MOOOV-filmfestival programmeert vijf LGBT+-wereldfilms
Van 23 april tot 5 mei vindt het wereldfilmfestival MOOOV plaats op zeven locaties in Vlaanderen. Het festival programmeert films die de aandacht op 'de andere' vestigen.
Dit jaar staan er vijf LGBT+-films op het programma:
Temblores
De veertigjarige Pablo woont samen met Isa, zijn jongere vrouw en hun twee kinderen in Guatemala-stad. Het gezin is strenggelovig en maakt deel uit van een evangelisch-christelijke kerkgemeenschap. Pablo heeft het allemaal voor elkaar en staat bekend als een goede vader. Op een dag moet hij zijn ouders, broers, vrouw en kinderen echter vertellen dat hij verliefd is op Francisco, een man die helemaal anders is en Pablo een nieuwe wereld leert kennen. Dit clasht met de waarden van de familie. Pablo probeert nog de brokken te lijmen, maar dat lukt niet. Hij verliest zijn job en iedereen keert zich tegen hem. Met de steun van de kerkgemeenschap wil de familie Pablo toch nog proberen te 'genezen', ongeacht de kosten.
Een heel persoonlijke film over religieuze onverdraagzaamheid, gefilmd in een prachtige, poëtische stijl waarbij blauwachtige tinten overwegen. Hier en daar weelderige beelden, geshot met een breedbeeldlens. Acteur Juan Olyslager toont genuanceerd de complexiteit van Pablo’s innerlijke conflict en zijn gevoelens van schuld en schaamte.
Las Herederas
In dit ingetogen drama volgen we Chela en Chiquita, twee vrouwen van rijke komaf die al meer dan dertig jaar samen zijn. Als de erfenis opdroogt en de schulden ophopen, komt Chiquita in de gevangenis terecht. De introverte Chela is aanvankelijk ten einde raad. Ze begint chauffeur te spelen voor een aantal buurvrouwen en leert zo de jongere Angy kennen. Overrompeld door haar sensuele spontaniteit, kruipt Chela langzaam uit haar schulp en proeft van de vrijheid. Deze elegante film snijdt subtiel en met veel psychologische diepgang verschillende complexe thema's aan: ouderdom, LGBT+ en de conservatieve klassenmaatschappij.
Bulbul can Sing
Bulbul is een vrolijk meisje dat in een dorpje woont met haar vrienden Bonny en Suman. Haar vader gaf haar de naam Bulbul, wat nachtegaal betekent, omdat hij ervan droomt dat ze ooit zangeres zou worden. Zoveel talent heeft ze echter niet en als ze voor een publiek moet zingen, wordt ze door faalangst overvallen. Haar vriendinnetje Bonny heeft een mooiere zangstem dan zij. En dan hebben we nog de jongen Suman die niet verbloemt dat hij op jongens valt. Hij wordt gepest door zijn schoolmakkers. Toch beleven ze alle drie veel plezier, ravotten samen, gaan samen naar school. Op een dag merkt Bulbul dat ze een bewonderaar heeft die haar gedichtjes schrijft. Maar kussen in het openbaar is nog altijd taboe in landelijk India.
‘Bulbul Can Sing’ is een coming-of-ageportret van drie tieners op de drempel van volwassenheid in het landelijke India, waar niet alles rozengeur en maneschijn is. Een poëtische maar eerlijke kijk op het leven van een jonge vrouw in een door mannen gedomineerde samenleving. Deze nieuwe film van Rima Das speelt zich net als haar vorige film ‘Village Rockstarts’ in haar geboortedorp af.
Die Stopers
Vrijstaat, Zuid-Afrika. In een uitgestrekt landbouwgebied leven er conservatieve boeren die koste wat het kost hun blanke eigenheid willen bewaren. Ze spreken Afrikaans en volgen er strikt de religieuze christelijke regels. De stad beschouwen ze als corrupt en bedorven.
Hier wonen Jan en Marie, de ouders van de eerder zachtaardige Janno en zijn drie geadopteerde zusjes. Vooral Marie is geobsedeerd door stoere mannelijkheid en kracht. Tegen de zin in van Jan, wil Marie het witte straatboefje Pieter verwelkomen in de familie. Nu nog van hem een echte Afrikaner maken. Pieter is echter weerbarstig en uiterst opstandig. Daarbij moet Janno Pieter nu aanvaarden als zijn broer, en dat is niet zo evident. Er ontstaat dan ook een hevige rivaliteit tussen de twee jongens, die leidt tot een verrassend einde.
'Die Stropers' is een broeierige, sfeervolle film die onder de huid kruipt. Het camerawerk is top. De film is gestileerd in overwegend grijze kleuren die ondanks de weidse landschappen goed de bekrompen, claustrofobische leefwereld van de familie weergeven. Een magistrale film met prachtige beelden.
The Crossing
De zestienarige Peipei is een danfei, dus geboren uit een gemengd Hongkong-Chinees huwelijk. Ze woont in Shenzhen (China) en moet voor haar school dagelijks de grens over naar Hongkong. Zij en haar welgestelde vriendin Jo dromen ervan om naar Japan te reizen. Haar job als hulpje in een restaurant brengt bijna niets op en van haar gescheiden ouders moet ze niets verwachten. Dan introduceert Hao, het vriendje van Jo, haar bij een smokkelbende. Ze smokkelen gloednieuwe iPhones van Hongkong naar Shenzhen, waar ze tegen een flinke meerwaarde verkocht worden. Een geknipt taakje voor Peipei: een meisje in schooluniform dat dagelijks de grens oversteekt, zal de grenspolitie niet zo snel verdenken.
'Crossing' gaat over het overschrijden van grenzen: landsgrenzen, morele grenzen, eigen grenzen. Telkens als Peipei een morele grens overschrijdt, bevriest het beeld eventjes. Een frisse, vlotte film, van hoogstaande cinematografische kwaliteit en met een goede karakterontwikkeling. Ook de broeierige en drukke sfeer van Hong Kong wordt mooi weergegeven. Een goed coming-of-agedebuut van een jonge regisseuse.
Tijdens het MOOOV-filmfestival stellen filmmakers van over de hele wereld hun creaties voor op een van de zeven festivallocaties: Beringen, Brugge, Genk, Lier, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.
Meer informatie: www.mooov.be
Eigen verslaggeving