Mister Gay Belgium: “Ik moet onderwijs gebruiken om alles aan te kaarten
Joren Houtevels (20), Mister Gay Belgium 2020, heeft grote plannen voor het onderwijs en focust zich op twee belangrijke thematieken: kindverstoting en diversiteit in het onderwijs.
Wat houdt je campagne in?
“Ik vind kindverstoting een zeer belangrijk thema omdat mijn coming-out moeilijk is verlopen. Mijn ouders wisten niet goed hoe ze ermee moesten omgaan waardoor ik een jaar alleen ging wonen. Het was niet evident voor hen om dit plots te moeten accepteren en het feit dat ik soms hakken droeg. Na een jaar heb ik een stap teruggezet. Nu woon ik terug bij mijn ouders en helpen ze mij met mijn campagne. Onlangs zijn we op één geweest bij Danira. De bedoeling was om een boodschap door te geven aan alle ouders die zich in dezelfde situatie bevinden en niet erg goed weten hoe ze daarop moeten reageren. Mijn vader is aan het woord gekomen om uit te leggen dat fouten maken normaal is, maar dat het belangrijk is om het goed te maken. Daarnaast is informatie daarover geven in het onderwijs ontzettend belangrijk.”
Lukt het nog om een campagne te voeren met de coronacrisis?
“Het was de bedoeling om langs te gaan bij veel scholen om daar lessen te geven over genderidentiteit, seksualiteit en wat het allemaal inhoudt. Maar door het coronavirus kon het niet doorgaan. Nu treed ik vooral online op; ik maak video’s, online quizzen,...”
Kinderen en ouders
Hoe pak je dat aan bij kinderen?
“Als Mister ben ik al bij meerdere scholen langsgegaan als een soort gastspreker. Ik ben gestart met een Kahoot quiz over trouwen, adoptie, de doodstraf, … Er waren zeven vragen en aan de hand hiervan start er een gesprek of een discussie. Hierdoor kan ik bepaalde zaken uitleggen en kinderen laten beseffen dat mannen ook hakken mogen dragen. Want op een schoen mag er niet staan dat het voor een vrouw of een man moet zijn. Het mag voor iedereen zijn, als je dat wilt aandoen, dan moet je dat gewoon doen.”
Hoe wil je dat aanpakken bij ouders?
“Dat is eigenlijk het allermoeilijkste om ouders mee te krijgen. In mijn eerste jaar heb ik meegemaakt dat een kindje tegen me zei dat hij niet naar mij moest luisteren omdat zijn papa hem vertelde dat ik homo was. Het is confronterend om zoiets te horen en je kan een volledig lesuur de kinderen daarover bijleren, als ze thuis leren dat homoseksualiteit niet normaal is kan ik op zich niet veel doen. Ouders kan je niet in een klaslokaal steken en ze verplichten om te luisteren. Ik ben echt blij als kinderen mij vertellen dat ze dat niet erg vinden dat ik homo ben, al vinden hun ouders dat niet. Dat motiveert mij echt.”
Aanpak onderwijs
Wordt er daarnaast gestreefd naar inclusiviteit rond taalgebruik in het onderwijs?
“Ik wil het eigenlijk over alles hebben. Zo heb ik het bijvoorbeeld gehad over het glazen plafond, over de vraag waarom meisjes bepaalde jobs niet zouden mogen doen en jongens wel. Of waarom meisjes wel mogen wenen en jongens niet. En racisme heb ik er ook bij betrokken. Onderwijs is zodanig breed dat ik er gebruik van moet maken om alles aan te kaarten. Niet alleen over homoseksualiteit maar ook over gender, het feit dat niet iedereen in een hokje past. Ik wil alles rond de genderkoek bespreken.”
Hoe breed wil je dit aanpakken?
“Het is de bedoeling om binnenkort met de minister van Onderwijs (Ben Weyts, nvdr) samen te zitten. Het is natuurlijk niet gemakkelijk in deze coronatijden, hij heeft het ontzettend druk en ik zal zijn job niet makkelijker maken. Het zou enorm helpen, mocht ik samen met hem aan tafel kunnen zitten. Ik kan volgend jaar wel moeilijk in alle klassen van Vlaanderen rondgaan, er zijn er gewoon te veel. In alle komende jaren moet er iets aan gedaan worden, dus ik vind het belangrijk dat ik kan langsgaan bij leerkrachten. Daar kan ik ze aanleren hoe ze les moeten geven daarover. Op de hogeschool zou ik dat kunnen doen, tegelijkertijd aan de docenten en studenten lesgeven. Thema’s aankaarten die belangrijk zijn zodat zij dat ook beseffen. Zo kan ik de leerkrachten van de toekomst een beetje vormen, zeg maar.”
Zou het dan een apart vak worden?
“Het kan betrokken worden in elk vak. Daarom dat het onderwijs zo belangrijk is. In wiskundeboeken bijvoorbeeld staan er vraagstukken met ‘mama en papa gaan samen naar de winkel’, maak er gewoon eens ‘mama en mama’ of ‘papa en papa’ van. Bij de tekeningen kunnen ze een mama van Chinese afkomst bijzetten of een papa van Afrikaanse afkomst. Niet alle meisjes moeten een rok dragen, jongens kunnen dat evenzeer doen. Kinderen gaan niet altijd doorhebben waarom er twee mama’s staan en dan gaan ze vragen stellen. Zo kan je een gesprek starten.”
Jezelf zijn in prioriteit
Met wat ben je nu bezig?
“We zijn nu volop bezig met de voorbereiding van Wereldaidsdag dat op 1 december 2020 valt. We proberen iets coronaproof te organiseren, we proberen met iets ludieks op de proppen te komen: veel werk voor de boeg dus. Bovendien zit ik midden in mijn stage, dus ik plan veel.” (dit interview werd afgenomen voor Wereldaidsdag nvdr)
Lukt het op je stage?
“Het is echt de beste stage dat ik heb gehad, want ik geef les in het eerste en het is toch wel volledig anders. Je kan ze een beetje kneden, zeg maar, want ze weten nog niet veel over het onderwerp, ze hebben geen vooroordelen dus het is makkelijker en fijn om ze dat aan te leren.”
Wil je er iets aan toevoegen?
“Mijn campagneslogan is ‘jezelf zijn is prioriteit’. Ik moet dat zelf nog steeds herhalen tegen mezelf omdat het niet altijd evident is. Een stom voorbeeld is dat ik een regenboogmondmasker wilde dragen, maar ik durfde dat niet. Ik wou mezelf niet tegenhouden dus heb ik het wel gedaan. Het is belangrijk naar iedereen toe. Niemand mag zich verstoppen, het geldt voor iedereen. Je moet jezelf kunnen zijn, waar dan ook.”
Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met Lumi kan via www.lumi.be of 0800 99 533.
Eigen verslaggeving