Jorik Hendrickx: "Mijn geaardheid is geen factor wanneer ik schaats"
Woensdag trekt de 25-jarige kunstschaatser Jorik Hendrickx naar Pyeongchang in Zuid-Korea voor de Olympische Winterspelen. Met ZiZo blikt hij vooruit en praat over hoe het is om als out homoseksuele atleet naar landen te reizen waar er weinig of geen rechten voor LGBT’s zijn.
"Ik bereid me niet specifiek voor op de Olympische Spelen", vertelt Jorik Hendrickx. "Er zijn meer piekmomenten." Twee weken geleden schaatste hij nog in Moskou op het Europees Kampioenschap. "Ik heb toen niet gepiekt. Hopelijk doe ik dat wel in Pyeongchang."
Zijn zus Loena Hendrickx plaatste zich al in maart 2017 voor de Olympische Winterspelen. Zes maanden later, in september 2017, was het Joriks beurt.
Sotsji
Vier jaar geleden nam Jorik deel aan de Spelen in Sotsji. "Toen was ik niet klaar om te praten over mijn homoseksualiteit. Ik focuste toen op het sportieve. Ik was er niet mee bezig en beantwoordde de vraag dan ook niet."
Sotsji ligt in Rusland. Homoseks is er weliswaar wettelijk toegestaan, maar praten over holebiseksualiteit ('homopropaganda') niet. "Het heeft geen invloed op mijn sportieve prestaties. Misschien ben ik daar te nuchter in. Ik verbleef trouwens in het Olympisch Dorp en dat is een wereld op zich."
Dat geldt ook voor andere wedstrijden. "Ik zou misschien zo'n bestemmingen niet kiezen als vakantie, maar ik ga er nu om te schaatsen."
"Ik denk wel dat mensen in het kunstschaatsen op de hoogte zijn dat ik homo ben. Mensen die me kennen alvast wel."
Op naar Pyeongchang
Na Sotsji viel Jorik uit met een blessure. Hij werd geopereerd aan de knie en de revalidatie duurde langer dan verwacht. "Ik viel toch wel even in een zwart gat. Schaatsen domineert mijn dag. Als dat wegvalt… Ik heb mijn studies dan verder gezet."
Jorik is nu afgestudeerd als bachelor of commerce, afstudeerrichting sportmarketing.
Extravagant?
Jorik is klaar voor Pyeongchang. Hij heeft er twee nummers: de korte en de lange kür. De korte kür schaatst hij op 'Je suis malade' en de lange kür op het 'Concierto de Aranjuez'. "De muziek en de choreografie leggen we in teamverband vast. We kiezen wat ik mooi vind, maar ook wat het publiek en de jury leuk kunnen vinden. Adam Rippon (een Amerikaanse out kunstschaatser, red.) schaatst op een meer gedurfde beat. Dat is leuk, maar om te bekoren moet alles dan wel heel erg juist zitten."
Ambities
Zijn ambities zijn realistisch. Voor de top vijf moet hij een sprong met viervoudige rotatie kunnen en dat lukt niet. "Het is te belastend voor mijn lichaam. Je moet zo weinig mogelijk wegen en tegelijk genoeg kracht hebben. Op dat vlak zitten we op achterstand ten opzichte van Aziatische deelnemers."
"Ik wil vooral goed presteren. Ik ben erop vooruit gegaan maar mijn concurrenten ook. Als mijn prestatie op zich goed zal zijn, dan ben ik tevreden."
Het zijn allicht de laatste Spelen voor Jorik, die op zijn zesde begon met schaatsen. Eerst wilde hij ijshockeyspeler worden, maar het kunstschaatsen beviel hem meer.
Jorik gaat ook genieten van de Spelen. Zijn zus schaatst pas later dus blijft hij plakken en zal ook de slotceremonie meemaken. Na een oproep tot financiële steun ziet het er naar uit dat ook zijn moeder aanwezig zal kunnen zijn.
Op televisie?
Wie Jorik aan het werk wil zien, moet 16 en 17 februari in het oog houden. Om 10 uur 's morgens plaatselijke tijd begint zijn wedstrijd. Helaas is dat door het tijdsverschil 2 uur 's nachts in België.
Het is niet zeker dat Sporza zijn wedstrijd uitzendt. De betaalzender Eurosport misschien wel.
Eigen verslaggeving