Met spijt in ons hart delen we mee dat ZIZO, het (online) magazine van çavaria, er na bijna 30 jaar mee ophoudt. Wil je weten waarom? Je leest er hier meer over. Çavaria blijft via al hun communicatiekanalen inzetten op mooie verhalen en LGBTI+ nieuws. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier snel in voor de nieuwsbrief van çavaria. |

De L-Week in Antwerpen: 'Ik hoop met dit panelgesprek het taboe rondom mentaal welzijn te doorbreken'
Van zaterdag 11 september tot zondag 19 september organiseert ‘Het Roze Huis’ de 11de editie van L-Week in Antwerpen. Dit is een jaarlijks festival voor lesbische, biseksuele en transgender vrouwen, queer en non-binaire personen. Dit jaar wordt de L-Week gevuld met muziek, creatieve workshops, de vijfde editie van B Curious en boeiende gesprekken over onderwerpen als mentaal welzijn en zichtbaarheid in de media. Op donderdag 16 september neemt ZIZO-redacteur en onderzoekster, Sacha Verheij, deel aan het panelgesprek ‘Mentaal Welzijn bij LGBTQ+-personen’: 'Ik hoop met dit panelgesprek het taboe rondom mentaal welzijn te doorbreken'.
Al schrijvend en onderzoekend zet Sacha Verheij zich in voor de mentale gezondheid van de LGBTQ+-gemeenschap. Dit doet zij niet zonder reden. De voorbije decennia werden de rechten en gelijke kansen voor LGBTQ+-mensen versterkt, toch lopen ze nog altijd een sterk verhoogd risico op een lager mentaal welbevinden dan de algemene bevolking.
LGBTQ+-mensen lopen een verhoogd risico op een lager mentaal welbevinden
“Het feit dat er wettelijk gezien meer mogelijkheden voor LGBTQ+-mensen zijn is nooit slecht, maar het probleem is dat heel vaak any liberation (vrouwen-liberation, queer-liberation) wordt beperkt tot dat wettelijk kader. Terwijl, een juridisering van de kwestie behandelt niet de structurele en materiële problemen. Het Westen klopt zichzelf op de borst, maar holebifobie en transfobie zijn nog steeds niet de wereld uit,’ zegt Sacha Verheij.hoihoisas.jpg

De toegenomen rechten voor de LGBTQ+-gemeenschap heeft heteroseksualiteit niet gedecentraliseerd als een centrum van het sociale leven. We leven nog steeds in een cultuur van heteroseksisme, waarin heteroseksualiteit de norm is. Zo was er twee weken geleden een jong homoseksueel koppel slachtoffer van homofoob geweld op het Flageyplein in Brussel. Vorige week werd ook een jonge lesbische vrouw slachtoffer van holebifoob geweld in de buurt van de Naamsepoort in Brussel. De angst voor LGBTQ+-fobie, afwijzing en uitsluiting is een legitieme realiteit voor heel wat LGBTQ+-personen.
'Zeven op tien LGBTQ+-personen durft in België niet hand in hand over straat te lopen'
‘Ikzelf durf niet altijd op straat hand in hand te lopen met mijn vriendin, omdat ik bang ben voor de reacties uit de omgeving. Ik ben niet de enige, zo blijkt dat zeven op de tien LGBTQ+-personen in België zich niet veilig voelt om (altijd) hand in hand te lopen met hun partner,’ zegt Sacha Verheij. ‘Ik ken deze holebifobie niet alleen vanbuiten, maar ook vanbinnen bij mezelf. Het heeft me vele jaren geduurd totdat ik volledig kon accepteren dat ik als vrouw op vrouwen val. De geïnternaliseerde holebifobie en de drukkende heteronormativiteit zijn worstelingen die de kans op mentale worstelingen zoals eenzaamheid en depressies een stuk groter maken als je queer bent. Je bent anders, maar je wil niet anders zijn.’
‘Ook worstel ik met vooroordelen en stereotypen. Mensen die niet geloven dat je lesbisch bent. Ik vind dat iets bizar, want niemand vraagt aan een heteroseksueel persoon om te bewijzen dat die heteroseksueel is. Hoezo doen we dat andersom wel? Je kiest er niet voor op wie je valt, zegt Sacha Verheij.
'Tijdens L-week taboe rond mentaal welzijn doorbreken en open gesprek creëren'
’Mijn zoektocht naar heteroseksualiteit was een doodlopend pad. Ik probeerde iets te zijn wat ik niet was. Ik kan niet kiezen waar ik op val, ik kan niet kiezen wie me iets laat voelen. Waar ik wel voor kan kiezen is hoe om te gaan met mijn emoties en gevoelens. Ik hoop met dit panelgesprek het taboe rondom mentaal welzijn te doorbreken en een open gesprek te creëren waarin we elkaar kunnen inspireren hoe om te gaan met de worstelingen die je kan hebben als LGBTQ+-persoon,’ besluit Sacha Verheij.
Interesse om naar de L-week te gaan? Het volledige programma vind je hier.
Eigen verslaggeving