Mister Gay Belgium-finalist Glen Mandos: "verslaving is de meest voorkomende ziekte in onze samenleving"
Op 17 oktober vindt in Antwerpen de finale voor Mister Gay Belgium plaats. Tien finalisten staan met elk hun project in de schijnwerper om de titel te bemachtigen. ZIZO sprak met finalist Glen Mandos (26 jaar). Hij vertelt ons over LGBT+ , chemseks en verslaving. Een warm interview met een inspirerende jongeman.
Glen: “Een paar jaar geleden heb ik een goede vriend verloren door een drugsverslaving. Ik heb hem vaak proberen te helpen, ik heb hem zelfs begeleid naar de spoed omdat hij een overdosis had genomen. Ik wou er voor hem zijn en hem zeggen dat het moest stoppen. Ik heb hem ook een paar keer in een afkickkliniek bezocht, maar telkens herviel hij. Ik wist toen ook dat hij het zwaar had omdat hij thuis niet als homo uit de kast kon komen. Hij heeft het niet gehaald.”
“De afgelopen jaren ben ik zelf actief geworden in de gayscene. Ik ga graag uit en wat ik gezien heb baart me zorgen, terwijl ik jarenlang uit ging in de hardcore scene waar er ook veel drugs gebruikt wordt. In de hardcore scene worden partydrugs gebruikt om te feesten, te dansen en om de wereld even te vergeten. Ik maak me daar niet druk om. De meeste mensen komen zichzelf wel tegen en zeggen dan: ‘ok, nu is het genoeg geweest, hier stopt het’. Maar in de gayscene hoorde ik andere verhalen, over mensen die niet van de drugs af raakten. Ik las ook verschillende artikels over chemseksfeestjes waar mensen gewoon blijven liggen. Alles bij elkaar maakte dat ik dacht dat dit geen juiste manier van leven is.”
Op datingsites kom je vaak mensen tegen die chemseksfeestjes organiseren. Hoe kijk jij daarnaar?
Glen: “Ik krijg uitnodigingen voor chemseksfeestjes maar ik doe er niet aan mee. Ik ga overal uit: in België, Nederland en Duitsland, naar de brave maar ook de iets stoutere feestjes. Op alle feestjes zie je mensen die gebruiken. Ik wou te weten komen waarom zonder iemand te beoordelen. Veel mensen op die feestjes zeggen dat ze gewoon helemaal los willen gaan. Ik heb toen veel met mensen gesproken. Ik zeg niet ‘stop met drugs te gebruiken’ maar wel ‘hou het in de gaten’. Daarmee bedoel ik dat als je toch gaat gebruiken, je druggebruik kan anticiperen en controleren omdat je heel snel in een verslaving kan geraken. Voor mij is verslaving de meest voorkomende ziekte in onze samenleving. Niets maakt de wereld meer kapot dan geld, macht en drugs.”
Bij mensen die drugs gaan gebruiken en die in een verslaving vallen, liggen vaak onderliggende redenen zoals een laag zelfvertrouwen, problemen rond seksualiteit, angststoornissen of depressie.
Glen: “Ik ben niet de persoon die zegt ‘gebruik geen drugs’. Ik ben wel iemand die zegt ‘je gebruikt drugs, let op wat je gebruikt, met wie je gebruikt, waar en wanneer je gebruikt’. De basis is om goed op jezelf te letten. Als je het aankan is dat geen probleem. Als iemand gelukkig is met af en toe te gebruiken in een veilige omgeving dan is dat prima. Als je het daarna kan laten liggen, prima. Iedere drug heeft wel redenen om gebruikt te worden in een bepaalde context.”
“Maar ik zie veel mensen die gebruiken en uiteindelijk toch verslaafd raken. Als je dan met die mensen praat, hoor je vaak verhalen uit hun leven waarin erge zaken zijn gebeurd. Ik geloof sterk dat het een kwestie van mindset is. Als je een sterke mindset hebt, kan je inderdaad tegen jezelf zeggen ‘af en toe gebruik ik iets’. Maar als je die sterke mindset niet hebt, val je vrij snel in die verslaving. Je bouwt meer en meer shit op en valt in een eindeloze spiraal.”
Hoe kan jij ervoor zorgen om niet in die negatieve spiraal gevangen te blijven?
Glen: “Ik probeer een positieve mindset aan te spreken. Mensen hebben allemaal een positief lichtpunt in hun bestaan, hoe miniem ook. Bij de een schijnt dat licht wat harder dan bij de ander, dus ik wil met deze mensen naar iets positiefs gaan dat ze in hun leven hebben. Mijn doel is uiteindelijk om een lifecoach te worden. Ik heb ook bagage in mijn rugzak, ik heb depressies gekend en ik heb een burn-out achter de rug. Ik ben eruit geraakt zonder ooit drugs te gebruiken. Dat maakt van mij geen held, maar omdat ik puur gewerkt heb aan mijn mindset, ben ik er sterker door geraakt en deze ervaring wil ik delen. Ik wil laten zien dat er positieve oplossingen zijn, ik wil mensen aansporen zo gezond mogelijk te leven en zo goed mogelijk zorg te dragen voor zichzelf en de mensen rondom ons."
"In tijden van eenzaamheid grijpen veel mensen naar drank en drugs"
"Tijdens de lockdown heb ik de Facebookpagina Positive Mind Flanders opgericht waar ik video’s post en positief op mensen inspreek tijdens live sessies. Ik heb ook tips gegeven in deze moeilijke periode. In tijden van eenzaamheid grijpen veel mensen naar drank en drugs. Ik ben ervan overtuigd dat de drank- en drugsverslaving in deze periode gestegen is. Daarom dacht ik dat het goed was om mensen toe te spreken zonder mezelf op te dringen. Misschien maakt het iets los wanneer ze met mij in gesprek gaan of willen ze nadenken over hun gedrag en er iets aan doen. Ik ben geen psycholoog, maar ik wil wel luisteren en ze helpen om hun eigen positieve ingesteldheid te creëren.”
“Ik wil me nu verder professionaliseren. Ik lees en luister veel naar inspirerende podcasts over onder andere hoe de hersenen werken, maar ook de geschiedenis van de mens interesseert me, zoals hoe we signalen sturen of hoe en waarom we in bepaalde situaties reageren. Onlangs heb ik met een 58-jarige man gesproken over zijn verslaving en daarna heb ik van hem goede feedback gekregen. Dan zie je dat mensen nood hebben aan praten. Ik voel mensen goed aan omdat ik open sta voor hen en naar hen luister. Na de finale van Mister Gay Belgium, ga ik me zeker verdiepen in het onderwerp om me te professionaliseren. Ik denk aan lifecoaching, psychologie, relatietherapie... Studeren zit er zeker aan te komen.”
Ik werk zelf rond seksverslaving bij LGBT+-personen. In “Lust, men and meth – A gay man’s guide to seks and recovery” van David Fawcett las ik welke tools iemand kan aanreiken om van een verslaving af te raken. Cultivating Mindfulness is het eerste punt dat de Amerikaanse psychotherapeut vermeldt in het hoofdstuk “Seven Essential Tools for a Strong Recovery”.
Glen: “Absoluut, alles draait rond hoe je je van je verslaving af kunt raken, hoe je je slechte gewoontes kunt veranderen in goede gewoontes. En dan kom je inderdaad bij mindfulness terecht. Mensen moeten daarin willen meegaan, ik begeleid ze dan.”
In de mainstream media komt LGBT+-seksualiteit en druggebruik amper aan bod. Hoe zie jij dat?
Glen: “In Brussel en Antwerpen zijn er praatgroepen over chemseks. Er bestaat ook met het idee om een app over chemseks te maken. Je hebt in België het CAD (Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen), maar ze missen volgens mij de expertise om het LGBT+-publiek te ondersteunen. LGBT+-personen hebben andere redenen om drugs te gebruiken. Veelal zijn ook psychologen en psychiaters van de oude stempel en weten niet wat er zich in de gayscene afspeelt.”
Je hebt de Franse Gemeenschap die chemsex.be heeft opgericht en je hebt ook Modus Vivendi die je drugs kan analyseren voor je gaat gebruiken. Er zijn niet veel Nederlandstalige initiatieven.
Glen: “Ja, en dat is jammer. Veel drugs worden nooit getest en dan kan je al snel in de problemen geraken. Daarom vind ik het nodig dat wij ook in Vlaanderen een website aanmaken die toegankelijk en informatief is over drugs, chems en chemseks, over alchohol enzovoort. Vanuit een medische invalshoek maar ook met oog voor psychologisch welzijn met directe verwijzingen naar structuren, vzw’s of zelfs informatieve pagina’s over de verschillende drugs. Ik hoop daar partners als Sensoa, çavaria, het CAD en dergelijke erbij te kunnen betrekken. Mijn uiteindelijk professioneel doel is om lifecoach te worden, maar ik wil zeker aan dit project werken.”
Ik merk bij jou dat je niet oordeelt en je hebt ook geen vooroordelen over mensen, ondanks alles wat je gezien en meegemaakt hebt.
Glen: “Ik ben al ruim vier jaar bezig met mindfulness en vandaag volg ik ook een opleiding Reiki die een energetische genezingsmethode is. Ik ben ook bezig met meditatie. Ik wil tools kunnen aanreiken waarmee mensen zelf mee aan de slag kunnen gaan in wat voor hen haalbaar is. Het doet me denken aan het verhaal van de vuurtoren en de sleepboot. Ik ben jarenlang de sleepboot geweest, ik heb al mijn energie in mensen gestoken die geen energie in zichzelf staken. Ik sleepte ze verder, ik krikte ze op maar ik kwam er uiteindelijk zelf uitgeput uit. Ik ben dan liever die vuurtoren die met zijn licht mensen op hun eigen weg leidt zodat ze weten waar ze naartoe gaan. Maar als mensen niet willen, dan gaat het niet. Emoties spelen een grote rol in het doen, het laten en het worden van mensen, dat mag je nooit uit het oog verliezen. Mensen hebben een drive nodig in het leven, hun eigen drive. Ik wil hen helpen om deze drive te vinden én te behouden.”
Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Lumi kan via www.lumi.be of 0800 99 533.
Eigen verslaggeving