Getuigenis: 25, gay en hiv-positief
De Mechelse holebivereniging HLWM publiceerde in haar wekelijkse nieuwsbrief de getuigenis van JVG: "ik ben 25 jaar, gay en hiv-positief”.
Hierin vertelt een hoogopgeleide jonge man hoe hij in het begin altijd veilige seks had omdat zijn moeder op het belang hiervan bleef hameren. Misschien kwam het juist daardoor dat bareback (seks zonder condoom, red.) de verboden vrucht werd waarvan hij eerst voorzichtig proefde en ze nadien mateloos verorberde. De bevestiging van zijn sekspartners dat ze negatief of positief en ondetecteerbaar waren volstond om het condoom achterwege te laten. Ook chems (alcohol en/of drugs, red.) gebruikte hij in overvloed. Hij was zich bewust van het gevaar, maar zijn honger was onverzadigbaar.
PrEP
Vanaf 1 juni 2017 werd PrEP terugbetaald door de mutualiteit, maar door enige inertie en de lange wachttijden bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) wachtte JVG met de start van de aanvraagprocedure. Tijdens een weekend in augustus werd hij besmet met het virus. Het verdict van de arts dat hij hiv-positief was, veranderde zijn leven volledig.
JVG beschrijft in zijn verhaal hoe het medisch traject verder verliep, de angst om het tegen zijn moeder te vertellen, die hem zo gewaarschuwd had, en ook de zoektocht naar de zondebok. Wie had gelogen over zijn status en hem besmet? Zijn verhaal gaat verder: hoe reageren zijn mogelijke dates op zijn hiv-status? Verschillend, zo blijkt: een partner wilde hem zelfs juridisch vervolgen indien hij door JVG besmet zou zijn, ook al hadden ze slechts een keer seks gehad net voordat hij ondetecteerbaar werd verklaard. Hij vertelt ook over zijn positieve ervaringen met Sensoa.Toen hij later in een buurland werkte bleek het dan weer niet zo eenvoudig om terugbetaald te worden voor de dure hiv-remmer.
JVG roept mannen met een risicoprofiel op om zeker PrEP te nemen. De praktische beslommeringen, zoals het opvolgingstraject bij het ITG, wegen niet op tegen de fysieke en psychische gevolgen van een hiv-besmettin Je kan het verhaal, dat uit acht delen bestaat, lezen in de nieuwsbrieven van HLWM.
Met de vinger wijzen
ZIZO vroeg aan Sensoa waarom getuigenissen als deze belangrijk zijn en nog altijd moeten verteld worden.
Ria Koeck: "Het verhaal van JVG geeft een gezicht aan iemand met hiv en toont aan dat het perfect mogelijk is een 'normaal' leven te leiden. Hiv is vandaag een chronische aandoening zoals elke andere en die mits de nodige medicatie en opvolging een kwaliteitsvol leven niet in de weg staat. De passage over het verblijf van JVG in het buitenland, waar hij moeilijkheden had om de terugbetaling van PrEP te verkrijgen, is niet exclusief aan hiv gerelateerd: iedereen met een chronische ziekte botst op deze hindernissen."
Dit is een positief verhaal, maar spijtig genoeg is dat niet altijd het geval. Ook mensen die grote problemen ondervinden moeten een klankbord hebben. Dit is een van de taken van verenigingen zoals Sensoa.
Sinds het begin van de hiv-epidemie lopen mensen met hiv en AIDS tegen stigma's aan. De oorzaak hiervan is vooral onwetendheid en angst. Hiv-positieve mensen kunnen geconfronteerd worden met mensen of gemeenschappen die hen beoordelen, wat niet zomaar zal veranderen. Men moet zich ervan bewust worden dat ieder van ons last heeft van stigmatiserende gedachten. Het is dus de kunst om het beeld dat bestaat van mensen die leven met hiv zo realistisch mogelijk te maken, vrij van morele oordelen over hoe iemand hun leven leidt. Sensoa tracht onder andere om het grote publiek te laten zien dat mensen met hiv dankzij medicatie een gewoon leven kunnen leiden, seks kunnen hebben zonder angst het virus over te dragen en kinderen kunnen krijgen.
De identieit van JVG is gekend bij HLWM. Meer info over seks en hiv? Lees meer op de site van Sensoa.
Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Lumi kan via www.lumi.be of 0800 99 533.
Eigen verslaggeving