Tel Aviv kleurt komend Songfestival roze
Dat het Eurovisiesongfestival heel wat holebi's tot zijn grootste fans mag rekenen, moeten we u niet meer vertellen. Al is de liedjeswedstrijd voornamelijk een familieshow. Het festival trekt dit jaar naar Israël en krijgt om verschillende redenen een extra roos randje.
Hoe dan? Dat sommen we in zeven redenen op. Zowel deelnemers, presentatoren als de pauze-acts zorgen voor zichtbaarheid van LGBT+.
1. Een van de presentatoren is bekend homo
Het 64e Eurovisiesongfestival telt dit jaar vier presentatoren. Waaronder Assi Azar. Deze tv-presentator is populair bij de Israëlische LGBT+ gemeenschap en een voorvechter voor gelijke rechten. Hij stond ooit in het lijstje van OUT Magazine met daarin de honderd meest invloedrijke homoseksuele mannen. Over zijn coming-out maakte hij een documentaire ‘Mom and Dad: I Have Something to Tell You’.
Azar krijgt gezelschap van Bar Refaeli, Erez Tal en Lucy Ayoub. Bar Refaeli was een van de eerste Israëlische modellen die de cover van Sports Illustrated haalde. Ze was ook enkele jaren samen met acteur Leonardo DiCaprio.
2. Dana International is all over the place
Dana International schreef in 1998 geschiedenis door als trans vrouw de liedjeswedstrijd voor Israël met het nummer ‘Diva’ te winnen. Haar overwinning was wereldnieuws en Dana werd al snel een belangrijk symbool voor de LGBT+’ers. Ze bouwde nadien een mooie carrière uit en zingt regelmatig op prides. Ze is een van de bekendere Songfestivalwinnaressen.
Dat weet de organisatie in Tel Aviv ook. Dana zal daarom optreden tijdens de halve finales én ze opent zelfs de grote finale van 18 mei. Jean Paul Gautier komt haar kleden. Dana International geeft verschillende optredens in de Eurovisieweek, ze krijgt haar eigen tentoonstelling en is voor eventjes de burgemeester van Tel Aviv! Heel mooi als je weet dat haar deelname 20 jaar geleden allesbehalve evident was. Dana kreeg zelfs doodbedreigingen vanuit religieuze hoek.
3. Populaire queer YouTuber zingt voor Frankrijk
Bilal Hassani komt in de finale aan de bak met liedje ‘Roi’. Hassani is in de eerste plaats een bekend queer YouTuber en populair bij de Franse jeugd. Hij experimenteert graag met zijn uiterlijk door make-up en pruiken en heeft het in zijn video’s over zijn homoseksualiteit.
In de Franse LGBT+ scene is hij een belangrijke persoonlijkheid. Homomagazine Têtu nam de jongeman op in het lijstje met de dertig meest invloedrijke Franse holebi’s en transgenders. Omdat Hassani niet in een hokje gestoken wil worden en graag experimenteert, krijgt hij vaak af te rekenen met kritiek en haatdragende reacties op zijn genderexpressie.
4. Tom Hugo neemt deel met lied over acceptatie
Zanger en componist Tom Hugo was vorig jaar verantwoordelijk voor de soundtrack van de Pride in Oslo. De opbrengsten van zijn lied 'Family' gingen naar het goede doel. Op het Songfestival is hij lid van KEiiNO. Voor Noorwegen zingen ze het danslied ‘Spirit in the Sky’. Samen met zijn echtgenoot Alex Olsson begon hij in de zomer van 2018 het lied te schrijven. "Het lied gaat over geaccepteerd worden om wie je bent, ongeacht wat je cultuur, gender of identiteit ook is." Hun lied is heel populair bij de fans.
5. Nederlandse topfavoriet is biseksueel
Gaat ons buurland het liedjesfestival winnen? Volgens de bookmakers alvast wel. Voor velen is Duncan Laurence met ‘Arcade’ dan ook de topfavoriet dit jaar. In zijn thuisland is hij nog vrij onbekend en journalisten willen graag meer te weten komen over de jongeman. Vooral over zijn relatie. Want Duncan kwam enkele jaren via Instagram uit de kast als biseksueel. Feit is dat Duncan momenteel een vriendje heeft, maar zich vooral focust op zijn deelname aan het Songfestival. Er ligt veel druk op zijn schouders.
6. Blij weerzien met Conchita en Verka Serduchka
Israëlische omroep KAN en EBU doen er alles aan om in de drie shows het festival zelf te eren. Verschillende ex-deelnemers gaan bijvoorbeeld een medley zingen. Showqueens Conchita, winnaar in 2014, en Verka Serducka, tweede in 2007, zullen het podium delen. Vooral de overwinning van ‘de vrouw met de baard’ bracht enkele jaren geleden veel teweeg. Conchita is dit jaar zelfs ambassadeur van de EuroPride in Wenen.
7. Madonna leukt de pauze op
Zowel het Songfestival als Madonna zelf houden het geheimzinnig: komt de popster zingen tijdens de pauze van de Songfestivalfinale of niet? 99 procent kans dat het gaat gebeuren. Ze heeft zelfs al een contract met een kledingontwerper. Jawel, Gautier mag ook Madonna kleden. Terwijl (hopelijk) onze Eliot nerveus zit te wachten in de greenroom, zal de zangeres ‘Like a Prayer’ brengen en een liedje van haar nieuwste cd ‘Madame X’.
De ‘Queen of Pop’ is al jarenlang een voorvechtster voor gay rights en haar sexy dansers zijn vaak homoseksueel. In 2016 wilden de inwoners van Rusland haar nog voor de rechter slepen omdat ze homoseksualiteit zou gepromoot hebben op een concert in Sint-Petersburg. The Advocate (oudste opinieblad voor de LGBT+-gemeenschap) riep haar ooit uit tot het grootste gay icoon.
Het Songfestival 2019 op 14, 16 en 18 mei. Belgische kandidaat Eliot is in de eerste halve finale aan de beurt. Als tiende zingt hij zijn lied ‘Wake Up’. De zanger zal kledij van Walter Van Beirendonck dragen. Uit elke halve finale stromen 10 landen door naar de finale. Op zaterdag maken dan nog 26 landen kans op de overwinning.
Eigen verslaggeving, Songfestival.be, RTL Boulevard, AD, The Culture Trip, Winq, YouTube