QUEER WE ARE brengt de queergemeenschap in beeld
Louis Kerckhof brengt met zijn fotoreeks de queergemeenschap in beeld door intieme en echte portretten. Volgens Kerckhof weten nog te weinig mensen wat queer betekent en waar het voor staat. Daarom wou hij deze fotoreeks maken voor zijn eindwerk aan Luca School of Arts.
‘Queer’ is een term die niet veel mensen kennen. Zelfs binnen de LGBTQ+-gemeenschap roept de term soms vragen op. Als je het woord letterlijk vertaalt, betekent het ‘vreemd’ of ‘bijzonder’. Voor Kerckhof heeft het woord ook een eigen betekenis: “Queer betekent voor mij helemaal jezelf kunnen zijn, ook al ga je daarmee soms in tegen de heteronormatieve cisgendermaatschappij.”
'Normaal zijn'
Kerckhof heeft de fotoreeks gemaakt om mensen te laten ontdekken wat queer zijn betekent, aan de hand van beelden. Hij wil niet alleen informeren met de fotoreeks, maar ook inspireren. QUEER WE ARE heeft een speciale plaats in Kerckhofs hart: “Ik wou dat ik in mijn jeugd zo’n fotoreeks had kunnen zien. Dan zou ik beseft hebben dat het oké is om jezelf te zijn en dat iedereen een plaats heeft in deze wereld.”
Maar Kerckhof heeft de fotoreeks niet alleen voor zichzelf gemaakt. Hij wou de queergemeenschap ook in beeld brengen om ze representatie te geven. Hij zegt dat er wel al representatie is, maar dat er altijd meer kan zijn. “Denk aan Troye Sivan met zijn videoclip voor Bloom, aan Ezra Miller en zijn fotoshoot voor Playboy of aan Sam Smith die de voornaamwoorden ‘they/them’ aanneemt. Maar het is nog steeds niet ‘normaal’ om queer te zijn.” Kerckhof wil ook vooral tonen dat er niet zoiets is als ‘dé queer’, maar dat queer zijn verschillende gezichten heeft.
Gebonden door de gemeenschap
Het was voor Kerckhof niet lastig om modellen te vinden voor zijn fotoreeks: “Het was vooral een sneeuwbaleffect. Eerst kwam ik via vrienden in contact met queer mensen en die mensen konden mij dan ook weer doorverwijzen naar andere mensen. Enorm tof om telkens zo’n verschillende mensen te ontmoeten met elk een verschillende kijk op het leven, maar die toch gebonden door dezelfde gemeenschap.”
Naomi Van Hauwermeiren is een van de modellen voor QUEER WE ARE. Naomi verkiest de term queer omdat het een heel inclusieve term is: “Queer omvat enerzijds je geaardheid, maar anderzijds ook je genderidentiteit en/of ‘afwijking’ van de norm. Het omvat de identiteiten van onze voorgaande generatie en de rechten waar zij voor vochten, van zwarte trans vrouwen tot de typische butch lesbienne, en waar we nu nog steeds voor vechten.”
Ook Harry Van Noten heeft model gestaan voor Kerckhof. Voor Harry heeft de term queer dan weer een iets andere betekenis, het is dan ook een term die je zelf kiest: “Queer omvat alles voor mij, mijn seksualiteit, de manier hoe ik mezelf naar de buitenwereld presenteer, de politieke keuzes die ik maak, celibaat zijn: QUEER. Het voelt gewoon juist, want ik ben anders en in mijn anders zijn voel ik mij normaal.”
Eigen verslaggeving