Lesborama*: het lesbische, biseksuele, trans* én feministisch filmfestival
Van 4 tot en met 7 maart kan je het filmfestival Lesborama* voor de zesde editie in Brussel bezoeken. Op Lesborama* kan je gaan kijken naar lesbische, biseksuele, trans* en feministische fictie- en documentaire films. Daarnaast kan je ook de tentoonstelling ‘Inventarisatie’ een bezoekje brengen.
Wat valt er nu allemaal te zien en te beleven op Lesborama*? Tijdens het hele filmfestival kan je in het RainbowHouse terecht voor de tentoonstelling ‘Inventarisatie – amours entre femmes’. Op die tentoonstelling hangen elf portretfoto’s van vrouwen die van vrouwen houden. Op een interactieve manier kan je het verhaal van die elf vrouwen te weten komen.
Daarnaast zijn er – uiteraard – ook films te zien op Lesborama*. Alle films kan je gaan kijken in Brussel voor slechts enkele euro’s en sommige zijn zelfs helemaal gratis. Dit zijn alle screenings van Lesborama*:
‘Océan’
De documentaire ‘Océan’ is het intieme zelfportret van een trans* man die voordien gekend was als de kunstenaar van Océanerosemarie. Eindelijk klaar om de sociale blik onder ogen te zien, besluit Océan in mei 2018 om naar buiten te komen voor wie hij echt is: trans*.
‘Mijn naam is clitoris’
Deze documentaire is een dialoog tussen jonge vrouwen over vrouwelijke seksualiteit. Met communicatieve vrijheid, moed en humor delen ze hun ervaringen en verhalen met als doel de wereld om hen heen te veranderen. Ze willen dat vrouwen over de hele wereld toegang krijgen tot een geïnformeerde seksuele voorlichting, vrij van beperkingen en taboes.
‘Margarita met een rietje’
Een rebelse jonge vrouw met een hersenverlamming verlaat haar huis in India om te studeren in New York. Ze wordt onverwachts verliefd en begint aan een spannende reis van zelfontdekking.
‘Shakedown’
Shakedown was een serie feesten door en voor Afro-Amerikaanse vrouwen in Los Angeles, geanimeerd door Go-Go-dansen en stripteaseshows voor de underground lesbische scène. Ronnie Ron creëerde, produceerde en presenteerde nieuwe feesten, geïnspireerd op die van de trans* vrouw Mahogany die eind jaren tachtig stripqueerfeesten en ballrooms organiseerde.
‘Portrait de la jeune fille en feu’
In 1770 op een afgelegen eiland in Bretagne heeft Héloïse net het klooster verlaten en moet zich schikken naar een gearrangeerd huwelijk. Als protest tegen het huwelijk weigert ze te poseren voor het verplichte huwelijksportret. Daarom moet portretschilder Marianne haar in het geheim schilderen. De twee jonge vrouwen brengen hun dagen samen door en Marianne observeert Héloise met steeds groter wordende gevoelens.
‘The factory of consent’
Zestien protagonisten van de huurdersgemeenschap spreken zich uit over hoe we de verkrachtingscultuur kunnen dwarsbomen en hoe we betere verkrachtingspreventie kunnen ontwikkelen.
‘Lola vers la mer’
Als het 18-jarig trans* meisje Lola ontdekt dat ze eindelijk groen licht heeft voor haar operatie, sterft haar moeder, die haar financieel zou ondersteunen. Om haar moeders laatste wensen te respecteren, gaan Lola en haar vader gedwongen naar de Belgische kust, ondanks dat ze elkaar al twee jaar niet meer gezien hebben en elkaar tegenwerken. Onderweg realiseren ze zich dat het resultaat van de reis misschien niet is wat ze verwacht hadden.
Voor iedereen
Hoewel Lesborama* zich richt tot vrouwen en films toont over lesbische, biseksuele, feministische en trans*-vrouwen, mag je uiteraard ook naar screenings komen als je geen vrouw bent. Lesborama* wordt dan ook altijd met een asterisk geschreven om aan te tonen dat het een inclusief festival is, waar iedereen welkom is. Maar feministen en vrouwen blijven centraal staan op het programma.
Lesborama* heeft ervoor gekozen om die feministische focus te geven omdat vrouwen te weinig vertegenwoordiging krijgen in films. Het filmfestival wil ervoor zorgen dat vrouwen zichzelf wel kunnen zien in films. Daarnaast is er ook een focus op lesbische, biseksuele en trans* vrouwen omdat die nog minder te zien zijn in films dan heteroseksuele en cis vrouwen.
Voor meer info en de volledige planning kan je terecht op de website van het RainbowHouse
Eigen verslaggeving