LGBT+-organisaties over Internationale Vrouwendag:“Onderschat niet wat voor een kracht vrouwen in zich dragen"
Op 8 maart vieren we naar jaarlijkse gewoonte Internationale Vrouwendag: 24 uur waarin we stilstaan bij hoe vrouwen en zovele anderen nog altijd tegen een muur van genderongelijkheid botsen. Daarnaast nemen we ook de tijd om mensen in de bloemetjes te zetten die zich elke dag engageren om daar verandering in te brengen.
Ter gelegenheid gingen we langs bij LGBT+-organisaties in eigen land die vrouwen een warm hart toedragen en vroegen we wat Internationale Vrouwendag voor hen betekent.
WIJdames
WIJdames - of kortweg WIJ - is een organisatie die zich richt op vrouwen die (ook) van vrouwen houden en zag intussen al vijf jaar geleden het levenslicht. In het begin wilde ze vooral een antwoord bieden op de vraag van dertigplussers die hun plaats niet vonden in LGBT+-verenigingen die vooral gericht waren op jongere mensen. Intussen is WIJ uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de LGBT+-gemeenschap en organiseert ze activiteiten gaande van filmavonden, feestjes en lasershoots tot workshops, praatavonden en wandelzoektochten. Hoewel de vereniging trouw blijft aan haar roots, richt ze zich niet langer op een bepaalde leeftijdsgroep. De centrale gedachte is nu in de eerste plaats om ontmoeting te stimuleren en gelijkgezinden samen te brengen in een ontspannen en laagdrempelige sfeer.
Dat de organisatie daarin slaagt, getuigt Joke: “Toen ik alleen kwam te staan, kende ik niets van het holebi-wereldje. De eerste activiteit van WIJ waar ik aan meedeed, was de Color Run in Hemiksem en dat was meteen een schot in de roos. Ik hoefde nergens binnen te stappen om er een geforceerd babbeltje te doen met mensen die ik niet kende, maar ik kon gewoon deelnemen aan een activiteit. Dat vrijblijvende karakter is de kern van WIJ en wat mij ook aanspreekt in de vereniging: wie zin heeft, mag gewoon langskomen. Niets moet en alles mag bij wijze van spreken. We hebben sowieso een gedeelde interesse en dat verkleint de drempel.”
We zijn blij dat diversiteit en inclusie eindelijk als prioriteit op de agenda staat bij openbare instanties, wereldorganisaties en bedrijven. Toch is er nog heel wat werk aan de winkel.
Als vrouwenorganisatie laat WIJ Internationale Vrouwendag niet onopgemerkt voorbijgaan. “WIJdames is een vereniging voor vrouwen die (ook) van vrouwen houden en dat gaat niet alleen over vriendschap en liefde, maar ook over opkomen voor onze rechten,” vertelt Kat Van Nuffel van het kernteam. “Dit jaar staat de vrouwendag in het teken van gendergelijkheid, iets wat we alleen maar kunnen toejuichen. We zijn blij dat diversiteit en inclusie eindelijk als prioriteit op de agenda staat bij openbare instanties, wereldorganisaties en bedrijven. Toch is er nog heel wat werk aan de winkel op gebied van arbeidsparticipatie, het glazen plafond, armoede, geweld op vrouwen en dergelijke meer. Er zijn al heel wat pogingen ondernomen om de situatie te verbeteren, maar als je het verloop over de jaren bekijkt, blijft het een moeizame vooruitgang.”
Dat er met betrekking tot de rechten van de LGBT+-gemeenschap nog een lange weg te gaan is, beseffen ze bij WIJ maar al te goed. “Als we berichten lezen over hoe de situatie van de LGBT+-gemeenschap erop verslechtert in zo veel delen van de wereld, dan word ik zo kwaad,” zegt Van Nuffel. “Onze ultieme droom is dat geen enkele minderheid nog moet vechten voor gelijke rechten. Iedereen is vrij geboren en verdient dezelfde behandeling, ongeacht leeftijd, gender, huidskleur, religie of taal. Het zou zo simpel moeten zijn, maar dat is het duidelijk niet.” Toch blijft ze ook hoopvol: “Alle kleine beetjes helpen en daarom zijn we blij dat we ons steentje kunnen bijdragen met WIJ. Dit kan via een gemoedelijke babbel met gelijkgezinden, gezellig keuvelen over het reilen en zeilen van het leven of gewoon in leuk gezelschap zijn.”
WIJ viert deze Internationale Vrouwendag in het Hessenhuis in Antwerpen met het evenement Vive la Femme, waar vrouwen in een ontspannen sfeer gezellig kunnen samenkomen voor een lekker hapje en drankje. De dj van dienst zal er voor de gelegenheid alleen muziek spelen van vrouwelijke artiesten.
Regenboogambassadeurs
Hoewel de Regenboogambassadeurs zich niet specifiek richten tot vrouwen op het LGBT+-spectrum, hebben verschillende van de actieve leden wel een verleden in de vrouwenbeweging. Zo ook Cille Blondiau die haar activistisch leven begon bij een feministische vereniging, waar ze zich bewust werd van haar geaardheid. “De mensen van mijn generatie die betoogden in mei ’68, deel uitmaakten van de feministische bewegingen van de jaren zeventig en tachtig en die meestreden voor de abortuswetgeving en LGBT+-rechten beginnen stilaan een gezegende leeftijd te bereiken,” vertelt zij. “Zo komt er een lichting vrijgevochten mensen aan die stilaan naar serviceflats en woonzorgcentra gaat, maar daar is men zich hier nog niet helemaal van bewust. Met de Regenboogambassadeurs willen we in de eerste plaats een gezicht geven aan holebi- en transouderen en mensen in de ouderenzorg erop attent maken hoe ze de hulpverlening beter kunnen afstemmen op de noden van deze doelgroep.”
De afgelopen jaren organiseerden vrijwilligers van de Regenboogambassadeurs talrijke vormingen en sensibiliseringscampagnes. Via infosessies, fototentoonstellingen, docu- en filmvertoningen of juist een muziekquiz en regenboogbingo proberen zij mensen te informeren en aan het denken te zetten. “Als mensen naar een woonzorgcentrum gaan of in eender welke vorm van langdurige ouderenhulp terechtkomen, is dat een ingrijpende verandering,” zegt Blondiau.
“Men is daar niet voor even, maar vaak wordt dit een nieuwe thuis. Helaas betekent deze overgang voor veel holebi- en transpersonen dat ze opnieuw in de kast kruipen uit angst niet begrepen of aanvaard te zullen worden. Tijdens vormingen merken we gelukkig wel dat er openheid is in de zorgverlening om te werken aan LGBT+-vriendelijke omgevingen en reageren mensen ook enthousiast op de verhalen en getuigenissen waarmee we informatie verschaffen.”
Vrouwen en de ongelijkheid waarmee zij te maken krijgen is een belangrijk thema, maar het moet wel over alle vrouwen gaan
Voor Internationale Vrouwendag hebben de Regenboogambassadeurs geen speciaal evenement gepland. Zij vieren vrouwen in de LGBT+-gemeenschap vooral tijdens de L-week in november omdat die grotendeels samenvalt met de ouderenweek. Dat neemt niet weg dat Internationale Vrouwendag ook bij hen een speciaal plekje in het hart krijgt. “Lesbische en transvrouwen hebben het lang moeilijk gehad om op Internationale Vrouwendag ook hun aandachtspunten op de agenda te krijgen,” weet Blondiau. “We zijn blij dat daar stilaan verandering in komt. Met de Regenboogambassadeurs dromen wij van gendergelijkheid in alle betekenissen van het woord en daar kan iets als Internationale Vrouwendag een mooie bijdrage aan leveren. Vrouwen en de ongelijkheid waarmee zij te maken krijgen is een belangrijk thema, maar het moet wel over alle vrouwen gaan. Hopelijk komen we zo een stapje dichter bij een wereld waarin mensen anderen aanvaarden voor wie ze zijn.”
Match Belgium, BeHuman en Out For The Win
Een organisatie die wel grootse plannen heeft voor Internationale Vrouwendag is Match Belgium. Samen met BeHuman en Out For The Win slaat de vereniging de handen in elkaar voor een evenement in het Brusselse Zuidpaleis. Zoals de naam het al zegt, wil Match Belgium inspirerende ontmoetingen bevorderen tussen vrouwen in de ruimste zin van het woord, non-binaire personen die zich eender waar op het LGBTQIA+-spectrum bevinden en al hun vrienden en allies. En dat is ook precies wat er op Internationale Vrouwendag op het programma staat. In verschillende verbonden ruimtes wil de organisatie mensen door middel van sport, kunst, cultuur, business, feest en empowerment letterlijk met elkaar matchen.
Op de vraag waarom ze een dergelijk evenement organiseren, zijn ze bij Match Belgium duidelijk: “Omdat we op een toffe en inclusieve manier willen strijden voor meer gelijkheid en omdat we genderrollen en de verwachtingen errond willen doorbreken in de sport-, kunst- en businesswereld. We moeten meer verschillende typen mensen aan de beslissingstafel krijgen in alle domeinen van het leven want dat brengt innovatie, economische groei en meer gelijkheid in onze samenleving. Dat kunnen we alleen bereiken als we elkaar steunen en elkaars stem vergroten.”
Net zoals in de dagelijkse werking van de vereniging spelen rolmodellen daarin een belangrijke rol. “We willen mensen samenbrengen en hen ondersteunen zodat ze zowel in hun persoonlijk als in hun professioneel leven de beste versie van zichzelf kunnen zijn,” vertelt oprichter Britt Mosselmans. “Rolmodellen werken daarbij inspirerend voor ondergerepresenteerde vrouwen en non-binaire personen. Ze geven moed om met hulp van anderen barrières te trotseren en overkomen.” Voor het evenement in Brussel zijn dan ook grote namen uit de sport- en kunstwereld uitgenodigd zoals basketballegende Ann Wouters, crossfitter Siri Rohmesmo en performer Hind Eljadid.
Door samen het concept identiteit te bevragen kunnen we leren dat we niet alleen staan in onze zorgen en pijn, maar dat we elkaar kunnen helpen om verandering te brengen en oplossingen te bieden
Voor Match Belgium is het van belang om extra aandacht te schenken aan inclusie en diversiteit. “We houden bij elke beslissing rekening met de noden en verlangens van iedereen in de community zodat we niet alleen witte lesbische vrouwen aanspreken,” zeggen ze. “Vrouwen en non-binaire personen met een migratieachtergrond zijn nog altijd ondervertegenwoordigd, ook in de LGBT+-gemeenschap zelf. Iedereen moet zich bij Match weerspiegeld en welkom voelen, ongeacht taal, huidskleur, geloof, leeftijd, afkomst, uiterlijk, seksuele voorkeur, professionele status etc. Dat is het begin- en eindpunt van de vereniging: iedereen is er welkom en positive vibes only!”
Daar zijn ze het er bij BeHuman roerend mee eens. De vereniging, die ook de drijvende kracht is achter de Antwerpse Pride of Color en projecten zoals ‘Phenomenal Woman’, zakt af naar Brussel samen met vrouwelijke artiesten en performers die in hun kunst focussen op vrouwelijkheid in al haar vormen. Daarnaast stellen ze zich ook de vraag waarom sectoren als de kunst nog altijd een mannenbastion zijn. “Met BeHuman hebben we niet noodzakelijk de doelstelling om antwoorden te bieden, maar willen we er in de eerste plaats voor zorgen dat we een vertrouwde omgeving creëren om verhalen te delen en vragen te stellen,” zegt medeoprichter Nyiragasigwa Hens. “Mensen in gesprek brengen, ze oog in oog laten staan, raad geven en empoweren is zo belangrijk tegenwoordig. Door samen het concept identiteit te bevragen kunnen we leren dat we niet alleen staan in onze zorgen en pijn, maar dat we elkaar kunnen helpen om verandering te brengen en oplossingen te bieden.” Op deze Internationale Vrouwendag wil Hens een belangrijke boodschap de wereld insturen: “Onderschat niet wat voor een kracht vrouwen in zich dragen. Je zou wel eens versteld kunnen staan.”
Eigen verslaggeving