Kim Petras, meer dan enkel popmuziek
Duitsland heeft er sinds enkele jaren, naast de auto’s en elektronica, een nieuw exportproduct bij: Kim Petras. De openlijk transgender artieste maakt al een tijdje bescheiden golven in de muziekindustrie, met haar debuutalbum ‘Clarity’ als hoogtepunt tot nu toe. Maar wie is de Duitse zangeres met de blonde lokken nu eigenlijk?
Muziek mag dan wel het veld zijn waar ze nu haar talenten op loslaat, het is niet waarmee Kim Petras initieel in het vizier van de wereldpers belandde. Petras, nu 26 jaar oud, haalde de nieuwskoppen in 2008 op zestienjarige leeftijd als zijnde de jongste persoon ooit om een geslachtsverandering te ondergaan. Voorafgegaan door een hormonenbehandeling sinds haar 12 jaar, plaveide de Duitse een pad om zich volledig zichzelf te voelen. In een interview liet ze al duidelijk weten dat het niet pas vanaf haar transitie is dat ze zich volledig vrouw voelt. Heel haar leven voelde ze zich al een vrouw, die jammer genoeg in een verkeerd lichaam terecht kwam.
Era 1 en Turn off the Light, Vol. 1
Negen jaar later, na enkele samenwerkingen met producers (Aaron Joseph, The Stereotypes) en wat materiaal op haar SoundCloud pagina te delen, was een eerste volwaardige single klaar. ‘I Don’t Want At All’, een track waarbij pure pop door de aderen stroomt, zal Kim Petras naar de hogere lagen van de muziekindustrie katapulteren. Naast een plekje op de Global Charts van Spotify, verscheen cult-fenomeen Paris Hilton in de bijbehorende videoclip. Het nummer was een toegangsticket voor het popkoninkrijk, en de start voor wat de artieste als ‘Era 1’ bestempelde.
Wat volgde, was een continue stroom van singles waaronder ‘Heart to Break’ en ‘Hillside Boys’ die al snel tot de mainstream behoorden. Elke single kreeg een passende cover art, die samen een regenboog vormen. Een knipoog en ode aan haar LGBTQ+-familie. Paris Hilton was niet de enige superster die haar schouders zette onder de muziek van het opkomend Duits talent. SOPHIE, eveneens een trans artieste, verzorgde de productie van ‘1,2,3 dayz up’, een van de laatste drie singles uit de reeks.
Tijdens ‘Era 1’, verraste de zangeres op een oktoberdag in 2018 haar fans, de Bunheads, met de release van een EP in halloweenthema. Gruwel en griezel als rode draad doorheen acht nummers die persoonlijker zijn dan op het eerste gezicht lijkt. Op ‘In the Next Life’ zingt ze over ‘I'm a sickness, I'm contagious’. Een beeld dat vaak nog opduikt over transgender mensen en leden van de LGBTQ+-gemeenschap in het algemeen – dat ze ziek zijn. Dat hun seksualiteit een keuze is of dat het besmettelijk is.
Tegenover dat stereotiepe beeld plaatst Petras ook een besef van kracht door ‘I'm the greatest God created’ te zingen. Andere knipogen naar zichzelf als transgender, zijn onder andere ook terug te vinden in de titels, zoals bij het nummer ‘TRANSylvania’, een verwijzing naar horrorlegende Dracula, maar eveneens naar haarzelf.
Clarity
Op 7 februari 2019 werd ‘Era 1’ afgerond. Amper drie maanden later brak het nieuws dat Kim Petras nieuw materiaal klaar had. Op 25 april verscheen ‘Broken’ op alle streamingplatformen en zo volgde wekelijks - tot 28 juni - een nieuwe track. Gebundeld vormden deze releases Petras’ debuutalbum, ‘Clarity’ genaamd. En het zou geen werk van Kim Petras zijn, als er geen easter egg in verstopt zat. Bij haar debuut was de knipoog te vinden in de releasedatum, deze valt netjes samen met de vijftigste verjaardag van de Stonewall rellen in New York. En waar ligt de easter egg bij ‘Clarity’? Want haar debuut is ‘Era 1’, toch?
Met haar album leverde de Duitse twaalf nummers af waar de glitter en pop van vliegen. Een project ontstaan uit pijn, liefdesverdriet en plezier, samengebald tot muziek die zich met gemak naast die van Ariana Grande laat plaatsen. Kim Petras toont dat het niet erg is om van de heteronorm af te wijken. Dat ze een trans vrouw is, heeft geen invloed op het muzikale pad dat ze wil bewandelen of de romantische relaties die ze heeft. Dat ze een trans vrouw is, is een belangrijk onderdeel van haar leven, maar is niet allesbepalend of allesomvattend. Een gegeven dat ze duidelijk met ‘Clarity’ wilde meegeven.
BunHead
Dat Petras aan de lopende band muziek de wereld in kan sturen, is allemaal te danken aan het feit dat ze produceert onder haar eigen label. Ze is geen spil van een grote platenfirma. Wat ze doet, hoe ze het doet, wanneer ze het doet, beslist ze zelf. Een creatieve vrijheid die zelfs de groten der aarde vaak niet hebben. Die onafhankelijkheid staat niet gelijk aan onbekendheid. Zo versierde ze al een plekje op de veelgeprezen mixtape ‘POP2’ van Britse zangeres Charli XCX en bevat haar fanbase namen zoals de eerdergenoemde Ariana Grande.
Kim Petras timmert op eigen kracht aan haar pad. Haar persoonlijkheid verstopt ze in haar muziek onder een dikke laag pop. Wie goed luistert, hoort een duidelijk muzikaal DNA dat in haar ‘Era 1’ al aanwezig was en ook op ‘Clarity’ een duidelijke rode draad is. Een artiest die haar fans, de Bunheads, wil plezieren, die haar blik strak op de toekomst heeft zonder haar verleden uit het oog te verliezen.
Eigen verslaggeving