Jaouad Alloul maakt muzikale voorstelling over een nieuwe Messias
Sommigen hebben het getroffen van de Schepper. Jaouad Alloul is actief als acteur, tekstschrijver, zanger, regisseur… In zijn nieuwste voorstelling wordt hij weer vooral zanger, maar wel één met fameuze bindteksten. Zowel de titel ‘#messias’ als het bijhorende portret leggen nadrukkelijk de link naar het religieuze.
ZIZO interviewde Jaouad Alloul naar aanleiding van de try-out die op 16 februari plaatsvindt in de Rataplan in Borgerhout.
Je nieuwe voorstelling heet ‘#messias’. Is dat een verwijzing naar de Christusfiguur?
"Zeker en vast. Met als knipoog dat er nood is aan een nieuwe Messias. Er zijn veel Messiassen op de wereld die hun boodschap meegeven. Presidenten bijvoorbeeld en voor mij zijn die niet altijd de meest positieve boodschappers. Dat is het achterliggende verhaal."
Zie je die nieuwe Messias weg van religie, zoals ‘ik wil een nieuwe Messias’ in het liedje van Bart Peeters?
"Nee, het is zeker niet antireligieus. Het is met een dikke, vette knipoog. Als vroeger een Jezus en een Mohammed de boodschap hebben gekregen van God, dan heb ik ook een zekere boodschap gekregen van God."
Homoseksueel en islamiet
Welke boodschap is dat precies?
"Er worden nog teveel problemen gemaakt rond iets zo eenvoudig als seksuele geaardheid. Mensen worden het leven moeilijk gemaakt omdat ze een andere seksuele geaardheid hebben, maar voor de rest zijn het exact dezelfde mensen met hetzelfde hart en dezelfde gevoelens. Dat is de onderliggende boodschap. Als ik dan een nieuwe Messias zou zijn, zou ik pretenderen dat ik de Messias ben die zegt: 'Iedereen is een kind van God, ook de roze kindjes.' (lacht)."
De boodschap van ‘het is oké als je LGBT bent’ was ook het thema van je vorige voorstelling, ‘Zeemeermin’. ‘#messias’ gaat daarop voort?
"Ja, maar het is wel geëvolueerd. De onderliggende boodschap is zeker, je moet aanvaarden wie je bent. Veel mensen zeggen dat ik hen daarin gesteund heb, wat fijn is. Maar mijn boodschap is eigenlijk: homoseksualiteit komt ook voor in de islamcultuur en ik hoop geallieerden te vinden, die mee op de barricaden willen staan. Dus: je kan homoseksueel én islamiet zijn, ook al staat er in een boek dat het niet mag en we er daarom niet over mogen praten. Dat stadium zijn we echt gepasseerd, vind ik. Het gaat om de zichtbaarheid van homo’s in de islamcultuur."
Mijn geloof is nu een combinatie, onder meer gebaseerd op Islam, Christendom en Oosterse filosofie
Schone lei
Over jouw eigen worsteling daarmee vertelde je in ‘Zeemeermin’.
"In ‘Zeemeermin’ leg ik echt het verschil tussen mijn religieuze achtergrond en mijn seksuele geaardheid uit. Dat ik heel mijn jeugd in een spagaat heb gezeten, om tussen die twee te kiezen. ‘#messias’ is het resultaat van die keuze: ik ben op mijn twintig jaar van thuis vertrokken, ik heb negen jaar mijn familie niet gezien. Op die negen jaar is er veel gebeurd. Ik ben getrouwd geweest en gescheiden. Ik heb travestie gedaan, eigenlijk dragqueen, maar mensen noemen het liever travestie. Veel leuke, zotte dingen gedaan om dan terug naar de berg te gaan, zoals Mohammed, en met mijn vader met een schone lei te beginnen, wat er ook is gebeurd."
Is Messias ook voor moslims een bekend begrip?
"Ook voor moslims verwijst Messias naar Christus, die als een profeet wordt gezien. Ik kan trouwens zeggen dat het Christendom mijn redding is geweest. Na mijn vertrek thuis heb ik de Islam achtergelaten, alles van geloof eigenlijk. Dat is veranderd toen mijn vader terugkeerde in mijn leven. Ik ben meer beginnen lezen over het katholicisme en Jezus. Hem vind ik een sterke figuur omdat zijn boodschap van liefde zo krachtig is. Zo ben ik op zoek gegaan naar nieuwe zingeving. Ik noem mij nu een culturele moslim en mijn geloof is vooral verticaal en niet horizontaal. Daarmee bedoel ik dat ik een persoonlijke relatie heb met God en ik me niet bezighoud met hoe anderen Hem ervaren. Mijn geloof is nu een combinatie, onder meer gebaseerd op Islam, Christendom en Oosterse filosofie."
Muzikale voorstelling
In ‘Zeemeermin’ werd je begeleid door een muzikante, hoe is de voorstelling nu opgebouwd?
"Ik word begeleid door vijf talentvolle muzikanten. Muziek is mijn eerste discipline, de focus ligt op de muziek."
Ga je zingen dan?
"Ja, het is soulmuziek met invloeden van blues, jazz en elektro, met lichte Arabische invloeden. Tussen de nummers in vertel ik over de relatie met mijn vader en hoe het allemaal is verlopen."
Zijn het nieuw gecomponeerde nummers?
"Ik heb anderhalf jaar aan muziek gewerkt samen met Aiko Devriendt. We kunnen elkaar goed begrijpen op conceptueel vlak. Ik vertelde wat ik had meegemaakt, hij begon te componeren en ik te schrijven."
Ik moet zelf ook verdraagzaam zijn, ook ten opzichte van 'aparte' meningen
Verdraagzaamheid
De boodschap dat anders-zijn normaal is, heb je met ‘Zeemeermin’ in een tournee langs scholen verkondigd en je ging het gesprek aan, ook met moslimjongeren. Hoe heb je dat zelf ervaren?
"Ik leer het meest op het moment dat ik uit de scholen vertrek. Op het moment dat ik in de school binnenstap en met de leerlingen spreek, neem ik de rol van opvoeder aan. Dan, op het moment dat ik vertrek, begin ik alles terug te analyseren: ooit ik heb dat en dat gezegd. En ik mag niet vanuit emotie reageren. Dikwijls zijn er aparte opmerkingen… "
En ‘apart’ is een eufemisme voor negatief?
"Ja (lacht), jongeren van vijftien zijn zo zeker van hun identiteit, terwijl ze die eigenlijk nog niet hebben. Plus de groepsdruk en andere dingen waar we als volwassenen ook last van hebben. Maar ik mag niet zo uit emotie reageren en dan denk ik: volgende keer kan ik het zo aanpakken. Omdat ik het voorbeeld wil zijn. Ik zeg: 'Wees gewoon verdraagzaam' en dan moet ik zelf ook verdraagzaam zijn, ook ten opzichte van 'aparte' meningen."
Try-out in Borgerhout
Maar nu met de muziekband ga je met ‘Messias’ niet naar scholen?
"Nee, de scholen mogen naar ‘Messias’ komen (lacht). Wel ga ik nog steeds met ‘Zeemeermin’ naar scholen. Heel wat voorstellingen zijn al gepland, maar waarschijnlijk zal ik het dit schooljaar afronden. Ik wil wel nog gerust naar scholen gaan om er te spreken, maar niet meer om de monoloog te doen. Ik heb heel wat voorstellingen gespeeld in Vlaanderen en Brussel en ik ben moe (lacht hartelijk). Je bent de eerste tegen wie ik dat luidop durf zeggen, dat het echt genoeg is."
Op 16 februari is de try-out. Wat daarna, zijn de première en een tournee al vastgelegd?
"De try-out is een soort feedbackmoment waarop vele theatermakers komen kijken. Afhankelijk van de die try-out zal ik zien waar de première plaatsvindt. Kom zeker kijken, later ga je het natuurlijk ook nog kunnen zien, maar de try-out is wel speciaal. Het verschil met de première is dat we dan gewoon de voorstelling brengen, maar nu in de Rataplan kunnen we helemaal ons ding doen en zullen we bijvoorbeeld ook de inkom aanpakken in samenwerking met iemand die interieur doet."
Eigen verslaggeving