No Babes: “Mensen bestempelen de fotoshoot als iets therapeutisch”
Morgane Gielen is een 26-jarige fotografe en is de schoonheidsidealen die de maatschappij oplegt helemaal beu. In oktober 2019 is ze op de proppen gekomen met een heel speciaal en eigenaardig concept ‘No Babes’. Het gaat om een instagrampagina die komaf wil maken met taboes en schoonheidsstereotypen. Daarnaast kunnen mensen er ook hun verhaal delen.
“Als modefotograaf had ik altijd al problemen met het feit dat modellen als product werden gezien en hoe ze werden behandeld, hoe oppervlakkig alles is in de mode-industrie. Daarnaast heb ik al heel mijn leven een rechtvaardigheidsgevoel en wil andere mensen beschermen.” Als kind nam Morgane het altijd op voor gepeste kinderen. Ze wil al heel haar leven een stem geven aan de groepen die zich klein en onbeduidend voelen door gekleineerd te worden door de maatschappij.
Daarnaast was het de bedoeling om een soort safe place voor om het even wie te creëren. Veel mensen kampen met een verhaal waar ze nergens naartoe kunnen. “Geen vooroordelen, allemaal vrienden onder elkaar”, zegt Morgane heel fier.
“Er zijn te veel dingen waarover met geen woord gerept wordt terwijl er zo veel mensen wel met een verhaal zitten. Omdat er niet over gesproken wordt, is er weinig verbinding met elkaar terwijl we allemaal wel een link hebben met elkaar: we zijn allemaal mensen! Mijn doel is vooral dat mensen zich verbonden voelen en een connectie ervaren, al is het maar digitaal.”
Fotoboek
Toen Morgane met No Babes begon dacht ze er meteen aan om er een fotoboek van te maken. Als jonge fotografe is het niet evident om in de massa uit te blinken, concurrentie verstopt zich achter elke hoek. “Ik wou direct tonen wat mijn normen en waarden waren. Jezelf onderscheiden van de rest is essentieel.”
In maart 2021 komt Morgane er een fotoboek van No Babes uit in samenwerking met uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts. Daaraan gekoppeld, is er ook een expositie die plaats zou vinden in mei/juni in Broei in Gent 2021, als het coronavirus het toelaat. Daarnaast gaat ze het boek ook aan internationale uitgeverijen voorstellen.
Geloven
Oorspronkelijk is Morgane alleen begonnen, maar er zijn veel mensen die haar vrijwillig helpen omdat ze in haar visie geloven. Alle modellen die hebben meegewerkt, alle make-up artiesten en stylisten die hebben meegewerkt, hebben het gratis gedaan.
“Ik heb veel mensen rondom mij die geloven in het succes van No Babes en die het ook willen zien groeien. Ik mag mijn pollekes kussen dat ze zien wat ik probeer te vertellen en er ook zo hard in geloven.”
Mensen zich op hun gemak laten voelen
Allereerst voeren Morgane en haar modellen een gesprek. Morgane licht het concept toe en vraagt of ze het zien zitten om in lingerie of naakt te poseren, hun verhaal te delen en of ze het ook zonder make-up willen doen. Als ze daarmee allemaal akkoord gaan, prikken ze een datum. De shoot duurt ongeveer een uur, waarvan zeker een half uur aan communiceren wordt besteedt. “We slaan gewoon een babbeltje over hun levensverhaal of het taboe dat ze willen doorbreken. Het is essentieel dat we op één lijn zijn, zodat ik dit goed kan vertalen naar een beeld.”
Wat voor Morgane belangrijk is, is dat ze mensen wil opvoeden. Te veel mensen zijn bang van wat ze niet kennen. Ze wil mensen introduceren tot dingen die ze niet kennen, zo gaan ze misschien minder bang zijn voor het onbekende en om met elkaar te communiceren.
“Mensen bestempelen die shoot als iets therapeutisch, iets dat hen helpt om hun trauma’s te verwerken. Een heel mooie wisselwerking. Want zij doen dat eigenlijk ook voor mij. Want door al die mensen met zo een zwaar verhaal in beeld te brengen, kan ik mijn minderwaardigheidscomplex en eigen trauma’s enigszins verwerken. Het is heel fijn dat het in beide richtingen werkt.”
Taboe Talk
Sem en Morgane zijn tijdens de eerste lockdown heel spontaan begonnen met Taboe Talk. Aangezien er geen foto’s konden worden getrokken, hebben ze iets anders bedacht. De drang was er nog steeds om mensen hun verhalen naar buiten te laten brengen. Ze zijn dan mensen beginnen interviewen via Skype of Zoom. Het was meteen een schot in de roos.
Het lag voor de hand dat ze na de lockdown verder wilden, maar deze keer kon het face-to-face. ‘We zijn voluit aan het investeren in professioneel materiaal.’
Taboe Talk, is een podcast dat elk thema aanpakt: van abortus bij tienermeisjes tot adoptie. ‘We merken wel dat er drie grote doelgroepen zijn die we aanspreken, dat zijn zowel de mentaal als fysiek chronisch zieke mensen. Daarnaast hebben we ook de LGBTQIA-community en de mensen die voor body positivity zijn.’
Het fotoboek kun je al bestellen. Meer informatie vind je hier.
Eigen verslaggeving