Vrijwilligers aan het woord over 25 jaar Wel Jong Niet Hetero
Jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero bestaat 25 jaar. Dat vierden ze afgelopen weekend met een heuse verjaardagsparty in Antwerpen. De vrijwilligersorganisatie zet zich sinds de opstart in voor de genderidentiteit, genderexpressie en seksuele oriëntatie van jongeren uit Vlaanderen en Brussel.
De LGBT+-wereld is enorm geëvolueerd de voorbije kwarteeuw. Gelukkig maar. Naar aanleiding van deze speciale verjaardag nemen drie vrijwilligers uit verschillende periodes het woord.
Dimitri Vanderhaeghen (hij/zijn, 45)
Dimitri Vanderhaeghen werd in 1994 lid van de organisatie Verkeerd Geparkeerd in Gent. Toen was er nog geen sprake van Wel Jong Niet Hetero. “Ik heb de vzw Wel Jong Niet Hetero mee opgericht. Ik was de eerste voorzitter en ik ben nog tot 2010 webredacteur geweest. Er waren veel obstakels. Het was bijna een voltijdse job”, zegt Dimitri aan ZIZO.
De grootste mijlpaal voor Dimitri is de erkenning van Wel Jong Niet Hetero als landelijk jeugdwerk door de overheid. “Als organisatie zijn we ontstaan in de studentenkoten van de vrijwilligers. Door hun gedrevenheid zijn we erin geslaagd te lobbyen. Ook het negatieve nieuws heeft geholpen, hoe raar dat ook mag klinken. Er verscheen eind jaren 90 een onderzoek dat holebi’s vatbaarder waren voor suïcide. Dat onderzoek is gevoerd op een van onze jongerenkampen. De deelnemers waren vaak jongeren die nog nooit een andere holebi leeftijdsgenoot hadden gezien. Door mee te werken aan dit onderzoek, hebben we media-aandacht gekregen. Zo is het thema op de politieke agenda geraakt. De maatschappij werd er zich van bewust dat er meer aandacht moest komen voor het welzijn van holebi jongeren”, vertelt Dimitri.
We hadden een populair forum. Dat heeft drempelverlagend gewerkt voor holebi jongeren - Dimitri
De opkomst van het internet is geen onbelangrijke factor. Het heeft Wel Jong Niet Hetero geholpen om te groeien. “We hebben een website uitgebouwd waar we onder andere nieuws brachten. Binnen de jeugdwerking waren we een van de succesvolste nieuwssites. We hadden ook een populair forum. Dat heeft drempelverlagend gewerkt voor holebi jongeren. Toen ik uit de kast ben gekomen, moest ik naar de bibliotheek gaan om iets te lezen over homoseksualiteit”, legt Dimitri uit.
In digitale tijden hebben jongeren veel mogelijkheden om gelijkgezinden te leren kennen, maar volgens Dimitri zal er altijd nood zijn aan Wel Jong Niet Hetero. “De functie van de organisatie is wel veranderd. Vroeger gaven we vorming over coming out, seksualiteit en veilig vrijen. Nu vinden ze alles op internet. Het grootste nadeel aan het digitale tijdperk is eenzaamheid. Sommige mensen halen hun voldoening uit digitaal contact, maar niet elke jongere is weerbaar genoeg om zomaar contacten te leggen met mensen”, besluit Dimitri.
Anja Coulier (zij/haar, 35)
Anja Coulier werd zestien toen ze vrijwilliger werd bij Min19. Anja is tien jaar actief geweest binnen Wel Jong Niet Hetero. “Ik vind het goed dat ik gestopt ben, zo konden andere jongeren het van me overnemen. Af en toe prikkelt het om opnieuw actief te zijn, maar eerder achter de schermen. Ze organiseren vaak leuke activiteiten en dan kriebelt het om opnieuw mee te doen”, zegt Anja aan ZIZO.
De grootste mijlpaal voor Anja is de opsplitsing van de kampen. Toen ze als vrijwilliger begon, was er slecht een halftijdse beroepskracht. “Er werden verschillende kampen georganiseerd, maar dat was een kamp voor alle leeftijden. Tussen de jaren 2000 en 2002 is de organisatie sterk gegroeid. Wel Jong Niet Hetero heeft zo meerdere beroepskrachten kunnen aanwerven. We hebben dan beslist om de kampen te splitsen in verschillende leeftijdscategorieën zodat jongeren van dezelfde leeftijd makkelijker met elkaar konden optrekken. Dat was echt een succesformule”, vertelt Anja.
Het is straf dat ze nu met de verschillende rolmodellen zo’n mooie beeldvorming creëren - Anja
Door de toekenning van subsidies, is de werking op een positieve manier veranderd. Ook de doelgroep van Wel Jong Niet Hetero is iets breder geworden. “In het begin was er enkel sprake van holebi’s. Daarna zijn de trans personen er bijgekomen. Termen als panseksualiteit en non-binariteit zijn pas vrij onlangs toegevoegd. Het is straf dat ze nu met de verschillende rolmodellen zo’n mooie beeldvorming creëren. Ze hebben nu, in tegenstelling tot vroeger, bewust voor die diversiteit gekozen. Dat kan je nooit doen als je voor één rolmodel gaat”, legt Anja uit.
Mensen met een diverse etnische culturele achtergrond bereiken: dat is volgens Anja dé uitdaging voor Wel Jong Niet Hetero voor de toekomst. “Een aantal groepen jongeren bereikt Wel Jong Niet Hetero nog niet, maar ze zijn goed op weg! Ik vind het een mooie uitdaging”, zegt Anja.
Jasper Willaert (hij/zijn, 23)
Jasper Willaert begon zes jaar geleden als vrijwilliger bij Min19. “Ik heb het zelf moeilijk gehad. Dankzij Min19 ben ik uit die put gekropen. Wel Jong Niet Hetero heeft geholpen om mij te laten groeien als persoon. Het was een veilige haven als ik het nodig had. Dat wil ik ook aan andere mensen bieden”, zegt Jasper aan ZIZO.
De grootste mijlpaal voor Jasper is het 25-jarig bestaan van Wel Jong Niet Hetero. “De nieuwe missie is een grote meerwaarde. We hebben onszelf een beetje heruitgevonden. Wie zijn we? Waarvoor willen we staan? De ontwikkeling van onze missie en visie is nog nooit zo intensief geweest”, vertelt Jasper.
Voor Jasper zijn de wijzigingen in wetten belangrijk. Ook de verruiming van termen is een verrijking. “Het is mooi om te zien dat de verandering van je naam en geslacht op je identiteitskaart minder omslachtig is geworden. Toen ik het nodig had, was het veel ingewikkelder. Je moest echt een operatie gehad hebben”, zegt Jasper.
De projecten waar we nu mee bezig zijn, komen vanuit onze jongeren, zo hebben ze meer motivatie om er zich voor in te zetten - Jasper
De functie van Wel Jong Niet Hetero is aan het veranderen. Ook in de engagementen zien ze een wijziging. “Lange engagementen komen we niet vaak meer tegen, maar daar spelen we op in. We bieden kortere engagementen aan, zodat vrijwilligers zich op een andere manier engageren. De projecten waar we nu mee bezig zijn, komen vanuit onze jongeren, zo hebben ze meer motivatie om er zich voor in te zetten. Ik ben ook coördinator bij T-jong (een jeugdbeweging voor trans jongeren, red.) en het is vervelend als er continu mensen wegvallen. We leren er creatief mee om te springen. Als vrijwilligers een engagement opnemen, willen we ook dat ze het effectief doen. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Wel Jong Niet Hetero rekent op zijn vrijwilligers”, legt Jasper uit.
De nieuwe missie van Wel Jong Niet Hetero is breed en daar hebben de vrijwilligers bewust voor gekozen. “We willen dat alle jongeren zich goed voelen in hun lichaam. Ook jongeren die we moeilijk of niet kunnen bereiken: LGBT+-jongeren op bepaalde kruispunten, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een beperking of mensen in armoede. In de nieuwe missie schrijven we over de kracht van de jongeren, wat een belangrijke shifting point is. We gaan meer vanuit jongeren werken: bottom up. Wat hebben zij nodig? Wat willen zij doen? Wij willen hen niet opleggen wat ze moeten doen. Het gaat over wat zij willen doen”, zegt Jasper.
Neem zeker eens een kijkje op de website van Wel Jong Niet Hetero.
Eigen verslaggeving