interview
Muziek, geloof, LGBT’s: voor Isabelle A draait het om liefde
‘Hé lekker beest’ klonk het op SPARKLE, de benefietshow van çavaria. Isabelle A bracht haar succesnummer uit 1990 samen met twee andere liedjes uit haar deelname aan het populaire VTM-programma ‘Liefde voor Muziek’. Liefde was ook de rode draad doorheen het gesprek dat ZiZo met een heel ontspannen zangeres had, nochtans vlak voor haar optreden.
Je staat vandaag op de planken bij Sparkle, voel je je betrokken bij de LGBT-gemeenschap?
“Toen de vraag kwam om op te treden heb ik direct ja gezegd, dus absoluut wel.”
Aangezien ‘Hé lekker beest’ jaarlijks in de homo top 100 staat ben je geliefd bij het LGBT-publiek. Was je dat al opgevallen?
“Is dat echt? (lacht geamuseerd) Ja, eigenlijk wel. Ik heb zelf ook heel veel LGBT-vrienden en die zijn allemaal ook gek van dat nummer.”
Je was bijzonder populair in het begin van de jaren 90, toen nog geen enkele zanger zich geout had. Hoe werd er achter de schermen mee omgegaan?
“Ik weet het eigenlijk niet, ik ben er niet zo mee bezig geweest.”
Maar om een voorbeeld te geven, iemand als Bart Kaëll…
“Er werd wat verstoppertje gespeeld ja, dat was algemeen geweten.”
Je wist toen dat hij gay was?
“Veel mensen wisten dat toen al. Er waren een aantal artiesten die zogezegd met een vriendin op de foto gingen, terwijl we toch wisten dat ze gay waren.”
Nu in de muziekwereld LGBT’s alom aanvaard zijn, hopen we als LGBT-gemeenschap dat ook de sportwereld en de Kerk zich meer zullen openstellen. Je bent zelf religieus, wat zou je aan de paus of de bisschoppen willen zeggen als je de kans had?
“Ik ben gelovig en voor mij is God liefde. Hij staat voor alles open, Hij zou dat wel aanvaarden. Ik denk dat het katholieke geloof zich wat meer zou moeten openstellen. Dat zal in de toekomst wel verbeteren, of dat hoop ik althans. Als gelovige verdraag ik alles, ik vind dat iedereen elkaar meer moet begrijpen.”
Kan je advies of een boodschap geven voor de LGBT-gemeenschap?
“Er moet meer verdraagzaamheid komen, ik vind dat er nog veel te veel haat en nijd is. Ik hoop dat dat met de tijd wordt opgelost.”
Zie je die richting al of van wie zou het vooral afhangen?
“Ik denk van mensen in het algemeen, want we zijn allemaal mensen en ik vind dat we meer van elkaar moeten kunnen verdragen. En het is goed dat er meer mensen in de sport voor uitkomen!”
Zelf geef je blijk van engagement, zoals deze avond, maar ook in je liedteksten. Dan denken we vooral aan ‘Blank of Zwart’ dat in de jaren 90 belangrijk was in het debat rond de multiculturele samenleving. Heb je zo kunnen bijdragen tot meer begrip voor niet-blanken?
“Dat kan ik alleen maar hopen. Er is heel wat rond te doen geweest. Het was niet simpel om dat nummer telkens te brengen. Ik heb recent de teksten laten veranderen, zodat het nu meer op het thema van de vluchtelingen betrokken is. Voor de gelegenheid van mijn optreden voor The Night of the Proms in het Sportpaleis hebben we de tekst veranderd. Een paar woorden en zinnen waren te oud geworden. Er werd al wat aanstoot aan genomen aan de tekst, zoals het woord ‘neger’. Dat had ik al aangepast, maar nu is het refrein nog eens veranderd. Wie weet kan ik het misschien binnen een aantal jaar nog eens veranderen (lacht).”
Goed gezien, het debat is nu meer op vluchtelingen gericht.
“Ja, ik vond dat wel gepast. Ook daar is wat kritiek op gekomen natuurlijk, maar dat kan me eigenlijk niet schelen, ik doe gewoon mijn ding. Ik vind dat het wel mag om af en toe een maatschappelijk belang in een liedje te verwerken. Nu, het nummmer gaat ook over 'liefde', maar op een andere manier, over het aanvaarden van elke mens, verdraagzaamheid.”
Ik zie het nummer al gezongen worden door de mensen die transmigranten helpen in het Maximiliaanpark. Je neemt stelling in die niet overal populair is.
"Ja, ze mogen het er zingen, waarom niet? Er is kritiek op gekomen, toen ik achteraf de sociale media bekeek… Ik heb het nummer niet uitgebracht, maar ik heb wel een stukje bij ‘Van Gils & gasten’ gezongen. Dan krijg je daar achteraf wel commentaar op, maar zo is het altijd iets. Af en toe moet je als artiest stelling durven innemen en iets kunnen vertellen in een nummer, behalve over de liefde te zingen, al is dat ook schoon.
Hoe hoop je dat je carrière verder zal verlopen?
“Ik heb een fantastisch jaar achter de rug met het programma ‘Liefde voor Muziek’ waarin artiesten liedjes van elkaar coveren. Het is een beetje een rollercoaster aan emoties geweest. Dankzij die ervaring heb ik de plaat ‘Zo zal het zijn’ kunnen uitbrengen en nu ben ik aan het werken aan een nieuwe plaat. Ik hoop dat ik nog veel toffe songs kan uitbrengen… Laten we hopen dat het verder kan zoals het nu loopt.”
Wat is het verhaal van de liedjes die je vanavond brengt?
“ ‘Dormir en Cuillère’ is een vertaling van het liedje van Bart Peeters ‘Lepeltjesgewijs’. Ik heb dat gebracht in het programma ‘Liefde voor Muziek’. Het andere nummer is ‘Glad ijs’, over een relatie waar het niet zo simpel gaat.”
Wat heeft het leven jou geleerd over de liefde?
“(denkt na) Dat het gras nooit groener is aan de andere kant. Je kunt niet leven zonder liefde. Maar liefde is ook: water bij de wijn kunnen doen en af en toe dingen kunnen toegeven. Elkaar verdragen, ook de kleine gewoontekes van de ander kunnen aanvaarden, of ze nu goed of slecht zijn.”
(nadrukkelijker) “Maar zonder liefde is het onmogelijk in het leven. Ik bedoel ook naar andere mensen toe, naar iedereen, het is een 'open staan' om liefde te geven… Liefde geven vind ik zelf niet altijd even gemakkelijk, na alle ervaringen die je in het leven opdoet. Ik voel soms dat ik mezelf een beetje afsluit op bepaalde momenten, ik ben ook zelf nogal een verlegen persoon en het is niet altijd gemakkelijk.”
Heb je, als gelovige met de God die liefde is, de idee dat liefde altijd wint van haat?
“Ja, nooit opgeven, al gaat het moeilijk. Dat is zo in de liefde, maar ook in mijn liefde voor muziek, dat is ook mijn leven. Zonder muziek kan ik niet leven. Je kunt zoveel mogelijk verhaaltjes in een tekst stoppen om mensen te raken, dat is voor mij ook liefde.”
Bron:
Eigen verslaggeving
Lees meer over: