Nieuwe Netflix-serie 'Pose' heeft grote transgender cast
De Amerikaanse televisieserie 'Pose' gaat de geschiedenis in met de grootste trans cast tot nu toe: maar liefst vijf hoofdrollen worden met verve gespeeld door trans acteurs. Met als gevolg dat de serie uit alle hoeken lof krijgt voor die beslissing.
'Pose' is een Amerikaanse televisieserie over de ballroomgemeenschap van New York in de jaren 80. Ryan Murphy (Glee, American Horror Story) is de bedenker van de serie.
Het New York van de jaren 80 was niet de beste plek om openlijk LGBT+ te zijn. De aidsepidemie was in volle opgang en een groot deel van de publieke opinie zag de ziekte als een straf van God. De tolerantie ten opzichte van LGBT+ personen was ver te zoeken. Velen werden na hun coming-out verstoten door hun familie. Daarom verzamelde de LGBT+ gemeenschap zich in houses. Die huizen kwamen samen op balls waar wedstrijden hielden in categorieën zoals dragraces, catwalkwedstrijden en danscompetities. Die balls waren veilige plekken waar iedereen helemaal zichzelf kon en mocht zijn.
Grote trans cast
Maar liefst vijf trans acteurs hebben een grote terugkerende rol in de reeks, nooit gezien in een televisieserie.
Die vijf acteurs zijn:
- MJ Rodriguez (The Carrie Diaries en Nurse Jackie) die Blanca Evangelista speelt;
- Indya Moore (Saturday Church) die de rol van Angel Evangelista vertolkt;
- Dominique Jackson als Elektra Abundance;
- Hailie Sahar (Mr. Robot en Transparent) die te zien is als Lulu Abundance;
- Angelica Ross (Transparent en Claws) die de rol van Candy Abundance beet heeft.
Waarheidsgetrouwe weergave
Recensenten strooien complimenten in het rond voor de serie, niet in het minst omdat 'Pose' niet alleen vrolijk op de vlakte blijft. Naast alle pruiken en extravagante jurken toont de reeks ook de moeilijke weg die de LGBT+ gemeenschap heeft moeten afleggen om te staan waar ze vandaag staat. Zo komen de aidsepidemie, de conflicten tussen de houses onderling, de discriminatie van de homogemeenschap ten opzichte van de transgemeenschap en sociale en politieke problemen ook aan bod.
Daarnaast krijgt de show ook veel lof van de hedendaagse ballroomgemeenschap zelf. Waarom? Simpel, omdat de makers van de serie moeite hebben gestoken in het doorgronden van de gemeenschap, om deze zo waarheidsgetrouw mogelijk te kunnen weergeven. Het resultaat laat niet op zich wachten: de ballroomcommunity zegt dankbaar te zijn dat 'Pose' een historische spotlight laat schijnen op hun tradities en verleden.
Maar ook GLAAD, een Amerikaanse organisatie die de representatie en afbeelding van LGBT+ beoordeelt, is positief over 'Pose'. Volgens de organisatie is de reeks, samen met 'Supergirl', de beste afbeelding van trans personen die nu te zien is op televisie.
Pose is in België te zien op Netflix nadat de reeks vorig jaar uitkwam op het Amerikaanse FX Network.
Entertainment Weekly, The Guardian en The Hollywood Reporter