Tine Jacobs: “Bij polyamorie is het belangrijk om open, eerlijk en duidelijk tegen elkaar te zijn”
Tine Jacobs (zij/haar) is data-analiste, allround dj, lid van de Raad van Bestuur van çavaria en polyamoreus. We praten - coronaproof via Zoom - over opgroeien en leven aan de kust, hoe het internet en sociale media haar hielpen om zichzelf te vinden, haar liefde voor Gent en hoe ze dankzij een vriendschap haar weg vond naar polyamorie.
Tine Jacobs: “Ik ben geboren in Brugge, maar ik ben opgegroeid in Knokke-Heist en deels in Blankenberge. Ik zeg altijd: mijn hart ligt in Brugge, mijn longen in Knokke-Heist en mijn leven in Gent, Antwerpen en Brussel. Terwijl ik opgroeide kwam ik weinig in aanraking met LGBTI+-personen. In Knokke-Heist en Blankenberge is er voor hen geen aanbod.
Ik denk dat het makkelijker is voor mensen die ik ken uit steden, omdat er meer organisaties bestaan waar ze kunnen samenkomen. In Gent is er bijvoorbeeld de SheSheBar, waar ik voor de coronatijd maandelijks naartoe ging. Ik dj daar ook een paar keer per jaar. In Knokke-Heist, Blankenberge en Brugge bestaat zoiets niet. In Oostende en Brugge zijn er meer cafés en plaatsen waar LGBTI+-personen terechtkunnen, maar dat zijn eerder plaatsen voor gays voor zover ik weet. Voor mij is Gent echt the place to be.
Regenbooghuis aan zee doet wel inspanningen om mensen te ondersteunen bij het opstarten van een vereniging. Er zijn mensen die met hart en ziel veel in beweging proberen te zetten om onder andere ook een West-Vlaamse biseksuele en lesbische vereniging op poten te zetten, maar voorlopig moeten ze nog naar Gent of Antwerpen afzakken. Mochten er mensen een vereniging willen opstarten, zou ik hen aanraden om met het Regenbooghuis aan zee of çavaria contact op te nemen. Ik wil hen daar gerust ook in ondersteunen.”
Regenboogcharter
“Een paar jaar geleden ondersteunde ik mee aan het Regenboogcharter om van Knokke-Heist een meer LGBTI+-vriendelijke gemeente te maken. Dat was in samenwerking met het Regenbooghuis aan zee. Ik heb toen een lokale Facebookgroep gemaakt, maar daar is weinig respons op gekomen, ondanks dat het in de lokale media kwam.
Ik zou mensen die zichzelf zoeken ook aanbevelen om contact op te nemen met Lumi (de vroegere Holebifoon, red.). De medewerkers kunnen goede informatie geven en een luisterend oor bieden. Ik heb er zelf ook wel eens naar gebeld en werd er warm ontvangen. Lumi luistert op een empathische manier naar je, ze kijken niet naar de tijd en ze helpen om bepaalde zaken duidelijker voor je te maken.”
Ik heb eerst een geestelijke aantrekking nodig, ik kan geen intiem contact hebben met mensen waarvan ik niet het gevoel heb op gelijke hoogte te zitten
Gewoon Tine
“Vijf à zes jaar geleden ging ik online op zoek naar meer informatie over mijn seksuele geaardheid. Zonder sociale media zou ik nooit informatie gevonden hebben en naar de SheSheBar zijn gegaan. Ik zit in verschillende lesbische en biseksuele Facebookgroepen, waar ook mensen uit West-Vlaanderen zitten. Daar zitten ook mensen tussen die nog hun weg aan het vinden zijn.
Zo ontdekte ik dat ik demiseksueel en sapioseksueel ben. Ik heb eerst een geestelijke aantrekking nodig, ik kan geen intiem contact hebben met mensen waarvan ik niet het gevoel heb op gelijke hoogte te zitten. Verder voel ik me intiem en romantisch aangetrokken tot vrouwelijke mensen. Soms voel ik me ook romantisch aangetrokken tot mannelijke mensen. Ik zeg duidelijk “mannelijk” en “vrouwelijk” om het fluïde erin te laten.
Ik ben wel volledig uit de kast, ook over het feit dat ik polyamoureus ben. Er wordt daar niet moeilijk over gedaan, ik ben gewoon Tine. Soms zeggen mensen: ‘Wij kunnen er ons zelf niet in vinden, maar zolang jij je er goed bij voelt, is dat voor mij oké.’"
Warme liefdesverbindingen
“Toen ik op zoek was naar meer lesbische contacten, heb ik iemand online ontmoet. We hadden afgesproken om samen naar de SheSheBar te gaan en daaruit is een goede vriendschap ontstaan. Op een dag zei ze dat ze naar een polybar ging. Na polyamorie te hebben opgezocht, ben ik naar een polymeet-up van de Gentse organisatie Ethisch Non-Monogaam gegaan.
Toen ging een nieuwe wereld voor me open. Zo begon ik aan mijn persoonlijke groei te werken, vooral aan mijn onzekerheden, en mijn communicatie maakte ik meer verbindend. Door mensen te leren kennen zijn er ondertussen een aantal leuke, warme en hechte verbindingen gegroeid. We komen goed overeen. Ze vormen mijn taart van liefde. Die ene vriendin heeft zonder dat ze het wist een deur getoond waardoor ik nog dieper naar mezelf op zoek kon gegaan. Ik blijf haar daar eeuwig dankbaar voor.
Het hoeft niet met iedereen de allesomvattende liefde te zijn of het moet niet met iedereen intiem of seksueel zijn
Voor mij betekent polyamorie warme liefdesverbindingen hebben met meerdere personen waarvan iedereen op de hoogte is en dat alles open, eerlijk en duidelijk is naar elkaar toe. Het hoeft niet met iedereen de allesomvattende liefde te zijn of het moet niet met iedereen intiem of seksueel zijn. Voor mij is het minstens een romantisch knuffelrelatie met meerdere mensen waar iedereen van elkaar op de hoogte is.
Aan de kust zijn er geen polymeetings, maar ik organiseer samen met leuke mensen tweemaandelijks polybijeenkomsten in Brugge en Hasselt. Door corona organiseer ik nu bijeenkomsten twee keer per maand online voor mensen die lid zijn van de gesloten Facebookgroepen Polyamory Belgium, Ethisch Non-monogaam of Alles over Polyamorie. Ik vertegenwoordig ook de polyamoriegemeenschap in de Raad van Bestuur bij çavaria. Op deze manier en via mijn Facebookpagina #VrijVerbinden probeer ik een steentje bij te dragen tot de LGBTI+-community om mensen op weg te helpen in hun verbinden met zichzelf en hun geliefde(s).”
Meer info? Neem een kijkje op de Facebookpagina van Polyamory Belgium
Eigen verslaggeving