Maarten Mylemans over ‘MANNELIJK naakt’: "Ik heb geen idee hoe ik moet flirten als ik poedelnaakt ben"
Tijdens de aankomende Gentse Feesten wordt de onemanshow ‘Mannelijk naakt’ hernomen (19 en 20 juli 2018). Zizo sprak met de bezieler Maarten Mylemans over de show en zijn persoonlijke ervaringen in de wondere wereld van de datingapps.
Vanwaar het idee om een voorstelling over dit thema te maken?
"Ik ben al een aantal jaar theater aan het maken. Ik had al een eerdere voorstelling gemaakt, Knuffelkoorts, over grensoverschrijdend gedrag (deze voorstelling wordt in het najaar in Antwerpen wordt hernomen, red.), dus dit is mijn tweede onemanshow. Deze show is eigenlijk een beetje begonnen als grap. Ik dacht: Ik ga een show maken die Mannelijk naakt heet, waarbij ik naakt op de affiche sta en dan zien we wel wie er komt.
"Pas later heb ik beslist om die show effectief te maken om mijn ervaringen in de wereld van de homo-dating te delen. Toen ik na dertien jaar in een monogame relatie opnieuw begon te daten is namelijk nieuwe wereld voor mij opengegaan. Aan het begin van de show zeg ik dat ik iets kwijt ben omdat ik tijdens het daten voortdurend het gevoel had dat ik iets zocht. De hele show is eigenlijk mijn zoektocht en wat ik gedaan heb om te vinden wat ik zocht en alle grappige en gênante situaties waarin ik daardoor ben terechtgekomen."
Kan jij iets concreter over die ervaringen vertellen?
"De show gaat onder meer over de blauwtjes die ik gelopen heb: plotseling krijg je een deur tegen uw neus en dan denk je: Waar is het fout gelopen? Het uitgangspunt is eigenlijk het idee dat ik de grootste slet van het land wou worden, dat ook keihard heb geprobeerd maar dan blijkt dat uiteindelijk toch moeilijker dan gedacht. Ik heb mijn eigen grenzen opgezocht.
Ik heb geen flauw idee hoe ik moet flirten terwijl ik poedelnaakt ben
"Ik ga dan bijvoorbeeld naar een gaysauna maar weet dan niet hoe dat daar werkt: dan is er een gast die duidelijk naar mij kijkt maar ik heb geen flauw idee hoe ik moet flirten terwijl ik poedelnaakt ben. Of ik schrijf me in San Francisco in voor een volledig mannelijke worstelavond die dan een beetje uit de hand loopt. Maar ook gewoon een kerel die dan op café tegen me zegt: “Ik ben niet dronken genoeg om u knap te vinden.” Op het moment zelf is dat redelijk pijnlijk maar zo’n situaties lenen zich wel tot humor."
Hart op de tong
Dus het meeste wat je in de show vertelt komt voort uit je eigen ervaring?
"Heel veel. Ik heb ook wel geluisterd naar verhalen van anderen en beetje research gedaan, maar het meeste komt wel voort uit mijn persoonlijke ervaring. Het grappige is wel, toen ik nog bezig was met het schrijven van de show stonden mensen te trappelen om hun eigen ervaringen te delen. Dat was wel heel leuk.
Bij één van de voorstellingen in Antwerpen zat iemand in de zaal die ook in de show zelf aan bod kwam
"Ik heb wel toestemming gevraagd aan bepaalde mensen om bepaalde verhalen met publiek te delen, ook al worden ze niet met naam genoemd. Zo zat er bij één van de voorstellingen in Antwerpen iemand in de zaal die ook in de show zelf aan bod kwam, natuurlijk onder een andere naam.
Het blijft wel een onderwerp waar niet zoveel mensen publiekelijk over durven spreken, laat staan een onemanshow over maken?
"Ik draag mijn hart op mijn tong. Wat ik belangrijk vind in mijn shows is dat ik zo eerlijk mogelijk ben over mijn ervaringen omdat ik heb gemerkt dat dit heel hard resoneert met het publiek. Dus ik doe heel veel moeite om mezelf bloot te geven, mentaal en emotioneel. Ik vind het natuurlijk ook belangrijk dat het aangenaam blijft om de show te zien. Loodzware thema’s zoals drugsgebruik haal ik niet aan, ook omdat ik daar zelf nog niet mee in contact ben gekomen. "
Spelregels
Wat zijn jouw conclusies over de wereld van de dating-apps?
"Iedere app heeft ook een aantal eigen ongeschreven spelregels. Als je die niet volgt, leidt dat vaak tot frustratie. Dat was ook bij mij het geval. Ik was op zoek naar connectie maar de apps zijn uiteindelijk gemaakt om oppervlakkig contact te bewerkstelligen.
De show is geen klaagzang of bedoeld als therapiesessie
"Over Grindr zeg ik bijvoorbeeld al grappend dat het een app is waarmee mensen met een laag zelfbeeld zichzelf kunnen wijsmaken dat iemand anders oprecht interesse in hen heeft. Wat ik in de show ook aanhaal zijn de vooroordelen, de judgment culture die online bestaat tegenover de meer flamboyante homo’s. Maar de show is geen klaagzang of bedoeld als therapiesessie. Ik heb mij vaak ook heel erg geamuseerd en ik hoop dat het publiek tijdens de voorstelling dat ook doet.
"Ik ben wel tot de conclusie gekomen dat datingapps voor mij niet werken, het contact is te vluchtig. Maar dat is natuurlijk iets wat iedereen voor zichzelf moet uitmaken. Er zijn mensen die dat net opzoeken en daarbij ook heel veel plezier beleven."
Hoe zijn de reacties op de eerdere voorstellingen geweest?
"Na de voorstelling in Antwerpen heb ik van meerdere mensen gehoord dat veel dingen wel herkenbaar waren. Zoals bijvoorbeeld het feit dat ik gefrustreerd raakte door het gebruik van de apps. Ik dacht: 'Oef, ik ben niet de enige die zo’n dingen meemaakt of dat gevoel heeft.'."
Meer informatie
De voorstellingen van Mannelijk naakt vinden plaats op donderdag 19 juli en vrijdag 20 juli in het Lakenmetershuis in Gent om 20.30 uur. Deze voorstelling is geschikt voor toeschouwers vanaf 16 jaar. De inkomprijs bedraagt 13 euro. Info en tickets.
Eigen verslaggeving