Wanneer die traditie dit jaar mislukt, wordt Eric jammer genoeg op een realistische manier geconfronteerd met de andere zijde van de medaille: holebifoob geweld.
Hoewel Eric het belangrijkste LGBT+-personage van de serie is, zijn de makers van de serie geen enkele kans uit de weg gegaan om het thema te implementeren. Zo geeft Otis advies aan een lesbisch koppel, is de leider van een populair groepje jongeren homo en duikt er op het einde van de serie nog een onverwacht queer personage op.
Eén van de interessantste toevoegingen zijn echter de ouders van de populairste jongen van de school, Jackson (Kedar Williams-Stirling). Hij heeft twee moeders, een gegeven dat zelfs binnen de uitgebreide wereld van LGBT+-personages zeldzaam is. Het feit dat de twee vrouwen op de rand staan van een echtscheiding en niet de meest perfecte ouders voor Jackson zijn, nuanceert hun rol tot een pure, waarachtige spiegel van de realiteit.
‘Sex Education’ werd louter en alleen door vrouwen geschreven. Of net dat er voor gezorgd heeft dat het beeld dat de serie schetst dichter bij de realiteit staat dan andere reeksen rond tieners, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Wel staat vast dat de representatie van LGBT+-rollen gelaagder is dan in de meeste reeksen en dat ze niet beperkt blijft tot de clichés.
Nunn is er zonder veel drama in geslaagd om harten en lachspieren te raken met een subtiel portret van ‘het leven zoals het is: de middelbare school’. Hoewel de plattelandse personages en omgeving wellicht iets idyllischer zijn dan in de werkelijkheid, toont Nunn met ‘Sex Education’ dat LGBT+-personages even genuanceerd kunnen zijn als de rest van hun fictieve wereld.
Eigen verslaggeving