Meer weten over racisme? Vier boekentips van queer Zwarte schrijvers
In dit artikel vind je vier boeken die geschreven zijn door queer Zwarte personen. In elke werk wordt racisme aangekaart. Zowel Audre Lorde en James Baldwin als Angela Y. Davis en Ijeoma Oluo kunnen witte mensen essentiële zaken bijbrengen over racisme.
'Sister Outsider' van Audre Lorde (1984)
Audre Lorde omschreef zichzelf als een Black, lesbian, mother, warrior, poet. In haar werk kaart ze verschillende ongelijkheden aan, zoals racisme, seksisme en holebifobie. Door de verschillende kruispunten van haar identiteit in onder andere haar gedichten, proza en essays te verwerken, heeft ze een grote invloed gehad op wat we vandaag intersectioneel feminisme noemen.
Revolution is not a one time event - Audre Lorde
‘Sister Outsider’ is een verzameling van Lorde’s essays en speeches en een goed startpunt als je jezelf wil verdiepen in haar collectie. Er wordt een waaier aan onderwerpen aangehaald, zoals oorlog, politiegeweld en andere vormen van onderdrukking, maar ook (zelf)liefde en hoop. Haar woorden hebben nog steeds een grote impact op huidige sociale theorieën.
'Notes of a Native Son' van James Baldwin (1955)
Net zoals Lorde haalt ook James Baldwin verschillende onderdelen van zijn identiteit aan in zijn essays, boeken, toneelstukken en gedichten. Hij legt de focus op mannelijkheid, klasse, ras en seksualiteit. Die onderwerpen lopen ook gelijk met de strijd die er rond het midden van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten werd gevoerd, zoals die van de Civil Rights Movement en de Gay Liberation Movement.
When I was young, I was being told it will take time before a black person can be treated as a human being, but it will happen. We will help to make it happen - James Baldwin
‘Notes of a Native Son’ is het eerste non-fictie boek van Baldwin. In tien essays maakt hij duidelijk wat het betekent om een Zwarte man in de Verenigde Staten te zijn. In deze essays legt hij vooral de focus op de onderdrukking die hij ervaart als een Zwart persoon, in tegenstelling tot ander werk, waar hij de focus verschuift naar zijn homoseksualiteit of de intersecties van de verschillende onderdelen van zijn identiteit.
'Women, Race & Class' van Angela Y. Davis (1981)
Angela Y. Davis is een politieke activist, schrijver en academici. In haar werk heeft ze het voornamelijk over vrijheid, ze schreef meerder keren over de afschaffing van het gevangenissysteem, racisme en Zwart feminisme. Ze werd recent door Time Magazine in hun ‘Women of the Year’-editie uitgeroepen tot vrouw van het jaar in 1971.
The leaders of the women’s rights movement did not suspect that the enslavement of Black people in the South, the economic exploitation of Northern workers and the social oppression of women might be systematically related - Angela Y. Davis
In ‘Women, Race & Class’ werpt Davis een blik op de geschiedenis van de feministische beweging en hoe witte vrouwen uit de middenklasse de problemen van Zwarte vrouwen niet begrijpen, waardoor er geen echte gelijkheid gevormd kan worden. Daarnaast stelt ze dat witte vrouwen binnen het kapitalisme willen blijven leven en het niet omver willen werpen, waardoor de status quo behouden blijft en er geen radicale verandering kan komen.
'So You Want to Talk About Race' van Ijeoma Oluo (2018)
Schrijver en journalist Ijeoma Oluo werd in 2018 nog een van de vijftig meest invloedrijke vrouwen van Seatlle genoemd. Racisme en de stem van de vrouw zijn centrale onderwerpen in haar werk. Haar artikels gaan vaak viraal omdat ze geen blad voor de mond neemt en zegt waar het op staat.
White Supremacy is this nation's oldest pyramid scheme. Even those who have lost everything to the scheme are still hanging in there, waiting for their turn to c.s. out - Ijeoma Oluo
Zoals ook af te leiden is uit te titel, schrijft Oluo in haar boek ‘So You Want to Talk About Race’ over verschillende raakpunten die met racisme te maken hebben, zoals de Black Lives Matter beweging, politiegeweld, systematische onderdrukking en wit privilege. In het boek reikt ze concrete informatie aan over hoe we racisme kunnen deconstrueren.
Lees verder ook zeker deze boeken van Zwarte schrijvers:
- ‘Why I’m no longer talking to white people about race’ van Reni Eddo Lodge
- ‘Witte onschuld’ van Gloria Wekker
- ‘Hallo witte mensen’ van Anousha Nzume
- ‘Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme’ van Dalilla Hermans
Al deze boeken zijn te verkrijgen of aan te vragen in Boekhandel Kartonnen Dozen.
Voor meer resources rond racisme kan je deze lijst bekijken of surfen naar withuiswerk.nl.
Meer info voor wie wil weten waarom we Zwart met een hoofdletter schrijven.
Eigen verslaggeving