Met spijt in ons hart delen we mee dat ZIZO, het (online) magazine van çavaria, er na bijna 30 jaar mee ophoudt. Wil je weten waarom? Je leest er hier meer over. Çavaria blijft via al hun communicatiekanalen inzetten op mooie verhalen en LGBTI+ nieuws. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier snel in voor de nieuwsbrief van çavaria. |

LGBTQ+ parcours op Film Fest Gent
Naar jaarlijkse gewoonte is er ook dit najaar een Film Fest in Gent. Deze 49e editie vindt plaats van dinsdag 11 tot zaterdag 22 oktober. Je kan er opnieuw verschillende films en documentaires bewonderen met een LGBTI+ insteek. Hieronder kan je een overzicht vinden.
Casa Susanna
Na Bambi en Petite fille (Grand Prix voor Beste Film in 2020) verzendt Sébastien Lifshitz wederom een ontroerend bericht uit de transwereld. Ditmaal graaft hij een onuitgegeven Amerikaanse geschiedenis op.
Niet in het swingende New York City, maar in een oud Victoriaans huis in het Catskillsgebergte ten noordwesten daarvan, vond in de jaren '50 een seksuele revolutie plaats. Wat later bekend zou worden als Casa Susanna was een vrijplaats voor crossdressing. Susanna zelf noemde het doelpubliek heteroseksuele mannen (die geregeld hun partners meebrachten). Maar Casa Susanna verbreedt dat beeld.
A Human Position
In een samenleving waar geluk plots precair blijkt, gaat een jonge vrouw op zoek naar haar betekenis als journalist en haar plaats als mens. Schijnbare eenvoud siert het Noorse zomerportret A Human Position.
In een slaperig havenstadje ten westen van Noorwegen werkt een jonge vrouw genaamd Asta voor de lokale krant. Een verborgen trauma zorgt ervoor dat ze de dagen voorzichtig ondergaat. Zoals haar vriendin bitterzoet zingt: “Er is geen doel in zicht, alleen lichtpuntjes.” De spoorloze verdwijning van een asielzoeker maakt onverwacht iets in Asta wakker. Zijn verhaal doet de journaliste stapvoets haar positie als mens in vraag stellen.
Joyland
De eerste Pakistaanse film die ooit in de officiële selectie van Cannes vertoond werd is Joyland, Saim Sadiqs debuut over een man die verliefd wordt op een transvrouw.
Joyland is het oudste pretpark in Lahore, de hoofdstad van de Pakistaanse provincie Punjab. Het is een plek waar mensen zoals Haider en zijn zwangere echtgenote Mumtaz graag even al hun zorgen vergeten. En die zijn er. Zij kraakt immers onder de druk die de patriarchale samenleving van Pakistan op haar legt – ze moet een zoon ter wereld brengen – en ook hij kreunt onder het gewicht van een geheim: hij werkt stiekem als achtergronddanser bij Biba, een trans vrouw die optreedt in een exotische dansclub. Als Haider ook nog eens verliefd wordt op haar, barst een cultuurclash los die zijn conservatieve omgeving op losse schroeven zet.
Loving Highsmith
Loving Highsmith leidt je liefdevol door de lang verborgen gehouden relaties van Patricia Highsmith, haar (dubbel)leven en bekendste werk. Een persoonlijk portret van de succesauteur die in schrijven een substituut vond voor het leven dat ze niet kon leiden.
Geroemd om haar psychologische thrillers zoals die rond de gewetenloze oplichter Tom Ripley, raakte Patricia Highsmith vele harten met de unieke liefdesroman The Price of Salt, in 2015 verfilmd als Carol. De enige roman waarin Highsmith openlijk schreef over een lesbische romance was deels gebaseerd op haar eigen dubbelleven. Het documentaire portret Loving Highsmith vertrekt vanuit haar vaak tumultueuze liefdesrelaties om te verkennen hoe die haar vormden tot de schrijver die je kent en de vrouw die je nog te weinig kent.
Piaffe
Piaffe is het bevrijdende verhaal van een complexe seksualiteit. Een zinnenprikkelende mix van Peter Stricklands Berberian Sound Studio en The Duke of Burgundy met een vleugje ‘bio-erotiek’. Queer, kinky en biologerend.
Een schuwe jonge vrouw heeft de opdracht de geluidseffecten op te nemen voor een reclamespotje met een paard. Weinig opwindends, ware het niet dat een mysterieuze botanist haar helpt open te bloeien en de therapeutische transformatie een staartje krijgt … Piaffe (een begrip uit de paardensport voor een draf ter plaatse) geeft het publiek de kans te kijken met hun lichamen en aan te raken met hun ogen, zo belooft de in Tel Aviv geboren filmmaker en visueel kunstenaar Ann Oren.
Roomies
Regisseurs Kato De Boeck en Flo Van Deuren leerden elkaar kennen in de filmopleiding aan het RITCS in Brussel. Tijdens hun studies waren ze naast beste vriendinnen ook huisgenoten. Hun tijd als huisgenoten gebruiken ze nu als inspiratie voor Roomies, een coming-out-of-agereeks die later op Eén te zien zal zijn. In deze fictieserie gaan Bibi en Ama, twee lesbische vriendinnen van begin twintig, samenwonen in een appartement in Brussel, in de hoop een betere versie van zichzelf te worden. Elk op hun eigen manier, maar onder hetzelfde dak, komen ze tot een paar nieuwe inzichten.
Sirens
Sirens stapelt de prijzen op sinds de documentaire begin dit jaar in première ging op Sundance Film Festival. De film vertelt het verhaal van de Libanese trashmetalband Slave To Sirens die uitsluitend uit vrouwen bestaat.
“In metal draait het volledig om opoffering.” Daarover zijn de vijf muzikanten van Slave To Sirens, die nochtans vaak in de contramine zijn, het roerend eens. Libanon staat te boek als het meest progressieve land uit het Midden-Oosten, maar zelfs daar is het niet evident voor vijf vrouwen om in een metalband te spelen. Zeker niet als je tot de lgbtq+-gemeenschap behoort, zoals Lilas Mayassi en Shery Bechara.
Twee mannen (Two Men)
“Ik wil het beste toneel ter wereld maken. Dát is mijn ambitie. En dat wil Jan ook.” Een portret van Ivo Van Hove, internationaal de hoogst aangeschreven toneelregisseur van de Lage Landen. En van zijn partner in liefde en werk, scenograaf Jan Versweyveld.
Deze 49e editie van Film Fest Gent vindt plaats van 11 tot en met 22 oktober. Voor tickets en de volledige programmatie kan je terecht op de website van het Film Fest.
Eigen verslaggeving